ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дезінформаційний удар Кремля щодо України на звільнених і окупованих територіях

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Липня 2020, 10:16

На мультимедійній платформі Укрінформ відбувся круглий стіл щодо змін інформаційного впливу РФ упродовж шести років.

У дискусії взяли участьмедіаексперт та аналітик Міжнародного Центру протидії російській пропаганді Валентина Бикова; ексречник Генерального штабу ЗС України, військовий експерт Владислав Волошин; комунікаційний менеджер Громадського об’єднання «Сильні громади», член ГО «Донецький інститут інформації» Денис Бігунов; директор Міжнародного Центру протидії російській пропаганді, модератор заходу Юрій Кочевенко.

За підсумками круглого столу, учасники надали експертні рекомендації, головні наративи з формування дієвої інформаційної політики для телеканалу «ДОМ» і Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Ментальна прірва поглиблюється

Владислав Волошин розповів про розмінування «інформаційних мін». «Росія свою інформаційну війну почала ще задовго до вторгнення в Крим та Донбас. І скажімо, чому ці інформаційні бомби там одразу вибухнули і мали досить вражаючий ефект. А тому, що вони натиснули на те, що бути в лавах тих, хто будує Новоросію для молоді, – це круто. Пам’ятаєте, як відомий у той час бандит і сепаратист Бабай Козак зайшов на молодіжну дискотеку і почав стріляти з автомата в повітря й демонструвати, що бути в лавах сепаратистів для молоді – це круто».

Владислав Волошин поділився, як змінився настрій громадян на звільнених територіях. «На територіях, які ми звільнили від сепаратистів, – у кращий бік, спрямований на українську державність. А на територіях, які ми не звільнили, настрій теж змінився, але не в найкращий для нас бік. І ментальна прірва між жителями звільнених та окупованих територій поглиблюється», – наголосив він.

Щодо вступу дітей з окупованих територій до українських вишів із певними пільгами і без ЗНО, військовий експерт ставиться позитивно: «На мою думку, це є більш корисним і позитивнішим, бо 15–16-літніх ми в силах переконати, що Україна – це справді велика держава і проти неї Росія відкрила агресію», – підкреслив Владислав Волошин.

Меседжі ненависті генерують російські медіа

Як наголошували учасники дискусії, засоби масової інформації в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) спрямовують діяльність на формування у громадян ненависті до України та всього, що з нею пов’язано.

«Саме в Росії розробляють меседжі, які потім впроваджують на окупованих територіях. Саме в Росії пропагандисти і колаборанти з ОРДЛО проходять навчання і потім цей досвід застосовують проти нашої держави. Це можна добре побачити, коли виникає якийсь інформаційний привід і ватажки невизнаних утворень водночас починають говорити одне і теж, одними і тими ж самими словами. Тобто маємо на увазі, що ми боротимемося не проти пропаганди ОРДЛО, а проти пропаганди РФ», – зазначила медіаекспертка Валентина Бикова.

За її словами, дія такої пропаганди триває не один і не два дні, а роки й десятиліття. І як боротися з такою пропагандою українцям, слід думати вже нині.

Вона розповіла, що головним меседжем російської пропаганди на окупованих територіях є протиставлення «поганої» України та «гарної трійці» ОРДЛО-РФ-СРСР.

Дуже цікаво в російських ЗМІ подають інформацію про коронавірус. Якщо їм вірити, то Україна перебуває у максимально критичному стані, а в той же час у Росії все майже ідеально. Ця хибна думка призвела до того, що нині виїхати з окупованої території на вільну Україну неможливо.

Підсумував захід директор Міжнародного Центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко. «Усе, як на справжній війні. Інформаційна війна, інформаційний простір – це тільки ще одна з форм глобального протистояння, глобальної російсько-української війни, що триває. І ціна якій – наше майбутнє і наша свобода», – наголосив спікер.

За його словами, суспільству потрібна високоякісна розвідка – це моніторинг інформаційного простору, соціологічні дослідження, глибинний аналіз цільових аудиторій споживачів інформації.

«Нам потрібна хороша зброя – це високоякісний контент, це хороший інформаційний продукт, який захоплюватиме увагу, який нестиме правильні меседжі. Але реалізувати все це сповна зможемо тільки тоді, коли вся територія України буде звільнена від російських ворожих сил», – резюмував Юрій Кочевенко.

Підготував Іван Голяченко, для АрміяInform

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба у Військово-Морських Силах України

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Черкаси

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Старший майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ