ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Поліссі встановлено пам’ятний знак на честь генерал-хорунжого УПА Івана Трейка

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Липня 2020, 13:15

18 липня 1945 року в бою з окупаційним московсько-більшовицьким НКВС за волю України загинув отаман УНР генерал-хорунжий Української повстанської армії Іван Трейко. 75 років по тому на місці загибелі захисника України, на межі між Рівненською та Житомирською областями, громадські активісти встановили пам’ятний хрест на його честь. Організатором заходу було Новоград-Волинське Братство ОУН-УПА імені Романа Шухевича за фінансової підтримки громади з усієї України.

– Життєпис Івана Трейка – це героїчна боротьба за волю України в кількох епохах визвольної війни: доби УНР 1917-1921 років, важкої підпільної, повстанської війни 20-х років з московсько-більшовицькими окупантами, служба в розвідці УНР 1930-х, участь в УПА «Поліська Січ» і розвідці УПА на Поліссі й Волині, – зауважив під час церемонії відкриття пам’ятного знака представник делегації з Вінниччини Володимир Барцьось.

Також він додав, що цього року на День Незалежності України планують відкрити меморіальну дошку Іванові Трейку в його рідному селі Старостинці Погребищенського району Вінниччини, а також нині запроваджують вишкільний табір для молоді та юнацтва імені Трейка.

Історична довідка. Іван Трейко народився 29 квітня 1898 року на Вінниччині в с. Старостинці. Учасник Першої світової війни. Непримиренний ворог більшовиків, які вбили його першу дружину та поранили другу. З 1919-го розпочав активну повстанську боротьбу з комуністами на південно-західній Київщині – у Сквирському, Білоцерківському та Таращанському повітах, яка тривала до 1925-го.

 

Як свідчив сотник Армії УНР Яків Гальчевський: «Його способи боротьби з червоними були оригінальні, відмінні від тактики інших отаманів. Іван Трейко був для червоних несхопний тому, що на терені кількох повітів (Сквирка, Тараща, Біла Церква) мав велику конспіративну сітку. Збере своїх людей, зробить, було, напад на якийсь комуністичний об’єкт, козаків розпустить, а червоні попадають у порожнечу, шукаючи відділу отамана Трейка. Коли все перетреться, небезпека минеться, подія призабувається, то Трейко, було, знов вибирає місце удару, хитро реалізуючи задум… Така тактика зробила Трейка на Київщині дуже популярним і грізним для комуністів».

1927 року в с. Самостріли на Рівненщині агентом ГПУ здійснено терористичний замах на Трейка, який зазнав важкого поранення і вижив. Служив у розвідці Армії УНР. Зацікавився монархічними ідеями, став активним членом гетьманського руху Павла Скоропадського в еміграції. З 1941 року – член штабу Поліської Січі, з 1943-го перейшов з родиною в УПА. Викладав у старшинській школі УПА, очолював розвідку воєнних округ «Заграва» і «Тютюнник» УПА-Північ, що діяли на Житомирщині та Київщині.

Загинув у бою з відділом НКВС у Майданському лісі між Сторожевим і Городницею. Посмертно удостоєний звання генерал-хорунжого.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Київ

Печерський РТЦК та СП

Оператор дрона

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Електрик, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор БПЛА (контракт ЗСУ)

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП