ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Результати громадського обговорення щодо забезпечення житлом військовослужбовців ЗС України

Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 27 Липня 2020, 11:10

В Міністерстві оборони України триває відкрите громадське обговорення питань діяльності оборонного відомства, удосконалення привабливості і престижу військової служби та покращення соціального захисту українських захисників. Нині однією з ключових залишається проблема забезпечення житлом діючих військовослужбовців Збройних Силах України та ветеранів військової служби.

Тож, враховуючи важливість та гостроту проблематики даного напрямку, у період з 1 по 10 липня на офіційному вебпорталі Міністерства оборони України вивчалася громадська думка щодо шляхів вирішення проблеми забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил України, йдеться на сайті оборонного відомства.

Всього у цьому десятиденному громадському обговоренні взяли участь 277 громадян України та надійшло 243 пропозиції, які заслуговують на увагу та стосуються питань забезпечення житловими приміщеннями наших захисників.

Учасники діалогу представляли всі регіони нашої держави. Особливу активність в обговоренні продемонстрували громадяни з центральних, південних та західних областей.

Зокрема, серед респондентів:

  • 210 діючих військовослужбовців ЗС України та учасників АТО/ООС;
  • 49 військових пенсіонерів та ветеранів служби;
  • 18 осіб – це інші громадяни: волонтери, юристи, представники бізнесу, соціальні працівники та члени сімей військовослужбовців.

На думку учасників громадського обговорення, вирішити проблему забезпечення житлом українських військових, можна в першу чергу, за рахунок здійснення наступних заходів:

– Вирішення житлової проблеми військовослужбовців та військових пенсіонерів за рахунок виділення коштів з державного бюджету;

– Забезпечення військовослужбовців доступними іпотеками та довгостроковими кредитами для придбання житла;

– Надання військовослужбовцям службового та штатно-посадового   житла;

– Удосконалення роботи житлових комісій у військових гарнізонах;

– Забезпечення прозорості та відкритість інформації при розподілі житлових приміщень;

– Подолання корупційних ризиків при розподілі житла;

– Врегулювання проблеми «розслужбовлення» житла ;

– Врегулювання нормативної бази щодо забезпечення житлом військовослужбовців та військових пенсіонерів;

– Завершення будівництва так званих «недобудов» у військових гарнізонах України, по-іншому кажучи  «розблокування будівництва».

Саме ці аспекти забезпечення військовослужбовців житлом стали основними темами діалогу із суспільством.

***

З аналізу вивчення громадської думки проглядається проблема функціонування житлових комісій в різних гарнізонах. На думку респондентів, це – головний орган корупції у військових частинах. Громадяни пропонують ввести комп’ютеризовану систему постановки в гарнізонні черги, створити при військових частинах штатні підрозділи щодо забезпечення житлом військових, щорічно оновлювати їхній склад та регулярно звітувати про роботу. Також деякі громадяни впевнені, що житлові комісії повинні бути незалежними й не мають підпорядковуватися начальникам гарнізонів.

Заслуговують на увагу пропозиції щодо забезпечення житлом за рахунок виділення коштів з бюджету для придбання військовослужбовцем та військовим пенсіонером власної оселі. Більшість тих, хто приймав участь в обговоренні, пропонують після 20 років служби або при звільненні з вислугою 25 років і більше, надавати офіцеру та військовослужбовцю-контрактнику грошову компенсацію з врахуванням коефіцієнту вартості житла в місці проходження військової служби. Для цього громадяни пропонують створити захищену бюджетну статтю. Такий підхід буде додатковою мотивацією служити та захищати країну.

Крім цього, є пропозиції, які стосуються використання досвіду країн-членів НАТО. А саме: одноразовe виділeння коштів з бюджeту для придбання житла на увeсь пeріод служби військовослужбовця, тобто розрахованe на 25 років контракту.

Серед інших побажань слід відмітити: першочергове надання компенсації військовим пенсіонерам та забезпечення житлом за умови співфінансування з місцевих бюджетів та цільових регіональних програм.

Не менш важливе питання – дешеві іпотеки та довгострокові кредити. На думку багатьох, таке рішення викорінить корупційні ризики при розподілі житла, в роботі житлових комісій та при будівництві приміщень. Крім того, це може слугувати додатковим стимулом для продовження контрактів по службі, особливо молодих офіцерів. Як зазначають громадяни, класичний варіант – надання іпотеки на виплату від 10 до 15 років для військовослужбовця. При цьому, він має бути від 1 до 3% річних.

Серед побажань – пільгові кредити, з умовами погашення частини кредиту за рахунок держави. Наприклад, чим більша вислуга років у військовослужбовця – тим більшу частку оплачує держава. Також заслуговує на увагу пропозиція розробити програму «Житло у лізинг».

Широко обговорюється питання врегулювання нормативної бази щодо забезпечення житлом військовослужбовців. Так, для реалізації надання службового та штатно-посадового житла громадяни пропонують розробити Закон України “Про забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей” та ініціювати прийняття Верховною Радою законопроект про внесення змін до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

«Гострим» залишається питання щодо надання службового та службово-посадового житла. Враховуючи специфіку служби у різних гарнізонах України у цьому питанні думки людей різняться. Одні пропонують створити постійно діючий фонд службового житла для всіх категорій військовослужбовців, інші – навпаки, закликають скасувати експеримент надання службового та штатно-посадового житла.

Також серед пропозицій – будівництво службово-посадового житла військовослужбовцям виключно на території військової частини, надання службових квартир в першу чергу військовослужбовцям з дітьми, а також прийняття рішення про виключення житла з числа службового та надання його для постійного проживання тим військовослужбовцям та членам їх сімей, які забезпечені службовим житлом та мають вислугу на військовій службі 20 років і більше.

Важливий аспект, про який говорять громадяни, це – «розслужбовлення» житла. Люди просять розглянути пропозицію щодо зменшення гарнізонної черги за рахунок розслужбовлення житла для осіб, які не потребують поліпшення житлових умов, мають вислугу років понад 25 років та звільнені із лав ЗС України й жодного разу не скористалися таким правом.

***

Таким чином, підсумовуючи проведене громадське обговорення можна констатувати: громадяни найбільшу увагу у вирішенні житлового питання військових зосереджують на трьох головних чинниках.

Зокрема: виділення коштів з бюджету для придбання військовими власного житла, надання службових і службово-посадових квартир, а також забезпечення армійців дешевими іпотеками та кредитами. 

Таку думку висловили 74 % усіх респондентів, які приймали участь в обговоренні. За словами учасників діалогу, це – реальний «ключ» до успіху!

***

Наголошую: експертні групи Міноборони України ретельно вивчають громадську думку за усіма напрямками, які запропонували громадяни. Усі пропозиції та побажання не залишаться поза увагою. Вони аналізуються та опрацьовуються.

Наразі, результати обговорення та ініціативи наших громадян щодо забезпечення житлом військових надані керівництву оборонного відомства та представникам Громадської Ради при Міністерстві оборони України для прийняття подальших рішень.

Ми вдячні суспільству за допомогу в питаннях реформування та покращення оборонної сфери!

Міністерство оборони України завжди відкрите для системного діалогу зі своїм народом!

Спікер: Назім АГАЄВ – кандидат психологічних наук, директор Департаменту гуманітарного та соціального забезпечення Міноборони України

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Понтонер

від 20000 до 120000 грн

Тернопіль

Військова частина А7147