ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Особливості вступу до єдиного військового флотського вишу

Важливо
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Червня 2020, 15:04

Про те, на що варто звернути увагу вступникам, які вирішили пов’язати своє майбутнє з флотом, кореспонденту АрміяInform розповів заступник начальника Інституту Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» з навчальної та наукової роботи  капітан 1 рангу Олег Гавалюх.

– До інституту наразі надходять справи абітурієнтів з-поміж військовослужбовців, які виявили бажання навчатися в нашому навчальному закладі. Вони складатимуть іспити у нас незалежно від ЗНО, тому й присилають документи швидше, ніж випускники шкіл, які ще чекають на зовнішнє незалежне оцінювання, – розповідає капітан 1 рангу Олег Гавалюх.

Згідно з правилами вступу, для того, аби абітурієнта розглядали як кандидата на вступ до інституту, йому потрібно  подолати поріг у 100 балів за результатами ЗНО, але, за словами офіцера,  як правило, за конкурсом проходили ті, у кого було 110-115 і більше. Крім того, Олег Степанович наголошує на важливості уважного ознайомлення з правилами вступу до флотського вишу, а також звернути увагу на профільні предмети.

– На жаль, бувають випадки, коли вступник приїжджає до нас і має високі бали із ЗНО, але не з профільних предметів, і ми змушені йому відмовляти. Інститут у нас технічний, тому обов’язковим предметом є математика. Щороку це є великою проблемою для вступників, адже мінімальний рівень з цього предмета – не менше ніж 100 балів. Навіть ті, хто проходить відбір, вже після першого семестру мають проблеми з успішністю саме через вищу математику, адже не кожен може засвоїти складний предмет, – говорить Олег Гавалюх.

Також він зазначив, що, як показує досвід, вступники, які мають високі бали з математики, фізики, англійської, на жаль, не дуже добре фізично підготовлені.  Але офіцер впевнений, що за час, який залишився до вступної кампанії, абсолютно реально покращити свою фізпідготовку. Було б лише бажання.

Як правило, у флотському виші вступники віддають перевагу таким спеціалізаціям, як «корабельні енергетичні установки» та «пошуково-рятувальні та водолазно-аварійні роботи на морі», а ось «корабельна зброя» користується меншою популярністю. До слова, якщо раніше  до навчального закладу набирали лише корабельних спеціалістів, то цього року в інституті з’явилася додаткова спеціалізація – «берегове ракетно-артилерійське озброєння».

Як розповів капітан 1 рангу Олег Гавалюх, всі флотські спеціальності  на сьогодні відкриті й для дівчат.

– Минулого року ми вперше здійснювали набір серед дівчат до нашого вишу. Тоді про це ще не всі знали, тому до нас надійшло лише дві справи. За результатами відбору пройшла лише одна дівчина. Цього року, впевнений, їх буде значно більше. Оскільки вже нині є 7 справ з-поміж військовослужбовців-жінок.

Крім того, цього року випускники військових або військово-морських ліцеїв і ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою строковики та військовослужбовці військової служби за контрактом, які виявили бажання вступити до флотського вишу, але не здавали ЗНО, мають право складати іспити з тих же предметів безпосередньо в інституті.

Також варто зазначити, що в Інституті ВМС НУ «ОМА» діють пільги, які є загальними  для всіх вищих навчальних закладів. Проте, як наголошують у військовому навчальному закладі, вони не гарантують вступ до інституту у разі, якщо абітурієнт не проходить за станом здоров’я, не виконує встановлені нормативи або не набирає необхідної кількості балів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Оператор БПЛА (контракт ЗСУ)

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Сапер. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Військовослужбовець

від 20100 до 120100 грн

Миколаїв

Інгульський РТЦК та СП

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП