ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як оцінюють курсантів-випускників бойові офіцери під час державних екзаменів?

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Червня 2020, 9:41

Серед цьогорічних випускників-артилеристів академії 18% курсантів мають бойовий досвід

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки продовжують складати державні екзамени випускники Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. До речі, найбільше з них випускається за спеціалізацією «Управління діями підрозділів артилерії». Фахові іспити майбутні офіцери-артилеристи складають на потужностях навчально-тренувального комплексу підготовки фахівців ракетних військ і артилерії «Немирів». Саме тут члени державної екзаменаційної комісії мають змогу оцінити, як курсанти діють, зокрема як командир чи старший офіцер батареї – власне, тих посад, до яких їх готували упродовж всього навчання.

Того дня курсанти складали комплексний екзамен з управління діями артилерійських підрозділів і бойової роботи. Вихованці вишу демонстрували свою компетентність у діях як старший офіцер батареї на різних артилерійських системах: хтось повинен був керувати батареєю гаубиць Д-30, хтось самохідними артилерійськими установками 2С1 «Гвоздика», хтось мінометною батареєю, а молодшому сержанту Микиті Кондратюку, до прикладу, випав білет «Управління батареєю БМ-21 «Град» з непідготовленої вогневої позиції з попередньою розвідкою». Для цього майбутньому офіцеру довелось виконати цілий комплекс попередніх заходів: за 200 метрів від визначеного району зупинити колону, силами особового складу здійснити радіохімічну і бактеріологічну розвідку, а також перевірити місцевість на наявність мінно-вибухових пристроїв. Згодом з командирами взводів висунутися в район вогневих позицій, де визначити на місцевості основний напрямок стрільби, місце основної бойової машини та інших, фронт батареї тощо. Лише після цього колона зайняла вогневу позицію і, здійснивши наступні необхідні послідовні етапи, умовно були виконані вогневі завдання.

– Чотири роки навчання були дуже насиченими та динамічними. Не в образу танкістам чи піхотинцям, але якщо вони вивчали по декілька зразків своєї основної бойової техніки, то ми понад десяти артилерійських систем. На першому курсі вивчали протитанкову артилерію, зокрема гармату МТ-12 «Рапіра», а також установки протитанкових керованих ракет. На другому – теоретично та практично освоювали міномети різних калібрів. На третьому – вивчали причепну артилерію: Д-30, Д-20 та іншу. На четвертому – самохідну і реактивну артилерію 2С1 «Гвоздика», 2С3 «Акація», БМ-21 «Град» тощо. Нам як майбутнім офіцерам-артилеристам потрібно знати не тільки будову, тактико-технічні характеристики, особливості експлуатації цього озброєння, а насамперед вміти застосувати ці системи у бойових умовах. Ці всі питання виносяться і на екзамен. Тому до цих іспитів, можна сказати, готувалися впродовж всього навчання, – зазначив молодший сержант Микита Кондратюк.

– Важливо, що вперше у нас було введено в екзамен практичну роботу обслуг і старшого офіцера батареї за допомогою сучасної автоматизованої системи управління. Вона сьогодні насамперед використовується в районі проведення операції Об’єднаних сил. І наші випускники показали, що достатньо вправно вміють на ній працювати, – розповів заступник начальника кафедри наземної артилерії Національної академії підполковник Олександр Руденко.

За діями випускників уважно спостерігав голова підкомісії майор Вадим Клюй, який проходить службу на посаді  командира  самохідно-артилерійського дивізіону однієї з артилерійських бригад.

– Професія артилериста складна, адже потребує хороших знань у мінімум 5-6 точних науках: математиці, фізиці, балістиці, топографії, топогеодезії тощо. Ці хлопці вибрали непростий життєвий шлях. Але бачу, що вони діють впевнено. Багато хто з них має досвід війни на Донбасі. Свою навчальну місію академія і викладачі виконали на оцінку «добре». Серйозно попрацювали. Відчувається, що багаж знань у випускників досить хороший. Зі свого боку ми належним чином зустрінемо їх у військах. У нашу бригаду попередньо планується п’ятеро молодих офіцерів. Для них вже готові місця у гуртожитку частини.  Заплановані й збори з молодими офіцерами, фахові заняття з професійної підготовки, – розповів майор Вадим Клюй.

Як зазначив начальник факультету ракетних військ і артилерії підполковник Артем Дзюба, всі випускники підуть служити у бойові бригади. На факультеті найбільша кількість учасників бойових дій серед випускників. Тут таких – 18%. Тож, військо отримає гідне офіцерське поповнення.

 

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік служби захисту інформації в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Військовий капелан

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець, снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Старший оператор-дешифрувальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор БПЛА ЗСУ

від 20500 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Бойовий медик

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328