ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Іван Богдан розповів, як у Римі поборов легендарного Дитриха, п’ятикратного олімпійського чемпіона

Публікації Спорт
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Серпня 2020, 14:04

60 років тому в 20 числах серпня на ХVІІ літніх Олімпійських іграх у Римі український борець греко-римського стилю (тоді – класичного) Іван Богдан став чемпіоном у важкій вазі. На сьогодні 92-річний Іван Гаврилович – найстаріший український  олімпієць.

«Командир частини своїм наказом відправив мене,
солдата-сапера, боротися»

­–  У 1948 році мене було призвано до армії і я потрапив у саперну частину, – розповів кореспонденту АрміяInform Іван Гаврилович. – А коли треба було формувати команду борців для участі на спартакіаді Київського військового округу, моя кандидатура привернула увагу командування. Зріст на той час я мав майже 190 і важив близько центнера. Скільки я не відмовлявся, командир частини своїм наказом відправив мене боротися до Києва.

Богдан подолав усіх своїх опонентів у підгрупі військових частин і лише в фіналі поступився майстру спорту – представнику військового навчального закладу, який ще й був важчий за солдата-сапера. Але вже наступного року взяв реванш. Талановитого борця примітили в київському СКА і перевели на службу до столиці України.

– Тоді й розпочалось моє активне життя в спорті, – продовжує розповідь Іван Богдан. – На першості Збройних сил Радянського Союзу я виборов третє місце. Мене почали викликати до головної команди країни. А коли підійшла до завершення  служба в армії, я був уже майстром спорту і  готувався до «дембеля».

 «Залишився на службі,
бо пообіцяли посприяти здобути освіту»

Та керівництво Київського військового округу в особі тодішнього командувача генерал-полковника Антона Гречка не поспішало розлучатися з перспективним спортсменом.

– Він викликав мене особисто і запропонував залишитися в спортивному клубі на надстрокову службу, – говорить Іван Гаврилович. – Слухаю я генерала, а перед очима – рідне село, трактори, що обробляють нашу родючу землю. Я навіть на якусь мить відчув запах зораного поля… Але командувач взяв тим, що запропонував сприяти моєму навчанню. У мене ж за плечима було лише 7 класів.

Спочатку  Богдан закінчив спеціалізовану школу при Інституті фізичної культури, а потім вступив й до самого вишу. «Закінчу інститут, приїду в село, то, можливо, й директором школи стану», – розмірковував спортсмен. Але подальші перемоги на борцівському килимі перекреслили всі плани Івана.  1958 року він стає чемпіоном СРСР.

 «Натирав перед поєдинком вуха, зціплював зуби,
шепотів «За неньку-Україну!» і виходив на килим»

– Їхати в статусі чемпіона в село працювати директором школи вже було якось незручно, – усміхається Іван Гаврилович. – Хоча й не любив я боротьбу, та це вже було моєю роботою.  Натирав перед поєдинком вуха, зціплював зуби, шепотів «За неньку-Україну!» і виходив на килим. Особливо такий ритуал допомагав на змаганнях за кордоном.

На ХVII Олімпіаду до Італії  Богдан уже поїхав у статусі чемпіона світу. У фінальному поєдинку на римському килимі йому протистояв легендарний німецький борець Вільфрид Дитрих, який одночасно виступав у обох видах боротьби, був учасником п`яти Олімпіад, володарем п`яти олімпійських нагород, за що був занесений до книги рекордів Гіннеса.

– Вболівати за мене до Риму по туристичній путівці приїхала моя молода дружина, – згадує Іван Гаврилович. – І я їй пообіцяв виграти турнір. Ну, хіба міг я програти за такої підтримки навіть самому «королю килима» німцю Дитриху!?

На початку 90-х років олімпійський чемпіон Іван Богдан продав свою найціннішу нагороду

– Дочка з чоловіком розлучалися, і потрібно було відкупити в зятя квартиру, – пояснює Іван Гаврилович. – Великих статків я не накопичив, тому й вирішив продати московському колекціонеру олімпійську медаль і так допомогти дочці. Власне, в цій квартирі я й мешкаю сьогодні. Тож можна сказати, що олімпійська нагорода поміняла «статус» (усміхається).

Після перемоги в Римі високі армійські чини неодноразово пропонували Богдану перебратися до Москви в елітний ЦСКА, та спортсмен кожного разу відхиляв запрошення – «В Україні затишніше і спокійніше».

За своє багатогранне 40-річне життя в спорті Іван Богдан тренував армійську футбольну команду, викладав фізичне виховання в Суворовському училищі, очолював армійську дитячо-юнацьку спортивну школу, дав путівку в спортивне життя десяткам хлопчикам. Він  й сьогодні бажаний гість і мудрий порадник на тренуваннях молоді. А ще через все життя проніс любов до рідного краю та зберіг запах свіжої чорноземної ріллі.

– Мене й сьогодні страшенно тягне до рідного села, – признається Іван Гаврилович. – Пропав у мені знаменитий хлібороб (усміхається). Це не я полюбив спортивну боротьбу, це вона закохала мене в себе.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Херсоні затримали таксиста-шпигуна

В Херсоні затримали таксиста-шпигуна

Агент рф наводив російські дрони на локації Сил оборони та керівництва Херсонської обласної військової адміністрації.

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала інформацію про нібито підготовку російських окупантів до великого наступу влітку цього року.

Відтепер статус особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника можна отримати у 30-денний термін

Відтепер статус особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника можна отримати у 30-денний термін

Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці.

ГУР: російська інформоперація «Ухилянт» застосовує проти України відео і «народні» пісні

ГУР: російська інформоперація «Ухилянт» застосовує проти України відео і «народні» пісні

Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на яких нібито українські чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку та називають себе «ухилянтами».

США і Канада оголосили про нові санкції проти білорусі через підтримку агресії рф проти України

США і Канада оголосили про нові санкції проти білорусі через підтримку агресії рф проти України

Сполучені Штати Америки й Канада оголосили про накладання нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб у білорусі, причетних до підтримання режиму самопроголошеного президента олександра лукашенка.

Внаслідок обстрілу Донеччини одна людина загинула, а двоє поранені

Внаслідок обстрілу Донеччини одна людина загинула, а двоє поранені

З артилерії росія накрила місто Красногорвіку, де було вбито жінку, ще двоє мешканців зазнали поранень.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Начальник компресорної станції, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Сапер (розмінування)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Стpілець-зенітник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення