ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Пам’яті лікаря

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Червня 2020, 14:19

На 98-му році пішов із життя професор, Заслужений лікар України, полковник медичної служби у відставці, відомий ендокринолог Борис Володимирович Епштейн. Без перебільшення, у великій сім’ї військових медиків не стало легендарної особистості, фронтового лікаря Другої світової війни.

Майже 60 років Борис Володимирович віддав рідному Київському госпіталю – Національному військово-медичному клінічному центру «ГВКГ». У далекому 1959 році він розпочав  службу старшим ординатором тоді ще 408-го Київського окружного військового  госпіталю. А в 1964 році очолив терапевтичне відділення.

Пригадую одну із зустрічей з Борисом Володимировичем, під час якої він розповідав, як і чому став лікарем, ділився спогадами про війну.

– Взагалі то я марив в дитинстві небом і хотів пов’язати своє життя з авіацією, – розповідав Епштейн. – Але одного разу до моїх рук попала книга Олександра Олександровича Богомольця «Продовження життя», яка вийшла за рік до війни. Вона й стала для мене дороговказом на все життя.

Попри відмінний атестат, бездоганне складання вступних іспитів, лікувальний факультет медінституту виявився юнаку з простої єврейської сім’ї нездоланною висотою, лише – санітарно-гігієнічний. Волею долі в роки війни Епштейн продовжив навчання в евакуйованій в Самарканд Ленінградській військово-медичній академії. Після її закінчення він отримав звання капітана медичної служби і пропозицію залишитись в академії навчати слухачів.

– Про тил я й слухати не хотів, лише на фронт, – розповідав Борис Володимирович. – Причому просився відправити на Перший Український фронт, щоб ще встигнути взяти участь у визволенні України.

За рік війни фронтовий лікар Епштейн пройшов такі випробування, яких декому вистачило й на весь період бойових дій. Зухвала евакуація поранених під самісіньким носом ворога, рятування екіпажу з  танка, що палав, атаки з автоматом у руках під шаленим вогнем під Кьонігсбергом, термінова операція німецькому офіцеру – чого тільки не було у фронтовій біографії лікаря. А ще – два поранення і важка контузія. Завершив війну Борис Епштейн з двома орденами «Червоної Зірки», медалями «За відвагу» і «За бойові заслуги».

.    – Після війни я дуже хотів повернутися до рідного Києва, – пригадував Борис Володимирович. – І не просто повернутися, а продовжити службу в столичному госпіталі та серйозно зайнятись наукою.

Здійснити мрію військовому лікарю допомогли високопосадовці з генеральськими погонами, яким він на фронті рятував життя. Саме в Київському госпіталі Епштейн відкрив нову для себе спеціалізацію, став засновником ендокринологічної служби і навіть брав участь у створенні київського Інституту ендокринології.

– Нарешті я міг займатися улюбленою справою – лікувати людей і долучитися до науки, – зізнавався в розмові лікар. – Це навіть затьмарило мою одвічну проблему, яка супроводжувала моє життя за радянського періоду – дискримінація за національною ознакою. Скільки неприємностей було через це, скільки перешкод! А як важко було з моєї п’ятою графою пробиватися в науці.

Тоді Борис Володимирович розповів абсолютно анекдотичну історію, як йому присвоювалось і скасовувалося почесне звання Заслуженого лікаря.

–За  радянських часів мене представляли до цього звання шість разів! – розповідав Епштейн. – Кожен раз були представлені відповідні документи до Президії Верховної Ради УРСР, але, як тільки справа доходила до адміністративного відділу, моє немилозвучне на ті часи прізвище викреслювали. І тільки після здобуття Україною незалежності я «відбувся» як заслужений лікар.

Додам, що Борис Епштейн мав посвідчення Заслуженого лікаря України за номером «1».

Доля лікаря звела його з тисячами пацієнтів, багато з яких не потребують представлення – літератори Олесь Гончар і Борис Олійник, актриси Людмила Касаткіна і Еліна Бистрицька, легендарний Олександр Покришкін, олімпійський чемпіон легкоатлет Володимир Куц і штангіст Леонід Жаботинський, вокалісти Валерій Ободзинський та Ірина Білик, майже всі керівники оборонного відомства теж звертались по допомогу до Бориса Епштейна.

Три роки тому Борис Володимирович залишив свій кабінет у клініці амбулаторної допомоги.  І ось тепер він пішов у вічність. Офіцер-фронтовик, Лікар, Учитель – таким  він залишиться в пам’яті сотень лікарів і медсестер, яким пощастило працювати з великим професіоналом. Він був світлою і мудрою людиною, і своєю мудрістю щедро ділився з молодими колегами.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків, Харківська область

Водій

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Технік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 26000 до 56000 грн

Львів, Львівська область

Оператор радіолокаційної станції

від 20000 до 120000 грн

Геча, Закарпатська область

Бухгалтер

Миколаїв

38 Окрема Бригада Морської Піхоти