ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Коли в Україні почалася війна з російським окупантом, найважчим було сказати матері, що їду на Донбас»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 15 Липня 2020, 16:31

Саме цими словами згадує свій фронтовий шлях військовослужбовець-контрактник однієї з частин Командування Сил логістики, черкащанин сержант Михайло Коваленко.

Його доля багато в чому схожа на долі тих хлопців і дівчат, хто присвятив себе військовій службі.

Закінчивши школу, у 2005-му Михайло Коваленко відслужив строкову, потім – навчання в Черкаському кооперативному коледжі. Хотів стати працівником торгівлі. Але не склалося з майбутньою роботою: без досвіду не брали. От тоді, у 2006 році, й вирішив йти до війська на контракт. Служив водієм, адже мав хист до механізмів і техніки.

– Після закінчення трирічного терміну першого контракту, – розповідає Михайло, – вирішив знову знайти себе у цивільному житті. Перебивався сякими-такими заробітками. Але щоразу вимушено шукав нову й нову роботу. Це забирало багато часу й нервів. Мав на меті створити сім’ю. Та щось не складалося.

Якось вирішив, що повертаюсь знову до війська й уклав новий контракт, який, напевно, і став доленосним. Це був 2009 рік. Відтоді й дотепер служу в армії. А коли у 2014-му в Україні розпочалася війна, пам’ятаю, як мама з батьком переживали за мене. І не лише за мене, ще й за чоловіка моєї сестри, який, до речі, теж військовий. Потайки сподівалась, що, коли служу в частині забезпечення, то й буду подалі від війни. Я її розумію, адже це – мама і найдорожчі для неї – її діти, – продовжує Коваленко.

Але не так сталося, як гадалося. Коли у березні 2014-го в частину надійшов наказ про висування автоколон до баз зберігання та арсеналів для забезпечення наших підрозділів там, на Донбасі, серед водіїв вантажівок був і Михайло Коваленко.

– Найгарячіший місяць у моєму житті – серпень 2014-го, – веде далі хлопець. – По-перше, не знав, як сказати рідним, що їду на війну, а по-друге, яка вона та війна, як себе поводити в бойових діях – не знав, адже про «боєздатність» довоєнної армії того часу всі добре знають: фарбування, ремонти, стройова підготовка, рідше водіння, стрільби тощо. Але довго не довелося розмірковувати: батькам твердо сказав: їду у відрядження, до «передка» – кількадесят кілометрів, щоб не переживали. І разом зі своїми вирушив на Донбас.

Зі слів Михайла, бувало по-різному: і лячно від обстрілів, і дивно від того, що нічогісінько не знали про підступність ворога, і розривало від люті та того, що так хотілося дати по зубах «мишебраттям», але не завжди це вдавалося й лягали головами побратими… Пригадує, як упродовж кількох днів пережили і обстріли з російських «Градів», коли підвозили боєприпаси й майно десантникам, поранення й загибель побратимів.

– Часто з пам’яті виринають спогади, як у День Незалежності України, саме 24 серпня 2014 року, противник нас обстріляв з «Градів». Моторошно та страшно переживати подібне. На жаль, того дня загинули побратими – десантники однієї з військових частин. Були й страшенні втрати техніки – ми залишили кілька своїх вантажівок із причепами й майном. Обстріли з боку російських найманців тривали й тривали щодня по кілька разів. Ми залишались там – на позиціях десантників – упродовж десяти днів, адже через обстріли не могли вийти колонами чи тим, що від них лишилося. Було це на Донеччині, біля села Нижня Кринка, поблизу ще шахта була, «Комунарськ», здається…

Майже півтора року, з березня 2014-го по грудень наступного року, Михайло Коваленко був на рідній Черкащині місяці зо два, не більше. Разом з такими ж, як і сам, водіями «намотували» десятки тисяч кілометрів Україною від баз та арсеналів на мирній території до пунктів розвантаження там, на фронті.

– Тоді час такий був – гарячий, – з усмішкою пригадує контрактник. – Що робити – служба така. Тепер упевнено можу сказати: я багато що знаю, побачив всілякого, маю досвід, свої переконання, що ворог – реальний і підступний, може й у спину вдарити. А щоб воював, так ні, займався підвезенням усього необхідного, що потребували наші хлопці на передньому краї.

Тепер Михайло Коваленко передає бойовий досвід у частині, з якою, як стверджує, не збирається розлучатися ще тривалий час.

– Це моя домівка, моя школа життя, тут мої друзі-побратими, з якими я у вогонь і в воду, і з ними рідну землю захищатиму, – не без гордості про свою частину резюмує Михайло Коваленко, тепер – сержант та командир відділення.

(Фото подій 2014 року з сімейного архіву Михайла Коваленка)

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Механік-водій у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Медична сестpа-анестезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Водій (за контрактом ЗСУ)

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України