ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ми доносимо суспільству, що українці не раби, і в нашій історії вистачає перемог. Час, коли вкотре переможемо свого ворога, обов’язково настане»

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Липня 2020, 15:40

Демонструвати готовність до опору – наш обовязок

Юрій Журавель – фронтмен, художник і патріот, який займається історією України, зокрема військовою. А ще волонтер, музикант і лідер гурту OT VINTA, який започаткував в АТО акцію «Гітара для солдата».

Батько Юрія був військовим. Службу він закінчив у Рівному, будучи командиром інженерної частини ЗСУ. Мати – вчителька місцевої школи. Через тривалі відрядження, полігони та інші завдання військової служби главу сім’ї зрідка можна було побачити вдома. За десятки років їм довелося змінити чимало гарнізонів на Забайкаллі, Вінниччині, Житомирщині й Рівненщині.

– Коли бачу людину у військовому однострої, вона викликає повагу, – розповідає Юрій Журавель. – З дитинства звик до дисципліни. Якщо тато сказав спати – то спати, якщо їсти – то їсти.

Творча діяльність Юрія розпочалась з малювання. Змалку малював все, що бачив навколо. Але його таланти стали набільш помітні саме під час Революції гідності.

– Ми тоді з гуртом OT VINTA гастролювали практично щодня – у Києві, Львові, Луцьку, Рівному. Грали наживо рок, – продовжує музикант.

На Майдані серед друзів він почувався спокійніше, ніж вдома перед телевізором. Там і з’явилася ідея намалювати архангела Михаїла. Цей символ спільнота Самооборони Майдану взяла за основу свого шеврона. Наразі він поширений у добровольчих батальйонах, підрозділах Збройних Сил України. А книга-планшет Юрія Журавля «Битви за землю рідну» присвячена саме перемогам українського війська від Святослава до захисників Донецького аеропорту.

– У такий спосіб доносимо суспільству, що українці не раби, не манкурти, і в нашій історії вистачає перемог. Час, коли ми вкотре переможемо свого ворога, обов’язково настане. Кожен українець має зрозуміти, що свою землю треба боронити. Якщо у нас буде потужна армія, ворог не прийде. Ми не повинні бути джерелом агресії, але демонструвати готовність до опору – наш обов’язок, – говорить Юрій.

«Знай наших»

Проєкт під такою назвою, який створив Юрій, налічує понад 100 портретів видатних українців, що підтверджує, наскільки величний наш народ і яким неосяжним скарбом володіє українська нація. Малюнки Юрія Журавля лягли в основу календаря та видання з однойменної серії «Знай наших». Це перший том ілюстрованої книги з біографіями великих українців, а на її звороті є карта. Там позначками вказано, де, хто з них народився.

– Продукція, яку презентуємо, – це екоторба із символікою, куди вкладаємо патріотичний набір: книгу «Знай наших», розмальовку для дітей «Знай наших», комікс-книгу «Мазепа. Крок до правди» та книгу-планшет «Битви за рідну землю», – говорить Юрій. – Наразі в нас п’ять замовлених повних екоторб. Нині працюємо над відповідним мобільним додатком.

«Мазепа. Крок до правди»

Це моя перша книга, пов’язана з історією, що складається з ілюстрованих оповідань. Біографію українського гетьмана Івана Мазепи від народження, його бойові здобутки та помилки я розбив на малюнки й написав коротенькі оповідання, розділені на новели. В усі часи українцям хтось давав назви. Так, греки нас називали скіфами, римляни – варварами. Давайте називати себе самі, писати свою історію, бо вся вона написана чужинцями. Іван Мазепа був чудовим гетьманом, – каже Юрій.

 

З гітарами – на схід

До карантину гурт OT VINTA часто їздив і на схід України. Одна з їхніх акцій – «Гітара для солдата».

– Якось ми грали для воїнів на передових позиціях. Акустична програма – банджо, укулеле, гітара. Тоді один з бійців попросив гітару. І ми закликали небайдужих передавати гітари в АТО. У 2015–2017 роках ми водночас привозили на Донбас до трьох десятків гітар! Також я проводжу відеоуроки для воїнів АТО, де показую акорди і як слід грати.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер

до 20700 грн

Баранівка

31 окрема механізована бригада

Фельдшер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Оператор протитанкового озброєння, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Водій-кранівник (кран автомобільний)

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Старший радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП