ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Війна та діти Донбасу: як РФ створює підростаюче покоління загартованих солдат

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Червня 2020, 15:59

Сьогодні в Україні та світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Аби кожна дитина почувала себе в безпеці – наші захисники на Сході віддають свої життя, борячись за їхнє майбутнє.  Цього дня АрміяInform вважає особливо актуальним звернути увагу на проблеми українських дітей в контексті війни на Сході України.

Так, за даними Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, із початку 2020 року жертвами обстрілів на Сході України стали десятеро дітей. Лише за перший тиждень травня зафіксовано шість випадків. Це вдвічі більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Детальніше про те, що відбувається з дітьми, зокрема на окупованих територіях Донбасу, читайте в огляді нашого кореспондента.

Через російську агресію на Сході Україна потрапила до списку найгірших місць проживання для дітей у світі

У грудні 2019 року в організації ЮНІСЕФ заявили, що від війни на Донбасі страждають 430 тисяч дітей, які мають психологічні травми й потребують постійної підтримки. За даними організації, за час російської агресії на Сході, починаючи з 2014 року, 172 дитини зазнали поранення або загинули через міни. Саме через це на початку 2019 року Східна Україна потрапила в список найгірших у світі місць для проживання дітей. До списку увійшли місця ­– зони збройних конфліктів, у яких діти зазнають нападів, дістають поранення, беруть участь у бойових діях, використовуються як живий щит, втрачають свої домівки, можливість отримати освіту чи медичну допомогу і перебувають у постійній небезпеці.

Роки війни призвели до руйнівних наслідків для системи освіти. Були знищені й пошкоджені сотні шкіл, а нині сотні тисяч дівчаток і хлопчиків змушені вчитися у нестабільних умовах та небезпечній обстановці, пов’язаній з боєприпасами, що не вибухнули. Та, окрім таких обставин, існує ряд проблем, з якими Україні доведеться стикнутися в майбутньому. Усі вони, беззаперечно, стосуються дітей та пов’язані  з війною.

«Психологічна м’ясорубка» або Як російська агресія визначає майбутнє дітей окупованих територій

У 2019 році на сайті міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm вийшло велике спецдослідження «Путінюгенд: діти для російської війни», яке провели Andrzej Leszkiewicz та Андрій Лучков. Волонтери дослідили величезні масштаби дитячої мілітаризації у РФ та на окупованих нею територіях, зокрема на Сході України та Криму. Нині діє ціла система впливу Кремля на несформовану дитячу особистість, намагання прищепити дітям уявлення нібито участь у російських війнах — це їхній священний обов’язок.

Російське Міністерство освіти (у співпраці з Міністерством оборони, ФСБ, МНС, МВС, Слідчим комітетом та іншими державними органами) організувало відкриття тисяч кадетських класів у звичайних загальноосвітніх школах.

Довідково. Кадетський клас – це спеціалізований військовий клас у звичайній школі  для дітей віком від 7 до 18 років, де учні щодня носять військову форму та  на додаток до звичайної шкільної програми відвідують заняття військового спрямування (від військової історії до вогневої підготовки), виїздять на військові полігони.

На окупованих територіях Донбасу та в Криму також діє російська система військової підготовки дітей. Для прикладу, в 2018 році на базі Горлівської загальноосвітньої школи № 53 із поглибленим вивченням окремих предметів відкрились військово-патріотичний клуб «Юний патріот ДНР», «Молода гвардія Донбасу». У 2019 році  в так званій «ДНР» було створено цілий патріотичний дитячо-юнацький рух «Молода Гвардія – Юнармія». Про дрібні гуртки та табори не згадуємо, бо таких безліч. Навіть при дитячих садках.

Така мілітаризація системи освіти й суспільства, на думку експертів, може серйозно вплинути на особистість дітей і на їхнє майбутнє життя.

«Для дітей створюється ілюзорна, фальшива картинка, де справжні причини подій підміняють фіктивними. Дітям дають зрозуміти, що вони знаходяться в оточенні ворогів, що вони мають тісно об’єднатися для оборони свого дому. Досвід нацистської Німеччини показав, що закладені в дитинстві пропагандистські інструкції людина може пронести через усе життя. Більше того, накопичені в свідомості протиріччя не дають сформуватися нормальній дорослій особистості. Це психологічна м’ясорубка», – зазначає психолог Лариса Волошина про вплив мілітаризації дітей на їхню психіку.

Детальніше про масштаби цієї російської системи військової підготовки дітей, а також про роль російської православної церкви (РПЦ) в цій системі, можна прочитати тут.

Шість років війни на Сході показали, що діти стають одним із видів зброї в руках російських терористів. Виховні методи дітей на окупованих Росією територіях у навчальних закладах більше схожі на вербування неповнолітніх громадян до лав незаконних збройних формувань, нове підростаюче покоління  – на загартованих солдат, які готові в будь-який момент виконати злочинний наказ.

Читайте нас в Telegram
Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

За минулу добу на східному напрямку Сили оборони України ліквідували ще 627 російських загарбників та знищили чимало техніки.

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет».

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Щоб приймати бійців із південного напрямку, планують реконструювати Криворізьку лікарню №2, найбільшу в місті.

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Командир відділення, військовий

від 25000 до 125000 грн

Одеса

Морська Піхота ЗСУ

Розвідник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стаpший механік-водій, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки