ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Шість років тому загинув Герой України полковник Тарас Сенюк

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Червня 2020, 13:35

3 червня у Залі пам’яті, що на території Міністерства оборони України, відбувся щоденний ранковий церемоніал ушанування мужніх українських захисників, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії на Сході України.

Ушанувати пам’ять загиблих захисників прийшли представники керівництва Міністерства оборони України, Національної гвардії України, офіцери та працівники структурних підрозділів оборонного відомства та Генерального штабу ЗС України.

Сьогодні Дзвін Пам’яті пролунав дев’ять разів…

Цього дня у 2014 році у боротьбі з російським агресором віддали життя мужні захисники України:

Полковник СЕНЮК Тарас Михайлович, 95-та окрема аеромобільна бригада.

Солдат ВЛАСЕНКО Юрій Олександрович, 79-та окрема аеромобільна бригада.

Цього дня у 2015 році внаслідок російської збройної агресії на Сході нашої держави загинули:

Старший сержант ПИХТЄЄВ Василь Юрійович, 28-ма окрема механізована бригада.

Сержант БІЛЬКО Віталій Олексійович, 30-та окрема механізована бригада.

Молодший сержант ПИСАРЕНКО Василь Григорович, 28-ма окрема механізована бригада.

Старший солдат ГАЛУЩИНСЬКИЙ Олександр Леонідович, 28-ма окрема механізована бригада.

Солдат ШЕЛЯГ Володимир Анатолійович, 3-й окремий полк спеціального призначення.

У 2017 році віддали життя, захищаючи Україну від російського агресора:

Полковник БОЙКО Олександр Олександрович, військова частина 2250 Національної гвардії України.

Старший матрос КОБЕЦЬ Михайло Олександрович, 137-й окремий батальйон морської піхоти.

Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну незалежну Україну!

Герой України полковник Тарас Сенюк був серед перших, хто став на захист Батьківщини, коли прийшов час. З весни 2014 року він, як командир 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95-ї бригади, брав участь у бойових діях на Сході України.

3 червня 2014 року терористи напали на колону сил АТО, що прямувала з Ізюма у Слов’янськ.

– Його підрозділ потрапив у засідку, під час якої їх обстріляли бойовики. Зав’язався бій, напад сепаратистів було відбито, але у тому бою загинуло двоє військових. Серед них і командир 1-го батальйону підполковник Тарас Сенюк — офіцер з великої літери, професіонал, який знав свою справу та кваліфіковано навчав інших. Куля великого калібру пробила бронежилет комбата, завдавши йому смертельного поранення, – розповідав про Героя під час церемонії прощання (на той час) начальник управління оборонного планування командування Сухопутних військ, заступник начальника штабу генерал-майор Микола Попільський.

Після закінчення Одеського інституту сухопутних військ Тарас Сенюк пройшов вишкіл у 95-й аеромобільній бригаді від командира взводу до командира батальйону.

Тарас Сенюк брав участь у миротворчих операціях в Іраку та Косові й здобув багато нагород від Об’єднаного командування контингенту миротворчих сил. Уперше у закордонне бойове відрядження Тарас Сенюк поїхав 2003 року до Республіки Ірак. Тоді він проходив службу командиром механізованого розвідувального взводу з дислокацією в так званій точці «Форт» на самому кордоні з Іраном. Миротворці не тільки контролювали 150-кілометровий відрізок ірано-іракського кордону, окрім патрулювання, вони несли службу на блокпостах, допомагали працювати місцевим прикордонникам і митникам на офіційному пункті пропуску «Арафат».

У 2007 році Тарас Сенюк відбув у відрядження у Косово. Там також довелося патрулювати неспокійні райони, супроводжувати миротворчі колони, чергувати на стаціонарних блокпостах. Але обійшлося – всі повернулися додому живими-здоровими, та ще й з численними нагородами та подяками від Об’єднаного командування контингенту миротворчих сил. Коли ж потрібно було стати на захист цілісності й незалежності своєї рідної України, підполковник Тарас Сенюк — у перших рядах.

Герой України полковник Тарас Сенюк комбат 95-ї бригади загинув 3 червня 2014 року під час ведення бойових дій на Сході України.

«Командир, який був завжди попереду, командир, поведінка якого була завжди прикладом для всього особового складу», – так про нього згадували підлеглі десантники.

7 червня 34-річного комбата полковника Тараса Сенюка, який віддав своє життя за Україну, поховали на його малій батьківщині – в Коломиї.

Щороку в Житомирі на честь пам’яті Героя України командира 1-го батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗС України полковника Тараса Сенюка проходить Всеармійський турнір з рукопашного бою. В армійських змаганнях беруть участь військовослужбовці у складі збірних команд видів Збройних Сил, окремих родів військ, вищих військових навчальних закладів і військовослужбовці спортивних закладів Міністерства оборони України.

Указом Президента України № 546/2014 від 20 червня 2014 року Тарасові Сенюку присвоєно звання «Герой України» (посмертно).

6 червня 2014 року йому було посмертно присвоєне військове звання полковника.

Відповідно до рішення Коломийської міської ради від 13 жовтня 2015 року № 2363-58/2015 присвоєно звання «Почесний громадянин м. Коломия» (посмертно).

Указом Президента України № 873/2019 від 2 грудня 2019 року 13-му окремому десантно-штурмовому батальйону 95-ї бригади ДШВ ЗС України присвоєно ім’я Героя України полковника Тараса Сенюка.

Підготував Назар Волошин

Читайте нас в Telegram
Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю BBC розкрив деякі деталі знищення російського дальнього стратегічного бомбардувальника Ту22М3.

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 51000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Електрик

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Служба в Силах ТРО

від 20000 до 120000 грн

Новомосковськ, Дніпропетровська область

Фельдшер

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України