ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як призовники за добу стають солдатами

Вишкіл Новини Патріотичне виховання Репортаж
Прочитаєте за: 7 хв. 19 Червня 2020, 16:12

На цьому тижні з обласних збірних пунктів почалися перші відправлення молодого поповнення до лав Збройних Сил України та інших військових формувань. Куди доставляють призовників, що відбувається з ними після приїзду, як проходить процес їхньої обсервації? На ці та інші запитання кореспондент АрміяInform шукав відповіді у 184-му Навчальному центрі, який входить до складу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Саме сюди везуть призовників з усіх західних областей України, а також з оперативного командування «Північ». Про це повідомляє АрміяInform.

Перед КПП — скринінг температури тіла, за ним — перевірка особистих речей на наявність різальних і колючих предметів, домашніх наїдків тощо

Перші команди сюди приїхали з Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Закарпатської областей. І цей процес тільки набирає обертів. Автобусів з призовниками прибуває дедалі більше. Першим, хто того дня зустрічав їх біля КПП частини, був фельдшер медпункту старший солдат Василь Грига. Обов’язковий скринінг температури тіла — і лише після цього, звісно, за умови нормальних показників, хлопці проходили через «вертушку» навчального центру.

— За ці два дні я «зняв» температуру тіла з близько 250 осіб. У всіх вона була в межах норми. Якщо в когось була б підвищена, то такого ми відразу ізолюємо у визначеному місці для подальшого спостереження. І водночас беремо мазки й відправляємо їх на дослідження, — коротку процедуру дій у разі відхилення від норми розповів військовий медик.

Одразу ж за КПП частини розгорнуто пункт огляду особистих речей призовників.

— Вилучаємо кишенькові ножі, ножиці (дозволено мати замість них кусачки), алкоголь і продукти харчування домашнього приготування. Щодо останніх, то невідомо, скільки вони вже «подорожують», а зберігаються точно не в холодильнику. Тому вилучаємо ці наїдки, щоб хлопці не отруїлися, — розповів молодший сержант Дмитро Капилов, який саме переглядав сумки й наплічники прибулих і вказав на кілька кишенькових ножів і ножиць, уже вилучених.

COVID-19 призвів до змін у системі відбору призовників представниками частини. І, за словами останніх, на краще

Уже за 200–300 метрів на новобранців чекав наступний етап. У клубі частини розгорнуто пункт приймання особового складу. У ці дні першим формувався 355-й навчальний механізований полк Навчального центру. Тож насамперед його представники перевіряли наявність і правильність оформлення особової справи призовника, проводили первинне вивчення соціально-демографічних даних і вкотре цікавились станом здоров’я!

А біля входу до клубу проводив шикування й коротке, але дуже важливе опитування майор Олександр Іваненко — начальник групи професійно-психологічного відбору 184-го Навчального центру.

— Хто дійсно бажає служити у війську? Підніміть руки! — звернувся він до чергової команди, яка прибула із Закарпаття.

На моє здивування всі хлопці підійняли руки.

— Добре! — продовжував офіцер. — Чи є в когось життєві або сімейні обставини, які заважають службі? Може є релігійні переконання, які не дають змоги служити.

Ніхто з прибулих не зголосився! Після ще кількох запитань, які давали змогу зрозуміти, з яким настроєм хлопці пішли до війська, офіцер скерував їх до клубу.

— Пандемія внесла чимало змін у життя військового колективу. Щодо прийому молодого поповнення, то тут є один дуже позитивний момент. Якщо раніше наші офіцери роз’їжджалися по облвійськкоматах, аби на обласних збірних пунктах підібрати собі хлопців і, сформувавши команди, привести їх до частини, то тепер молодь до нас привозять представники військкоматів. Тут їх за допомогою різних фахівців фільтруємо й відбираємо. Таким чином можемо якісніше підібрати людей. А тих, що не підходять, відправляємо назад, — підкреслив майор Олександр Іваненко.

Як розповіла начальник медичної служби навчального механізованого полку старший лейтенант медичної служби Ірина Вантух, таким чином вдалося виявити хлопця із Закарпаття, який не пройшов всі дообстеження у лікувальному закладі за місцем проживання та скаржиться на постійні болі у животі. А напередодні заступник командира роти з МПЗ молодший лейтенант Галина Головенко виявила серед команди з Чернівців призовника із судимістю.

Що включає 14-денна обсервація?

Після цього етапу хлопців ведуть на речовий склад і в підрозділ. Яке обмундирування отримують новобранці, розповів начальник речового складу старший сержант Микола Руденко.

— Кашкет польовий — один, костюм літній польовий — два, черевики типу «В» літні — одна пара, фуфайка кулірна — дві, труси кулірні — дві штуки, куртка утеплена — одна, куртка від костюма утепленого (фліска) — одна, шкарпетки літні трекові — три пари, сумка транспортна — одна, тапочки, рушник, ремінь брючний, мило — 0,345 г, — чітко по-військовому доповів фахівець.

Ті призовники, які прибули до частини ввечері, на обід у солдатську їдальню вже йшли у військових одностроях. Таким чином на перевтілення призовної молоді на «припасованих» строковиків іде не більше ніж доба.

Зі свого боку командир 1-ї роти молодого поповнення лейтенант Ігор Канафоцький повідомив, що наразі триває процес комплектування навчального підрозділу. Вже розпочалося вивчення строковиками Статутів ЗСУ, функціональних обов’язків, розпорядку дня тощо.

— Але поряд з навчанням у перші 14 днів перебування молодого поповнення у частині одним з найголовніших питань є їхня обсервація. Що вона передбачає? По-перше, режим обмеженого доступу до молоді будь-кого з військовослужбовців чи працівників Навчального центру. З хлопцями працює виключно командування підрозділом та адміністрація зборів. Усе. Тричі на день проводять термометрію особового складу. Що дві години — вологе прибирання приміщень і дезінфекція дверних ручок, підвіконня, билець ліжок. Під час обіду — кварцування спального приміщення. Заняття проводять групами не більше ніж 10 осіб. У солдатській їдальні передбачена окрема зала для молоді та харчування за столом по двоє. У підрозділі є штатний санітарний інструктор, який стежить за станом здоров’я всього колективу, підготовлено запас масок та антисептиків, — уточнив командир роти лейтенант Ігор Канафоцький.

Через місяць курсанти стануть стрільцями та відбудуть для подальшої служби здебільшого на склади та бази

Як доповнив ротного командир навчального механізованого полку полковник Сергій Дяченко, навіть години харчування молодого поповнення не збігаються з розпорядком дня для постійного складу. І таким чином теж відбувається відокремлення та ізоляція молодих строковиків від особового складу Центру.

— Після 14 днів обсервації з молоддю заплановані польові заняття за програмою загальновійськової базової підготовки, яка включатиме всі основні предмети навчання. Зокрема під час занять з вогневої підготовки заплановано проведення не менше ніж сім вогневих завдань зі стрілецької зброї, зокрема одна ознайомча вправа з кулемета РПК, — розповів полковник Сергій Дяченко. — Тож перед Присягою військовослужбовці добре вправляються зі зброєю.

Усі, хто прибув до Навчального центру, вже включені в списки особового складу, тож на всі види забезпечення, зокрема грошового. Наразі вони отримуватимуть 350 гривень на місяць. А коли роз’їдуться по військових частинах і стануть на посади, то воно може доходити до 700 гривень. У хлопців уже є картки ПриватБанку, про які подбали у військкоматах. На них надійде й одноразова грошова допомога, призначена призовникам — два прожиткових мінімуми доходів громадян (трохи більше ніж 4000 гривень).

Як зазначив начальник 184-го Навчального центру полковник Григорій Дем’янчик, упродовж місяця тут пройде базову загальновійськову підготовку 1500 новачків. Після навчання їм присвоять кваліфікацію «спеціаліст 3 класу» за фахом «стрілець». Вони складуть тут Військову присягу й лише після цього поїдуть до місць подальшої служби. Здебільшого це будуть підрозділи охорони й такелажні команди бази, складів та арсеналів. А навчання у 184-му Центрі продовжить інша команда молодих строковиків.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій категорії С

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476

Водій | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Головний сержант

від 25400 до 125400 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Бойовий медик у Стрий

від 22800 до 52800 грн

Стрий

Військова частина А2847

Кухар

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759