ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Харкові відбувся «європейський» випуск офіцерів-авіаторів і вартових неба

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Червня 2020, 17:31

Безмежне щастя випромінювали очі випускниці Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба Марії Азізової. Вона разом з іншими хлопцями та дівчатами успішно завершила навчання та наділа погони офіцера.

З 10 золотих медалістів — 8 дівчат

— Що я сьогодні відчуваю—словами не передати,—каже щиро лейтенант Азізова. —П’ять років навчання залишилися позаду,й розпочинається нове офіцерське життя. Служитиму на Київщині, в Об’єднаному центрі метрологічного забезпечення ЗС України. Це місце як золота медалістка обрала сама й з нетерпінням чекаю на скоріший переїзд до столичного регіону.

Через карантинні обмеження випуск військових авіаторів і вартових неба вперше відбувся без родичів.На спорткомплексівишувикористалинайкращі традиції армій європейських країн, а саме: підкидання догори парадних кашкетів, замість монет,і сидіння на стільцях, замість тривалого перебування стоячи в шерензі.

Серед цьогорічних випускників понад 500здобули ступені вищої освіти «магістр» та щеблизько 70 отримали дипломи«бакалавра». Були поміж них і 60 жінок-військовослужбовців. При цьому з усіх 10 золотих медалістів — 8 дівчат. Окрім них, ще 19 випускників заслужили дипломи з відзнакою.

Усі «кожедубівці» захищали магістерські роботи англійською

—Близько 200 молодих лейтенантів або 30 % випускаються з класною кваліфікацією «3 клас», — каже начальник ХНУПСу генерал-майор Олександр Турінський. —Такої великої кількості профі в нас ще не було. Понад 80 випускників університету мають бойовий досвід, здобутий під час участі в АТО. Гадаю, що їхні фронтові навички помножені на нові знання, отримані в Харкові, суттєво посилять потенціал військових частин.

Також до загальних перемог «кожедубівців» генерал-майор відніс і те, що всі 100 % випускників захищали магістерські роботи англійською. А вихованці факультету зенітних ракетних військ уперше пройшли повний цикл практичної підготовки — починаючи з ЗУ-23-2 і закінчуючи бойовими стрільбами з ЗРК середньої дальності.Ще понад 30 лейтенантів досягли значних результатів у спорті, виборовши високі спортивні звання майстрів спорту чи кандидатів у майстри спорту.

Зі знаменною датою випускників привітав командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Сергій Дроздов.

—Багато років тому я також, як і ви, в погонах лейтенанта випускався з льотного навчального закладу в Чернігові, —зазначивгенерал-полковник. — Багато чого змінилося за цей час. Проте та стартова швидкість, яку тоді отримав від найкращих викладачів-льотчиків, допомагає й нині рухатися курсом професійного розвитку.Тож з гордістю несіть звання захисник України, пишайтесь тим, що ви — «кожедубівці»,йусіляко примножуйте своїми новими службовими успіхами загальні досягнення рідного університету.

Наприкінці церемонії вручення дипломів і золотих медалей під пісню, написанупопередніми випускникамиХНУПСу«Висота починається з нас»,у небо підійнялися повітряні кульки з написом «ХНУПС. Випуск-2020» та десятки білих голубів.

Також на базі університету відбувся випуск військовослужбовців-слухачів Народно-визвольної армії Китаю, які два роки навчалися тутза освітнім ступенем «магістр».

Начальник університету генерал-майор Олександр Турінський, вітаючи випускників, висловив китайській стороні вдячність за сумлінність і старанність, які сприяли високоефективному діалогу з викладачами під час навчання.

Зі свого боку старший офіцер китайської групи висловив сподівання на подальше двостороннє співробітництво, що допоможеу реалізації нових проєктів у галузі військової освіти та науки, а також у зміцненні дружби між Україною та КНР.

Довідково.

Історія цього видового вишу розпочалася 12 листопада 1930 року із заснування в Чугуєві 9-ї військової школи льотчиків і льотчиків-спостерігачів.

За багаторічну історію ХНУПС підготував близько 130 тисяч офіцерів, професійних сержантів і цивільних фахівців. Серед його випускників — 6 Героїв України, 578 — Героїв Радянського Союзу. На жаль, у новітню історію видового вишу навіки увійшли і 28 його випускників, які загинули в зоні проведення АТО на території Луганської та Донецької областей, відстоюючи незалежність та суверенітет України.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-хімік

від 17000 до 25000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Оператор БПЛА ЗСУ

від 20500 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Діловод

від 25000 до 130000 грн

Запоріжжя

75 батальйон 102 бригада

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Водій, військовослужбовець

до 21000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ