ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Стати офіцерами покликала війна…

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Липня 2020, 17:48

Ось і відшуміли випускні іспити у військових інститутах. Сотні лейтенантів поповнили лави офіцерського корпусу ЗС України.

Цьогорічний випуск – незвичайний. Незвичайність полягає в тому, що сьогоднішні лейтенанти пішли вчитися вже під час війни.

Це був абсолютно свідомий вибір молодих людей, які добре розуміли, що після випуску їм доведеться воювати.

Серед абітурієнтів 2015-го було чимало тих, хто пройшов бої влітку  і восени 2014 року, виходив з-під кордону, захищав Донецький аеропорт, бився з росіянами в Дебальцевому.

Танк слабких не любить…

Про те, як навчалися курсанти і з чим довелося зіткнутися, розповів голова державної екзаменаційній комісії Харківського військового інституту танкових військ НТУ ХПІ полковник Євген Сидоренко, заступник начальника ЦБТУ Озброєння Командування Сил логістики ЗС України:

– Міністерство оборони України своєчасно збільшило держзамовлення на випуск офіцерів – як інженерів-танкістів, так і фахівців з РХБ захисту. Офіцери-наставники мали справу з тими, хто свідомо зробив свій вибір. Хлопці, знаючи, що триває війна, вирішили стати офіцерами для захисту Батьківщини. У той же час довелося зіткнутися з тим, що не всі командири на місцях розуміли важливість навчання й іноді неохоче відпускали солдатів до інституту. 2015 рік був важким, особливо після Дебальцевого, замовлення збільшили для танкістів – до 100 осіб, для військ РХБ захисту – до 30-ти.

До випуску дійшли не всі – як відомо, вчитися в танковому інституті нелегко. Танк слабких не любить, і навантаження дуже великі як у сенсі навчальному, так і у фізичному.

Інститут нині активно розвивається. Основну увагу під час навчання приділяють формуванню в курсантів лідерських якостей, високого рівня компетентності за фахом. Пріоритетним напрямом навчання є урахування досвіду застосування військ у сучасних збройних конфліктах, зокрема ООС (АТО), нових військових стандартів, настанов та інших документів, що розробляють, зокрема, на основі принципів НАТО.

Віртуальні 3-D тури зі спеціальної і тактико-спеціальної підготовки

У ВІТВ постійно оновлюють матеріально-технічну базу, створюють класи  для вивчення новітніх зразків озброєння й військової техніки. У них буде розміщено танки Т-84, «Оплот», «Ятаган» з гарматою і баштою, що відповідають вимогам Альянсу. У планах розвитку навчально-матеріальної бази також створення окремого навчального класу з персоналізації, технічного обслуговування і ремонту.

Для цього вже виділені модернізовані танкоремонтні майстерні ТРМ, МТО, ПРЗС (пересувна ремонтно-зарядна станція) з дизельними двигунами, також повністю замінене обладнання для обслуговування озброєння й військової техніки. Триває нарощування матеріальної бази з вивчення структури систем управління озброєнням БМП, танків.

У процесі навчання курсантів відправляли на стажування до військових частин, де долучали до заходів із сезонного обслуговування бойової техніки. Вони виконували завдання в інтересах частин і підрозділів ЗСУ, які проводили відновлення боєздатності. Зросла кількість занять на тренажерах, більше уваги приділено практичному стажуванню майбутніх лейтенантів.

До освітнього процесу в інституті активно залучені фахівці з військ, експерти у відповідних галузях, представники замовників. Ця робота є системною, що добре впливає на організацію та якість навчання.

Позитивним є використання в інституті для забезпечення навчальних занять та самостійної роботи курсантів технологій дистанційного навчання, зокрема під час організації освітнього процесу в умовах карантинних обмежень, а також певної кількості програмних продуктів, наприклад, віртуальних 3-D турів зі спеціальної, тактико-спеціальної підготовки, з вивчення матеріальної частини озброєння й військової техніки. Наукові та науково-педагогічні працівники проводять такі розробки із залученням курсантів інституту, що позитивно впливає на якість засвоєння навчального матеріалу та рівень підготовки в цілому.

Вперше випускників ВІТВ призначать начальниками служб бригад

За попередній навчальний рік створили й використовують в освітньому процесі лінгафонний кабінет для вивчення іноземної мови відповідно до стандарту НАТО STANAG 6001; два багатофункціональні класи; класи тактичної медицини, вогнеметної зброї; навчально-тренувальні комплекси легководолазної підготовки й перевезення озброєння та військової техніки залізничним транспортом.

Важливо, що тут триває нарощення навчально-матеріальної бази як у самому інституті, так і польової навчальної бази. Створюють новітні комплекси для фізпідготовки, введено курс БАРС зі значною кількістю годин, повністю завершено переобладнання під цю програму спортзалу, розпочате відновлення старого спортивного залу, який дозволяє проводити заняття з курсантами взимку в приміщенні. Вже перекрито дах, тривають внутрішні роботи. До кінця року об’єкт планують повністю завершити. Створений майданчик для ігор просто неба – волейболу, мініфутболу.

Також для занять з фізичної підготовки збудовано каркасний збірно-щитовий модуль площею приблизно 3000 кв. м. Це дозволить проводити заняття за негоди. Додатково встановлено другий сертифікований скеледром, що уможливлює заняття за системою БАРС.

Окремі випускники 2020 року за час навчання здобули спортивну кваліфікацію «майстер спорту України», «кандидат у майстри спорту України», стали призерами чемпіонатів світу і ЗС України з рукопашного бою, гирьового спорту, боксу, багатоборства ВСК, військово-спортивного двоборства.

Як голова держкомісії, полковник Сидоренко підсумував свої враження так:

– За результатами іспитів, лейтенанти отримали призначення на посади заступників командирів рот з озброєння, командирів взводів, помічників начальників служб. Частина з них обіймуть нову посаду, введену за стандартами НАТО, – інженера. Рівень підготовки деяких курсантів оцінений настільки високо, що вперше випускників ВІТВ призначатимуть начальниками служб бригад – посади майорського рівня. Це стало можливим завдяки наполегливій праці керівного і викладацького складу інституту. Але повторюю, основне – випускники цього року йшли здобувати кваліфікацію офіцера чітко усвідомлюючи, що попереду війна…

Фото пресслужби Харківського військового інституту танкових військ НТУ ХПІ

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Водій-електрик ДО В/Ч А4729

від 21000 до 51000 грн

Київ, Київська область

Оператор взводу радіоелектронної боротьби

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Стрілець

від 8000 до 10000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039

Військова служба за контрактом: Обери свою майбутню професію!

від 21300 до 121200 грн

Сновськ, Чернігівська область