ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Анатолій Слівінський: «Хочемо показати ветеранам, що про них та їхні родини не забули»

Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 23 Липня 2020, 16:11

Осередки «Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» працюють у кожному регіоні України і налічують понад 22 тисячі осіб: це учасники бойових дій, члени їхніх сімей та волонтери. Головне завдання організації – всебічна підтримка ветеранів і їхніх родин. Насамперед це стосується захисту економічних, соціальних, культурних, медичних та інших інтересів цієї категорії українців.

Про те, як об’єднання розпочинало роботу та чи змінилися пріоритети діяльності, про проблеми у ветеранській спільноті й успішні проєкти кореспонденту АрміяInform розповів голова правління організації Анатолій Слівінський.

Багатьом добровольцям допомагали отримати статус УБД

– Анатолію Михайловичу, ми з вами познайомилися лише торік. Але, як я знаю, проблемами ветеранів ви почали перейматися набагато раніше…

– Кістяк нашої спілки – це ветерани-«афганці». Я також брав участь у війні в Афганістані у підрозділі спецпризначення. Тож від перших подій російсько-української війни ми розуміли, з якими проблемами будуть стикатися хлопці, які повертатимуться додому з передової, їхні родини, сім’ї загиблих. Уже в грудні 2014-го ми відкрили свій офіс. Всеукраїнського статусу наше об’єднання набуло у травні 2015 року.

– З якими питаннями насамперед зверталися до вас?

– На початках до спілки щодня приходили до 40–50 осіб, здебільшого дружини і матері мобілізованих, які намагалися дізнатися, що взагалі відбувається й куди направили їхніх чоловіків та синів. Потім багатьом добровольцям допомагали отримати статус УБД. Часто попервах зверталися щодо санаторного лікування. Були часи, коли домовлялися навіть із власниками приватних санаторіїв, щоб ті безоплатно приймали ветеранів. Вирішували проблеми з банками щодо кредитів мобілізованих бійців, адже були такі ситуації, що фінустанови погрожували конфіскацією майна.

Адвокатка спілки в суді домоглася виплати 1,3 млн гривень родині загиблого

– Чи змінилися згодом акценти в діяльності спілки?

– Так, звісно. Держава відрегулювала багато питань, і тому вже в багатьох сферах наша допомога не потрібна. Проте є складні юридичні випадки. Зокрема, від 2016 року активно почали звертатися демобілізовані й військовослужбовці, у яких закінчився контракт, щодо встановлення інвалідності внаслідок захворювань, зазнаних під час перебування в районі бойових дій. Тут проблемним є момент, коли наслідки контузій і травм, зазнаних під час виконання завдань, починають прогресувати через певний час. І лікарські комісії або не встановлюють інвалідність, або встановлюють, що це інвалідність загального захворювання. До прикладу, торік адвокатка нашої спілки Жанна Ковальчук в апеляційному суді домоглася виплати 1 млн 300 тис. грн родині загиблого. Чоловік помер через кілька місяців після повернення з передової. Завдяки тому, що адвокатці вдалося встановити причинно-наслідковий зв’язок між смертю і захворюванням, яке він дістав в АТО, родина отримала компенсацію.

– З якими проблемами приходять найчастіше нині?

– Найбільше до спілки звертаються з проханням допомогти отримати земельну ділянку. Часто приходять члени родин військовослужбовців, які нині на передовій. Здебільшого це батьки поважного віку, їм важко ходити по державних установах чи знайти ділянку самостійно в Держгеокадастрі. Тож наші юристи допомагають з пошуком ділянки і оформленням пакета документів. До речі, за результатами діяльності цих юристів, можна сказати, що найбільш безперспективними є справи, що стосуються отримання ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку. Краща ситуація для тих, хто намагається оформити в користування ділянки для ведення особистого господарства.

Спілка – член організації Euromil з особливим статусом

– У Європі соціально-професійні інтереси військових і ветеранів активно відстоює Європейська організація військових асоціацій країн Євросоюзу Euromil. Знаю, ви щороку навідуєте зустрічі представників цієї організації. Чим важлива для України така співпраця?

– Наша спілка є членом з особливим статусом організації Euromil. Щороку представляємо ветеранів України на її засіданнях. Представницький рівень зустрічей високий: збираються міністри оборони країн ЄС, євродепутати й інші високопосадовці. Вже отримали запрошення на чергову зустріч у Брюсселі в жовтні. Вона присвячена ситуації із COVID-19 у збройних силах. На попередніх засіданнях, у яких брав участь, ішлося про необхідність створення Європейської армії, розглядалися питання захисту цивільних прав військових, правомірності залучення збройних сил до врегулювання внутрішніх конфліктів та участь поліції в протидії тероризму й багато іншого. Досвід європейських країн у вирішенні цих питань для нас надзвичайно важливий. Окрім того, ці зустрічі є майданчиком, аби нагадати європейцям: щодня на сході України гинуть наші солдати, захищаючи не лише Батьківщину, а й мир в Європі, та звернутися до країн ЄС із черговим закликом тримати єдину позицію щодо протидії агресії Росії.

Реабілітація ветеранів через творчість

– Ви організовували багато заходів, метою яких була підтримка родини ветеранів і військових. Чула багато вдячних відгуків від учасників цих заходів. Розкажіть про них, будь ласка.

– Намагаємося постійно підтримувати ветеранські родини. Уважно ставимося до стареньких батьків, які проживають у віддалених селах. Торік вирішили гуртом відзначати Міжнародний день матері. У містечку Шаргород на Вінниччині провели концерт із виступом народної артистки України Катерини Бужинської, на який запросили ветеранів та їхні родини з усього району. Окремо вшанували матерів загиблих. До Дня захисника проводили забіг, присвячений пам’яті полеглих українських воїнів у Вінниці. І знову-таки запросили родини героїв із віддалених куточків області. Окрім того, постійно відправляємо дітей учасників бойових дій на відпочинок за кордон. Такі соціальні проєкти дають позитивний результат: хлопці відчувають, що вони потрібні, свою значущість і те, що про їхні родини не забули. На жаль, цього року довелося скасувати або перенести багато заходів на інший час через пандемію COVID-19.

– Розкажіть, як об’єднання долучилося до реалізації проєкту із реабілітації ветеранів через творчість від Барського міського художнього аматорського театру.

– Цей проєкт є унікальним для України. Барський театр поставив виставу «Сто тисяч» за Іваном Карпенком-Карим, ролі в якій виконали учасники АТО, волонтери і члени їхніх родин. Насамперед це дозволило нашим захисникам відкрити в собі нові таланти та відчути себе зірками. Окрім того, вистава стала своєрідним єднальним моментом для сходу та заходу країни, адже її побачили мешканці Вінниці, Маріуполя, Слов’янська, Сєвєродонецька та Косова. До організації гастролей якраз і долучилися наші осередки в цих містах чи партнери, як зокрема, реабілітаційно-відпочинковий табір для бійців АТО «З любов’ю в серці» в Косові.

Проблеми ветеранського руху

– Які проблеми, що перешкоджають ветеранам захищати власні права, ви могли б виокремити?

– Основна перепона для розв’язання багатьох проблем – брак згуртованості наших ветеранів. У кожному, навіть невеликому районі, є 3–4 спілки, які не можуть домовитися між собою. Наразі прагнемо зламати таку ситуацію на Вінниччині. Нещодавно мене обрали головою Координаційної ради ветеранів війни при обласній ОДА. Плануємо в кожному районі обрати відповідальних осіб, які зможуть донести проблеми учасників бойових дій та їхніх сімей до влади за допомогою координаційної ради. І формуватимемо конкретне бачення розв’язання того чи іншого питання.

Кубок Героїв спецпризначення

– Наостанок давайте запросимо всіх вінничан і гостей міста на турнір з футболу на Кубок Героїв спецпризначення, який 25–26 липня вже вшосте відбудеться у Вінниці. Спочатку розкажіть, з чого все почалося

– Цей турнір проводимо напередодні Дня Сил спеціальних операцій, він уже став своєрідним єднальним заходом для всіх бойових частин ССО. Перші змагання відбулися 2015-го і були організовані здебільшого для психологічної реабілітації і відпочинку військовиків. Тоді команди на 4 дні турніру прибували з передової. Тепер команди до гри готуються завчасно, боротьба за звання переможця завзята, вже у гравців є бажання здолати конкретну команду, яка здобула Кубок раніше.

Торік, зокрема, Кубок поїхав до Очакова. Перед цим турнір виграли бердичівські спецпризначенці. А беззаперечними переможцями на цей час є кропивничани, які здобували Кубок переможця тричі поспіль. Тож запрошуємо всіх вінничан і гостей міста на Центральний міський стадіон. Змагатимуться 5 команд Сил спеціальних операцій ЗС України. Наприкінці заходу відбудеться товариський матч збірної ССО з ветеранською Національною збірною України.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Українська сила складається з сили мільйонів наших людей — Президент

Українська сила складається з сили мільйонів наших людей — Президент

Президент України Володимир Зеленський звернувся до усіх, хто є українською силою на наголосив, що вона вміщує сили мільйонів наших людей.

Литовська армія розпочинає найбільший цикл військових навчань за участю понад 20 тисяч солдатів

Литовська армія розпочинає найбільший цикл військових навчань за участю понад 20 тисяч солдатів

У квітні-червні литовська армія проведе один із найбільших та найінтенсивніших циклів військових навчань, у яких візьмуть участь понад 20 тисяч литовських та союзних солдатів і тисячі одиниць військової техніки.

Данія підписала угоду про продаж 24 винищувачів F-16 Аргентині

Данія підписала угоду про продаж 24 винищувачів F-16 Аргентині

Данія підписала з Аргентиною угоду про продаж 24 винищувачів F-16 на суму близько 2,1 мільярда крон (300 мільйонів доларів).

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

Командувачем військ оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Геннадій Шаповалов.

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

До Європейського центру підготовки пілотів F-16 в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти, прибудуть ще три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів.

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених — 2025»

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених — 2025»

Національний відбір для участі в «Іграх Нескорених — 2025» відбудеться з 31 травня по 2 червня в Києві. Реєстрація кандидатів до національної команди вже відкрита та триватиме до 21 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командиp бойової машини, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник групи психологічного супроводу та відновлення

від 26000 до 126000 грн

Львів, Львівська область

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 30000 до 130000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 25000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Радіотелефоніст відділення мінометної батареї

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП