ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навчання з позначкою «плюс»

Вишкіл Новини Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Липня 2020, 18:04

Колона техніки однієї з частин, що розташована в Дрогобичі, отримала наказ вирушити у визначений район і забезпечити артилеристів надійними розвідувальними даними. Проте особовому складу повідомили, що район розгортання розташований неподалік «сірої зони» і їхні підрозділи повинні бути готові не лише виконати свої безпосередні функції, а й до надходження сил підтримки організувати власну безпеку та оборону. Попередження не було зайвим, адже вже за лічені хвилини після того, як колона з’їхала з шосе до вказаного на карті пункту, пролунав вибух, і головна машина зазнала атаки від ворожих диверсантів… Однак здаватись наші вояки не мали жодного наміру…

Як наші швидко вирахували бойовий порядок противника, завдали удару й взяли в полон пораненого диверсанта

Залишивши свої машини, вони зайняли оборону, швидко вирахували бойовий порядок противника і не лише завдали йому удару, а й взяли в полон пораненого ворожого диверсанта. До речі, завдяки отриманим від нього даним вдалось уникнути чимало неприємностей надалі. Таких, наприклад, як замінований підхід до точки розгортання. Саме в такому напруженому і динамічному ритмі проводять свої тактико-спеціальні навчання підлеглі полковника Олега Дідіченка.

– Ми розпочали етап тактико-спеціальних навчань для всіх наших підрозділів, під час яких відпрацьовуємо злагодженість підрозділів, уміння командирів ухвалювати рішення у нестандартних ситуаціях і водночас виконувати поставлені завдання, – зазначив полковник Олег Дідіченко.

Довелось виконували роль ворога

Для того, щоб навчання не перетворювались на простий виїзд на природу, у частині подбали заздалегідь – підійшли творчо. Наприклад, із воїнів одного з підрозділів створили своєрідний OPFOR (сили, що виконують роль ворога). Ці хлопці мають беззаперечне право заходити в район розгортання, маскуватись і розробляти низку диверсій проти наших бійців. Про дії OPFOR і його плани не знає ніхто, навіть командир частини, адже під час реальних бойових дій ворог не звітуватиме перед нами про свої плани. До речі, на час подібних атак і пересування штатну зброю наших і «ворожих» бійців замінили на пейнтбольні гвинтівки. Для кожного підрозділу свій колір фарби у кульках. Це дозволяє визначати, хто і як діяв на полі бою. До прикладу, перші ж постріли диверсантів влучили в кабіну водія, якби це були справжні кулі, то він дістав би поранення, несумісне з життям. А якби старший машини прийняв хибне рішення та намагався рятувати життя побратима, то теж був би «убитий» у цій машині, чим значно допоміг би ворогові знищити нашу колону. Можливо, для некомпетентних це звучить цинічно, але війна не знає сентиментів і пафосу, а вимагає обирати правильні рішення, які дозволять зберегти боєздатність усього підрозділу та виконати поставлені завдання.

Зміна позицій на кількасот метрів – порятунок від раптового артилерійського удару

Не менш захопливо розгортались події і після прибуття підрозділу на місце розгортання. Виявилось, для повноцінного виконання своєї функції ця локація не надто придатна. Через це командир підрозділу старший лейтенант вирішив дещо змінити позицію і, розгорнувшись на кілька сотень метрів убік, не лише врятував підлеглих від раптового артилерійського удару (адже за задумом навчань місцеві мешканці, прибічники сепаратистів, повідомили ворогу про хід колони і приблизне місце її розгортання). Далі виявилось, що частина ще радянської апаратури, яку ще не замінили в частині, дала збій, і особовий склад не може її відремонтувати. Але і на це в командира було рішення. Добре обізнаний з технікою молодий офіцер наказав замінити деякі штатні деталі на інші, що не зазначені в інструкції, і апаратура продовжила роботу. Саме так спрацював досвід, який цей військовий здобув під час навчання у виші та вже безпосередньо в частині.

– Така динаміка навчань дуже корисна всім нам, адже саме так можна підготуватись до реальних бойових дій, – поділився враженнями старший лейтенант Андрій Марчук.

Навчання без гендерних «потурань»

Дещо згодом було ще чимало ввідних: і влучання ворожого снаряда в цистерну з отруйними речовинами, що перебувала поруч і становила хімічну небезпеку, і нічна спроба ворожої ДРГ викрасти військовослужбовця з місця розташування, і, звісно, безперервні напружені завдання від вищого штабу. До речі, у підрозділі старшого лейтенанта Андрія Марчука є жінки-військовослужбовці. Деякі з них обіймають посади, які раніше вважали «чоловічими». Проте жодних потурань за ґендерними ознаками тут немає, бо кожен військовий – це частина злагодженого механізму.

Навчання тривали кілька днів. Отже, підрозділ не лише відпрацював здобуті знання, а й побачив власні помилки, які ще потрібно виправляти.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Кирило Буданов розповів про сподівання путіна на Дональда Трампа

Кирило Буданов розповів про сподівання путіна на Дональда Трампа

Начальник Головного управління розвідки Міністерства Оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов вважає, що кремль розраховує отримати для себе позитивний результат у випадку перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.

Дмитро Кулеба та Мелані Жолі обговорили шляхи передачі Україні більше систем ППО

Дмитро Кулеба та Мелані Жолі обговорили шляхи передачі Україні більше систем ППО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Італії провів зустріч з канадською колегою Мелані Жолі. Вони обговорили надання Україні додаткових систем ППО.

Віцеканцлер Німеччини прибув до Києва з неанонсованим візитом: програма візиту

Віцеканцлер Німеччини прибув до Києва з неанонсованим візитом: програма візиту

Віцеканцлер Німеччини та міністр економіки Роберт Габек прибув до Києва у четвер вранці з неанонсованим візитом.

У ВМС ЗСУ повідомили, скільки підводних носіїв «калібрів» залишилося у рф в Чорному морі

У ВМС ЗСУ повідомили, скільки підводних носіїв «калібрів» залишилося у рф в Чорному морі

У російського флоту в Чорному морі залишаються в строю лише три з шести підводних човнів, які можуть мати на озброєнні крилаті ракети типу «калібр».

ППО вночі знищила всі 13 «шахедів», якими росія атакувала Україну

ППО вночі знищила всі 13 «шахедів», якими росія атакувала Україну

У ніч на 18 квітня 2024 року противник атакував 13-ма ударними БПЛА типу Shahed-131/136 із районів приморсько-ахтарськ — рф та мису Чауда — Крим.

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію на місці ракетного удару

У Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію на місці ракетного удару

Внаслідок терористичної атаки росіян 18 людей загинуло, а 78 було поранено.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Аналітик групи розвідки

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Оператор, лінійний наглядач відділення комунікації, військовослужбовець

Запоріжжя

Комендатура військових сполучень Запоріжжя

Командир протитанкового взводу

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Командир міномета

від 25000 до 125000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів

Чернігівський зональний відділ ВСП

Офіцер, лікар медичного пункту

від 56000 до 126000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша