ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Виживе той, хто пройде крізь полум’я

Лайфхак
Прочитаєте за: 5 хв. 10 Липня 2020, 10:58

Дещо про те, як врятуватись під час пожежі на передовій, не покидаючи позицій

За оцінками провідних українських екологів, тільки в 2014-му році внаслідок бойових дій на Донбасі через пожежі постраждала майже п`ята частина лісів та степів регіону – а це приблизно 300 тис. гектарів наших теренів.

Війна триває. І впродовж усіх шести років Донбас усе ще палає не тільки в переносному, а й у буквальному сенсі. Головна причина цього – політика «випаленої землі» окупантів, починаючи з тактичного рівня…

За трьома «зайцями»

Є в багатьох снайперів-безбожників вщерть цинічний прийом. Вони навмисно ранять, але не добивають противника. А коли побратими «підранка» починають його витягувати з небезпечної зони, нищать і його, і рятівників. На тому ж принципі базується палійська тактика бойовиків на Донбасі.

Вони термобаричними і запалювальними боєприпасами з гранатометів, мінометів, і навіть стрілецької зброї спричиняють великі пожежі на підступах до наших позицій та на них. Сприяють підлій тактиці й ворожі диверсійні групи. У спекотну погоду за сприятливого напрямку вітру це зробити легко. А ефекту від пожеж вони добиваються потрійного.

Перше – одночасно оголити передній край оборони українців та за можливості пошкодити наші укріплення. Друге – під час ліквідації пожежі та її наслідків знищити все, що рухається на нашій стороні прицільним вогнем із усіх своїх калібрів. Третя мета – викликати гнів до бійців ЗСУ з боку мешканців. Бо ж не таємниця, що бойовички зумисне підпалюють місцини поряд із населеними пунктами й засіяні поля.

Бойовики зумисне підпалюють місцини поряд із населеними пунктами й засіяні поля

Пожежа в сильний вітер подекуди на лінії зіткнення перетворюється на ураганну швидкісну стихію, за якої втриматись на опорних пунктах украй важко. Відтак варто знати деякі корисні прийоми індивідуальної і колективної протидії ворогу, напрацьовані ветеранами в фронтових частинах. Деякі з них автор не раз спостерігав особисто, часом – неординарні. Усі поради прості й не потребують особливих роз’яснень.

Вітер у полі дме – готуйся до гіршого

Обирайте і облаштовуйте позиції з урахуванням можливості створити перед ними протипожежну смугу або й рів.

Командири, починаючи з відділення, повинні завчасно і чітко проінструктувати підлеглих про порядок дій в разі виникнення «направлених» ворожих пожеж, взаємодію та зв’язок між собою.

Штатні засоби пожежогасіння розташовуйте в межах досяжності кожного бійця на позиції.

Спостерігачі мають здіймати тривогу за наявності навіть невеликих ділянок загоряння поблизу позицій, якщо вітер дме у ваш бік.

Не панікуйте й не тікайте від полум’я, яке швидко до вас наближається. Відійдіть ходами сполучення трохи назад. Дочекайтеся, поки лінія вогню мине передні окопи та укриття, і швидко поверніться у них прямо крізь цю лінію. Полум’я, як правило, дно окопів не зачіпає. Голову й тулуб при цьому закрийте бажано змоченим одягом або ганчір’ям.

Якщо втекти від пожежі неможливо і сховатись ніде, швидко зніміть під собою хоч на півметра і навколо дерен. Ляжте на землю та накрийтесь мокрим одягом

Якщо втекти від пожежі неможливо і сховатись ніде, швидко зніміть під собою хоч на півметра і навколо дерен. Ляжте на землю та накрийтесь мокрим одягом. Дихати слід прямо біля поверхні – повітря тут менш задимлене. Рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком тканини.

Коли поблизу є балка або яр, перечекайте проходження лінії пожежі там. Такі місцини вогонь огортає в останню чергу через їхню вологість та відносне безвітря. Додатково можна випалити й одразу загасити навколо себе ділянку десь у п’ять-шість квадратних метрів. Цю пляму також звільняють від дерену. Повернення на попередні позиції – обов’язкове.

Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом й затоптуючи ногами.

Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та низин. І не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок голосом.

Особливо будьте обережними в місцях горіння торф’яників. Там можуть утворюватися глибокі вирви. Тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів.

Виходити з осередку пожежі необхідно в той бік, звідки віє вітер.

Побачивши побратима, на якому горить одяг, зваліть його на землю та швидко накиньте будь-яку ковдру чи покривало, власний кітель і щільно притисніть до його тіла.

Якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум’я, та в жодному разі не біжіть – це ще більше роздмухає вогонь.

Не поскупіться, та придбайте на відділення пару автомобільних вогнегасників.

Коли пожежа прихопила в бліндажі

Рятуючи товаришів у палаючому укритті, перш за все потурбуйтесь про власну безпеку. Інакше нікого не врятуєте й загинете самі. Перед тим, як увійти в бліндаж або приміщення, накрийтеся мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною.

Двері відкривайте обережно, щоб уникнути посилення пожежі від притоку свіжого повітря.

У сильно задимленому приміщенні слід рухатися поповзом або пригинаючись. Біля підлоги диму менше. Для захисту від чадного газу дихайте через зволожену тканину.

У першу чергу витягніть з бліндажа непритомних товаришів і боєзапас.

Якщо горить електрообладнання чи проводка, негайно вимкніть рубильник, вимикач, й тільки потім починайте гасити вогонь.

Прокинулись у приміщенні від шумів пожежі та запаху диму, найперше скотіться з ліжка або нар на підлогу й повзіть під хмарою диму до виходу.

Читайте нас в Telegram
Ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми за корегування ракетних ударів по Запоріжжю

Ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми за корегування ракетних ударів по Запоріжжю

Задокументовано, що саме за його координатами рашисти здійснили серію повітряних ударів по місту у квітні-травні 2022 року.

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Воїни ССО знищили важку техніку та 11 військових армії росії на Донеччині.

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

У Міністерстві оборони Литви заявили про передачу Україні чергової партії бронетранспортерів М577. Машини прибули 23 квітня.

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

Сьогодні вранці росіяни скинули на місто Костянтинівка Донецької області керовану авіабомбу, внаслідок удару поранено 5 людей.

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони у ніч 23 квітня.

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер з морально-психологічного забезпечення 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 2240 НГУ

Військовослужбовець, Комірник (начальник) складів

від 20000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Оператор БПЛА, військовослужбовець в 100 -ту бригаду ЗСУ

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Оператор протитанкового ракетного комплексу

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Артилерист/ка на САУ, БМ-21 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО