ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

“Пригоди” росіян в Сирії або як “Армата” та “Пєрєсвєт” “бойовий досвід” набували

Прочитаєте за: 8 хв. 7 Червня 2020, 21:01

Кремль вводить в оману споживачів озброєння, говорячи про випробування своєї зброї в зонах військових конфліктів.

Останнім часом російські ЗМІ з посиланням на різні джерела поширюють інформацію про випробування в зонах військових конфліктів, де приймає участь армія РФ, нових зразків озброєння та військової техніки (ОВТ). Про це йдеться у матеріалі “Defense Express”.

В дійсності, в цьому нічого крамольного немає. Це вже усталена практика більшості країн світу, адже в реальних умовах можна побачити проблемні моменти і визначити напрямки вдосконалення власного ОВТ. У підсумки – привести його до необхідного вигляду, який би цілком задовольняв як власні потреби, так і був цікавим для потенційних споживачів закордоном.

Однак справа в іншому. РФ цим моментом дуже часто зловживає. Наприклад, публічно заявляється, що зразок озброєння нібито пройшов випробування в зоні бойових дій, а насправді – його там взагалі не було, або він був привезений, простояв “зачохленим” деякий час і повернувся назад до Росії.

Достатньо яскравим прикладом цього є дві крайні події стосовно танку “Армата” та комплексу “Пєрєсвєт”. До цього була низка схожих ситуацій, однак нехай вони залишаться на совісті російської сторони…

Так, 19 квітня 2020 року в ефірі програми “Действующие лица с Наилей Аскер-заде” на телеканалі “Росія-1” голова Міністерства промислової торгівлі РФ та голова Наглядової Ради корпорації “Ростех” Денис Мантуров заявив: “Так, цілком правильно, вони (танки Т-14 “Армата”) були в Сирії”.

За словами міністра, туди вони були спрямовані, “щоб врахувати всі нюанси в бойових умовах”. “В Сирії, як ви розумієте, саме такого роду випробування”, – сказав Мантуров, зазначивши, що це допоможе формуванню “фінального вигляду” танку, який буде поставлятися до російської армії. За словами Міністра, серійні поставки в армію почнуться у 2021 році.

Крім того, Мантуров повідомив, що Т-14 “Армата” в майбутньому піде на експорт. “З наступного року, після того, як почнуть поставлятися вже серійно машини Міністерству оборони РФ, при отриманні паспорта експортного вигляду, ми почнемо працювати з іноземними замовниками”.

Однак, слова очільника відомства, скоріш за все, далекі від реальності.

Справа в тому, що немає жодних свідчень того, що танк “Армата” дійсно був в Сирії. Ні фото, ні відео.

В поточних умовах розвитку сучасних технологій, мобільних телефонів, соціальних мереж, а також пильну увагу до країни з боку світового співтовариства, дана машина просто не могла бути не поміченої, як під час її пересування до/з Сирії, так і в самій країні. Хтось, десь, щось зафіксував би і виклав в загальний доступ.

Фактично, окрім слів Мантурова, нічого не має. Як і не має заяв з боку оборонного відомства РФ, яке безпосередньо відповідальне за діяльність своїх військових в зонах збройних конфліктів і експлуатацію ними ОВТ.

Крім того, до кінця не зрозуміло, навіщо витрачати значний ресурс – людський, фінансовий, технічний, щоб “гнати” машину так далеко, якщо можна її випробувати набагато ближче…

І тут навіть справа не в тому, що в Сирії можна “обкатати” танк в особливих кліматичних умовах, з підвищеною вологістю і солоністю повітря, в умовах пустелі, пилових та піщаних буревіїв. Просто машина дійсно поки не готова. За попередніми планами її державні випробування мали буди розпочатися у 2018 році і тривати до кінця 2019 року.

Також повідомлялося, на початку 2019 року, що перша партія з 12 танків Т-14 має надійти на озброєння російської армії в кінці 2019 – початку 2020 року. Однак через низку існуючих проблем, як фінансових, так і суто технічних (існуючи недоліки в машині), всього цього не трапилось. Військове керівництво в результаті надало перевагу придбанню перевіреній модернізованій бронетехніці.

А тому, слова Дениса Мантурова, які не підкріплені жодними фактами, більше схожі на неправду. Однак, і не є обмовкою. Навпаки, скоріш за все, сказані навмисно.

Тут важливо розуміти, що керівник Мінпромторгу є одночасно головою правління “Ростех” і належить до кола наближених до владної верхівки Кремля осіб. Його вважають одним із протеже генерального директора “Ростех” Сергія Чемезова.

Фактично, такий “вкид” з одного боку зорієнтований зробити рекламу даній продукції перед потенційними споживачами за кордоном, а з іншого – оцінити реакцію провідних західних країн-конкурентів на ринку танкової техніки.

Те, що подібного роду заяви сплановані та прораховані, вказує подальша реакція російських та проросійських ЗМІ. Одразу після сюжету на телебаченні, впродовж 19-20 квітня коментар міністра про “Армату” був поширений практично всіма медіа РФ.

При цьому російські ЗМІ, особливо спеціалізовані, почали активно переконувати в тому, що випробування відбувалися, аргументуючи лише логічними твердженнями без представлення доказів.

Так, звичайно, відсутність підтвердження, ще не означає, що їх там не було. Тим не менш, максимум, що могло бути: Москва перекинула до Сирії кілька “Армат”, військові доповіли президенту Росії, що нібито проведені випробування, зробили пару “надтаємних” фотографій і повернули машини назад.

Тобто, могла повторитися частково ситуація як з літаками Су-57, що також перекидали в Сирію кілька років тому, однак їх задіяння в бойових умовах не було. Машини лише здійснили трохи більше десяти вильотів для оцінки можливостей польотів в умовах високих температур та специфічної земної поверхні. Однак не приймали участі у нанесені авіаційних ударів і їх Сирія в подальшому не купувала.

В ситуації з Т-14 взагалі могли не “випускати” машину “в поле” і притримати, наприклад, на борту корабля чи літака. Тим не менш, це не знімає з російської влади відповідальність за сказане.

Іншим, більш свіжим прикладом стала ситуація навколо, випробування в Сирії бойового лазерного комплексу “Пєрєсвєт”.

2 червня 2020 року російський інформаційний ресурс Avia.pro з посиланням на китайське видання Sina Military, повідомив, що Росія протестувала даний комплекс в Сирії, зазначивши, що нібито ізраїльський безпілотник, який виконував завдання в сирійському повітряному просторі, був збитий російською зброєю “з пучковими частками”.

Дану інформацію поширили низка західних профільних ЗМІ, а після них – знову російські з посиланням вже на західні. Однак жодним чином, ніхто не спромігся глянути на першоджерело – китайський ресурс Sina Military.

Насправді там не було жодної інформації про подібні обставини, які мали місце з ізраїльським безпілотником. Фактично, новина, є маніпулятивною та неправдивою.

Тут варто звернути увагу на низку моментів, які показують, що даного комплексу в Сирії не має.

Так, окрім відсутності будь-яких свідчень (фото та відеоматеріалів) перевезення, перекидання та розміщення системи на території країни, цікавим є те, що він в дійсності не доведений до ладу.

На сьогодні відсутня будь-яка конкретна інформація щодо тактико-технічних характеристик “Пєрєсвєт”, на противагу від аналогічних систем американського та європейського виробництва.

Навіть у самих росіян, не має остаточного розуміння конкретного його призначення – чи-то для ураження малогабаритних безпілотних літальних апаратів та інших авіаційних засобів, чи-то для пошкодження оптичних засобів розвідки, спостереження й цілевказання авіації на дальності від кількох до кількох десятків кілометрів, чи-то для виведення з ладу електронно-оптичних систем спостереження розвідувальних космічних апаратів. Ну, а через те, що відсутні будь-які приклади реального ураження “Пєрєсвєтом”, хоча б з тренувальною метою, цілей в РФ, взагалі можна поставити під сумнів працездатність комплексу.

Так, дійсно, за офіційними повідомленнями РФ, в грудні 2018 року, “Пєрєсвєт” заступив на дослідно-бойове чергування, однак, знаючи сучасні підходи в процесі створення військової техніки і стан розвитку сучасних технологій в РФ, можна з високою ймовірністю припустити, що даний зразок виконаний в одиничному, ну, максимум, в кількох екземплярах. І його вартість, навіть за російськими мірками, є достатньо високою.

“Гнати” не до кінця доведений і коштовний зразок в Сирію, де з ним може трапитися будь-що, в тому числі, знищення військовими угрупованнями, є дуже необдуманим і занадто ризикованим кроком.

Є і ще одна важлива деталь. Судячи з повідомлень російських ЗМІ енергетична система комплексу включає в себе малогабаритну ядерну установку. Важко собі уявити, що може трапитися з нею у випадку реальних бойових дій. Що потім доведеться говорити сирійській стороні у випадку цілком передбачуваних наслідків, які можуть відбутися у випадку знищення комплексу в ході бойових зіткнень чи нештатних ситуацій?

Сумнівно, щоб Кремль на це пішов, як і на те, щоб взагалі завести подібні речі на території чужої країни. Занадто багато ризиків.

Що ж в результаті є по факту?

Скоріш за все, ані “Армати”, ані “Пересвєта” в Сирії не було.

Російською владою напевно проведена цілеспрямована інформаційна акція зорієнтована, в першу чергу, на покращення експортних можливостей зразків ОВТ власного виробництва.

Це питання особливо актуально сьогодні, коли “Армата”, поки не йде у війська, а надходження від експортних поставок озброєння є однією з важливих статей доходів державного бюджету країни. А тому в умовах існуючих економічних проблем Кремль прагне штучно сформувати додану вартість своєму ОВТ.

З усього цього важливо зробити ще один висновок. Заяви вищого військово-політичного керівництва РФ щодо випробувань на Сирії близько двох сотень зразків новітнього озброєння, впевнено можна поставити під сумнів. І це мають розуміти потенційні покупці російського озброєння і не вірити на слово, а довіряти лише перевіреним фактам.

Читайте нас в Telegram
Ворог протягом дня атакував Дніпропетровщину артилерією та ударними БПЛА, є руйнування

Ворог протягом дня атакував Дніпропетровщину артилерією та ударними БПЛА, є руйнування

Армія рф упродовж дня 13 разів атакувала Дніпропетровщину з артилерії та ударними дронами, є значні руйнування.

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

За результатами тісної взаємодії Служби безпеки, Офісу Генерального прокурора України та органів правопорядку Польщі затримано громадянина Польщі, який співпрацював з воєнною розвідкою рф (більш відомою як гру).

Армія рф завдала ракетного удару по селу на Харківщині: є постраждалий

Армія рф завдала ракетного удару по селу на Харківщині: є постраждалий

Війська рф завдали ракетного удару по селу в Харківському районі, постраждав чоловік.

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Сили оборони півдня протягом доби знищили 104 окупанти і 9 одиниць озброєння та військової техніки.

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Наразі вдалося розмінувати близько 37% правобережжя Херсонщини.

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА (контракт ЗСУ)

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ

Снайпер (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Майстер з ремонту та обслуговуванню безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Військовий психолог

від 21000 до 30000 грн

Харків

Військова частина 3005 НГУ

Інженер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"