ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Історія з малайзійським літаком може повторитись, тільки тепер уже на морі

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Червня 2020, 14:16

Росія межує на морі з 12 країнами, а загальна протяжність її морських кордонів найбільша у світі. Тому на озброєнні росіяни мають декілька зразків берегових комплексів, один з яких нещодавно продемонстрували на параді в Москві 24 червня. Про російський береговий ракетний комплекс (БРК) «Бал» як інструмент нападу, читайте в АрміяInform.

З 2008 року на озброєння берегових частин ВМС РФ почали надходити мобільні ракетні комплекси «Бал», озброєні протикорабельними ракетами Х-35. Їх особливість у тім, що вони здатні з’являтись із глибини території в місцях поблизу морського узбережжя, завдавати удару і швидко змінювати оперативний район, знову відходячи в тил або на іншу позицію. Тож в акваторії Чорного й Азовського морів «миролюбні» росіяни здатні знищити судно або корабель іншої держави та потім нітрохи не червоніючи заявити, що це зробили українці. Отже, історія з малайзійським літаком може повторитись, тільки тепер уже на морі.

Береговий ракетний комплекс (БРК) «Бал»

Береговий ракетний комплекс «Бал» умаксимальній комплектації налічує десять одиниць техніки: 2 самохідні командні пункти керування та зв’язку, 4 самохідні пускові установки та 4 транспортно-завантажувальні машини. Комплекс оснащено протикорабельними ракетами Х-35 різних модифікацій. Кожна самохідна пускова установка має 8 ракет.

Комплект з 32 ракет відстрілює чотири пускові установки за 1,5 хвилини. Для поодиноких цілей передбачено можливість пуску однієї ракети. Аби виконати повторний залп, упродовж 40 хвилин завантажують з транспортних машин запасний боєкомплект (32 ракети). Енергопостачання систем кожної машини забезпечується автономними та зовнішніми джерелами енергозабезпечення. Комплекс оснащено приладами нічного бачення, апаратурою навігації орієнтування на місцевості та топографічної прив’язки.

Тренований розрахунок з маршу здатен розгорнути комплекс за десять хвилин. Запас ходу – 850 км. Максимальна швидкість передислокації по шосе 60 км/год, дорогами з ґрунтовим покриттям – до 20 км/год.

Тактика застосування БРК «Бал» передбачає його розміщення на закритих позиціях, розташованих на значній відстані від берегової лінії. Для додаткової розвідки й цілевказання передбачено використання БПЛА та гвинтокрилів радіолокаційного дозору.

Пускова установка БРК «Бал»

Українська відповідь — протикорабельна ракета (ПКР) «Нептун»

Після початку російської військової агресії за участю сил флоту РФ, в Україні для захисту країни розпочали розробку та випуск власної протикорабельної зброї. Наші фахівці розробили ракету «Нептун», здатну знищувати ворожі військові кораблі водотоннажністю до 5000 тонн.  Розроблена вона на основі радянської Х-35, але відрізняється від прототипу розмірами, дальністю польоту, значно досконалішою системою керування. Ракета «Нептун» досить універсальна, її носіями може бути корабель, літак або наземна пускова установка.

Випробувальний пуск ПКР «Нептун»

Тактико-технічні характеристики протикорабельних ракет

Ракета «Нептун» (Україна)                                  Ракета Х-35У (Росія)

Дальність       300 км                                                   260 км

Вага                870 кг                                                      670 кг

Маса БЧ         150 кг                                                      145 кг

Калібр            380 мм                                                    420 мм

Наведення  інерціальне з GPS корекцією       інерціальне з ГЛОНАСС корекцією

Після анексії Криму Росія постійно проводить регулярні військові навчання на півострові. У них бере участь 15-та берегова ракетно-артилерійська бригада, дислокована в Севастополі, яка має на озброєнні «Бали». На кримських полігонах особовий склад цих комплексів постійно відпрацьовує на практиці навички щодо завдавання ракетних ударів у розгортанні з маршу. Слід зауважити, що «Бал» здатен уражати не тільки морські, а й наземні цілі. Отже, росіяни розмістили на окупованій українській території засоби, які важко кваліфікувати як зброю захисту, бо ракети будь-якої миті можуть з’явитись в небі далеко від моря.

Довідково. Торік Росія зненацька розгорнула БКР «Бал» на півострові Середній у Баренцовому морі за 35 кілометрів від кордону Норвегії. Відстань від цієї ракетної системи до норвезького міста Кіркенес – всього 65 км. Розгортання комплексу біля норвезьких кордонів Кремль використав для політичного тиску на керівництво країни та залякування норвежців.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив інформацію щодо кількості загиблих внаслідок російського ракетного удару.

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий водій

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Лікар-невропатолог (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України

робота стрільцем А4267 10 огшбр. висока заробітна плата

від 23000 до 125000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Начальник лазні

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО