ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«В Іраку на День Незалежності України нас привітали великим тортом у вигляді державного Прапора» — миротворець Костянтин Кіяновський

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Липня 2020, 10:02

Напередодні Дня українських миротворців кореспонденти АрміяInform поспілкувалися з начальником навчального курсу факультету бойового застосування систем управління та зв’язку Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут старшим лейтенантом Костянтином Кіяновським, який виконував завдання у миротворчій операції в Іраку у 2005 році.

Говорили про його службу на Близькому Сході, особливості місцевих звичаїв і про вихід підрозділу Костянтина з Дебальцевого у 2015-му.

«Американців дивувало, як ми їздимо на БТРах без кондиціонерів»

У Збройних Силах України Костянтин Кіяновський з 1998-го. Спочатку проходив строкову службу, потім підписав контракт з 314-м окремим батальйоном охорони та обслуговування. Після його розформування перевівся до військової частини у селищі Семиполки.

— Була можливість стати поліцейським, але обрав армію. У Збройних Силах уже 21 рік. Донині не шкодую про своє рішення, — говорить Костянтин Кіяновський.

В Іраку тоді ще сержант Кіяновський виконував завдання як командир відділення. Під час місії була можливість спілкуватися з військовими інших країн, які теж відправляли на Близький Схід миротворців.

— Американців дивувало, як ми їздимо на БТРах без кондиціонерів й задовольняємося грошовим забезпеченням такого рівня… Дізнався, до речі, що у миротворців з Казахстану на війні всі рівні — заробітна плата рядового й офіцерського складу була майже однакова, — ділиться спогадами офіцер.

Щоб зробити приємне представникам України, 24 серпня у таборі організували нашим військовим сюрприз.

— На День Незалежності нас привітали великим тортом у вигляді державного Прапора… Також раз на рік приємним подарунком для нас був безлімітний дзвінок до будь-якої країни. Взагалі дружині з Іраку телефонував нечасто — двічі-тричі на місяць, — розповідає старший лейтенант.

«В іракців дружина може їхати у причепі з вівцями, а чоловік у цей час сидітиме в кабіні авто»

За словами Костянтина, в Іраку, безумовно, свої особливості. Передусім кліматичні — за період перебування в місії дощ Костянтин бачив тільки одного разу. Спрагу тамували колою, яку на виїздах зберігали у великих термосах з льодом. Також Костянтин згадує масний іракський пісок, що нагадував масло. Через це колісна техніка могла іноді застрягати.

— Які там люди? Там інша віра. В Іраку роль жінки — другорядна. Наприклад, дружина може їхати у причепі з вівцями, а чоловік у цей час сидітиме в кабіні авто, — розповідає про місцевих офіцер.

У місії ж, навпаки, наші військові бачили, як ті ж військові-американки несли службу на рівні з чоловіками, обіймаючи посади кулеметника, водія чи старшого конвою.

— Але у ЗС України дівчата теж не плачуть через дрібниці. Якось на полігоні мої курсантки потрапили під дощ, намет трішки потік. Так вони не розгубилися, ліжка пересунули, а зранку замінили намет, — коментує старший лейтенант Кіяновський.

З Дебальцевого вийшли без втрат

Після миротворчої операції в Іраку старший лейтенант продовжив службу у Збройних Силах. З початком бойових дій на сході України офіцер виконував завдання з грудня 2014-го по лютий 2015-го в Дебальцевому. З оточення його підрозділ вийшов без втрат, були лише поранені. Досвід участі у бойових діях в Іраку й на Донбасі дозволяє старшому лейтенанту говорити про різницю.

— В Іраку це були переважно дії диверсійного характеру проти миротворців. Така собі «партизанська війна» — підривають авто в колоні, потім працюють по ньому зі стрілецької зброї 3-4 хвилини та зникають. На Донбасі ж це артилерійські обстріли, — порівнює офіцер.

За особисту мужність і героїзм, проявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Костянтин Кіяновський нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

— У професійне свято всім миротворцям бажаю богатирського здоров’я! — привітав колег старший лейтенант.

Анна Гудзь для АрміяInform

Читайте нас в Telegram
Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Протягом минулої доби відбулося 104 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

Рік тому під час відпрацювання на навчаннях зв’язки «кейсевак — медевак — стабілізаційний пункт» у новій бригаді ми з побратимом прагнули показати, як це відбувалося на нашому досвіді.

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер відділення організації охорони та розшуку

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Заступник командира роти з морально-психологічного забезпечення (621 ОНБ)

від 21000 до 21000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Медик

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

військовослужбовець ( не вагайся, а зроби свій вибір сам)

від 20100 до 125000 грн

Полтава, Полтавська область

Стрілець

від 26000 до 130000 грн

Івано-Франківськ

75 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО