ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ганебна сторінка «Великої Вітчизняної», або Як совєти Варшаву «визволяли»

Blogger pool Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 24 Липня 2020, 11:25

Путін, як і його кумир Сталін, любить символи. Однак цього разу із символікою вийшов прокол: перенесений на 26 липня марш так  званого Безсмертного полку сам же «обнулений» змушено скасував через пандемію. А так добре все спланував – остання неділя липня указом ще «раннього» Путіна від 2006 року відзначається як день військово-морського флоту РФ. Чим не заміна 9 травня? Ба більше, цьогоріч у Росії це ще й ювілей, можна сказати, «професійного свята»: десять років тому там скасовано максимально дозволену норму вмісту алкоголю в крові водія. Тобто акцію «Безсмертного полку» можна було провести з розмахом, але не склалося…

Мені ж сьогодні хочеться нагадати про іншу близьку до 26 липня дату – 1 серпня. А саме про перше серпня 1944 року. Того дня почалося Варшавське повстання, учасники якого сподівалися на допомогу радянських військ, які вже наблизилися до польської столиці. Те, що сталося потім, відтворює англійський історик Норман Дейвіс: «Сталін не визнавав незалежних військ і не мав наміру допомогти Польщі відвоювати свободу… Совєти зненацька зупинилися на самій околиці міста. Сталася мерзенна зрада. Московське радіо, що закликало Варшаву повстати, тепер називало керівників повстання «зграєю злочинців». Німці послали до Варшави дві бронетанкові дивізії, і гарнізон мав час, щоб отримати величезні підкріплення… Польську армію генерала Берлінга, яка воювала під радянською командою, знято з фронту за невиконання наказів і спробу допомогти повстанцям, самого генерала позбавили військового звання. Спробам західних держав допомогти Варшаві через повітря з Італії перешкоджало небажання совєтів надавати аеродроми й заправляти літаки. Німці обстрілювали повстанців з гармат, посипали кулями з кулеметів, висаджували в повітря динамітом вулицю за вулицею, будинок за будинком, одну каналізаційну трубу за іншою – на одному березі Вісли, а тим часом на другому радянські солдати засмагали… Попри жертовну смерть 250 000 мешканців міста, Варшава й далі лишалася під ярмом… Руйнування тривало три місяці. Тим часом радянська армія разом із комітетом польських маріонеток у своєму обозі байдуже спостерігала з протилежного берега. Червона армія вступила в безлюдні, мовчазні, припорошені снігом варшавські руїни тільки 17 січня 1945 року»…

Варшавське повстання стало найбільшою операцією антикомуністичної Армії Крайової, тривало 63 дні і вважається взагалі найпотужнішою операцією з усіх, що їх здійснювали рухи опору в різних європейських країнах. Ненадання допомоги повсталій Варшаві, поза сумнівом, можна розглядати як військовий злочин. Причина цього дуже проста: у квітні 1943-го СРСР розірвав відносини з польським урядом у вигнанні, оскільки той вимагав розслідування розстрілів у Катині. Бо й справді, не для того ж Москва знищила цвіт польської армії, щоб перед кимось про це звітувати. А тому, коли говорити про дзеркальну відповідь – якщо Кремль і далі використовуватиме пропагандистські марші «Безсмертного полку», чому б полякам не вийти до російського посольства у Варшаві зі світлинами своїх загиблих під час Варшавського повстання, в Катині, у таборах ГУЛАГу? Мільйони таких фотографій мають українці, кримські татари, інші народи, ув’язнені в колишньому соціалістичному таборі, у Радянській імперії, зрештою, і в нинішній Росії.

Сергій Борщевський, експерт Центру дослідження Росії для АрміяInform

Читайте нас в Telegram
Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Звечора та вночі російські війська тероризували Нікопольський район: його піддали артобстрілу й пʼяти атакам FPV-дронами.

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Окупанти скинули 6 КАБів на Оріхів, понад 300 разів били по Запорізькій області

Окупанти скинули 6 КАБів на Оріхів, понад 300 разів били по Запорізькій області

Упродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7  населених пунктів.

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

На Донецькому напрямку під час розвідувальних дій оператори 3-го полку ССО виявили ворожий танк Т-90, який саме відпрацював по позиціях Сил оборони.

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

Чернівці

Державна прикордонна служба України

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Житомир та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Житомир, Житомирська область

Інспектор прикордонної служби, кухар

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Розвідник – номер обслуги 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ