ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Дорогі» російські подарунки для Сербії

Blogger pool Лонгрід
Прочитаєте за: 10 хв. 26 Червня 2020, 14:28

До кінця 2020 року Сербія в рамках військово-технічної допомоги очікує на поставку першої партії російських танків Т-72Б3.

«До кінця року ми очікуємо першу партію танків. Усього в межах безкоштовної допомоги Росія передасть 30 танків Т-72Б3 і 30 модернізованих бронемашин БРДМ-2. Дуже скоро очікуємо поставку 11 вже підготовлених танків», – повідомив «РИА Новости» посол Сербії в Москві Мирослав Лазанський.

Наприкінці грудня 2016-го президент Сербії Александар Вучич зустрічався з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Тоді сторони і домовилися про надання Сербії так званої військово-технічної допомоги.

Літаки, вертольоти і бронетехніка – ціна безкоштовної допомоги

Окрім танків і бронемашин, Белграду передавали шість винищувачів МіГ-29. Літаки поставлені в Сербію ще у 2017-му. На їх модернізацію витрачено, за різними даними, від 120 до 180 мільйонів доларів. Ці машини «покращені» до версії Міг-29 СД (адаптованої до стандартів НАТО й ІКАО), і нині перебувають на озброєнні сербських ЗС. Церемонія передачі авіатехніки відбулася 20 жовтня, у річницю визволення Белграда радянськими військами від німецьких нацистів. Росія любить такі «пам’ятні дати» і приурочує до них різні акції, і не тільки «благодійні».

Серби такою співпрацею пишаються і називають Росію «найкращим другом» і «найбільшим донором сербської армії». І це справді так, адже за кілька останніх років Москва, крім того, що безкоштовно передала 60 бронемашин (танків і БРДМ), чимало озброєння й військової техніки продала «з великим дисконтом», за ціною значно нижчою за світову.

Торік Сербія закупила в Росії чотири нові вертольоти Мі-35М. Ціну угоди сторони тримають у таємниці, але серби, військовий бюджет яких досить обмежений, лишились дуже задоволеними від цього придбання. Під час свого перебування з робочим візитом у Росії в серпні 2019 року, міністр оборони Сербії Александр Вулін відвідав підприємство «Роствертол» у Ростові-на-Дону, де виробляють ці вертольоти. Він заявив: Сербська армія отримала абсолютно нові можливості, адже в неї з’явились «літаючі танки Вучича» (президента країни і великого друга Росії).

За даними «Вікіпедії», ціна Мі-35М у 2008 році становила 12,5 млн доларів, а вже у 2013-му вона зросла до 36 мільйонів. Нині відомо, що ціна ще зросла й замовлень у «Роствертолу» вистачає. Інший інтернет-сайт дає хоч і застарілу, проте доволі точну інформацію, за скільки купували вертольоти деякі країни, у яких є на озброєнні Мі-35М.

Цены на продукцию «Роствертола»:

  • Ми-35М для Бразилии — 788,7 млн руб. (2012)
  • Ми-35М для Азербайджана — 695 млн руб. (2011), 678 млн руб. (2012), 704 млн руб. (2013)
  • Ми-35М для Ирака — 742 млн руб. (2013)
  • Ми-35П для Перу — 490,2 млн руб. (2011)
  • Ми-35П для Мьянмы — 245,4 млн руб. (2011, ремонт из наличия ВВС РФ)
  • В 2008 году был подписан контракт на поставку Бразилии 12 Ми-35М3 на сумму $150 млн
  • Ми-35М для Нигерии (2016) 12 единиц на сумму больше $100 млн
  • Ми-35М для ФСБ России– 556,6 млн руб. (2016)
  • Ми-35М для Сербии – ?

У 2016 році Сербія також придбала в Росії два військово-транспортні вертольоти Мі-17-В5, але через обмежений бюджет тоді могла дозволити собі лише вертольоти з аналоговими обчислювальними пристроями для обробки навігаційної інформації. Це коштувало Сербії всього 25 мільйонів євро, заявив президент країни Александар Вучич. Ця сума з ду-у-уже великою «знижкою», якщо взяти до уваги ціну вертольота Мі-17-В5 (експортного варіанту Мі-8), яку дає таж «Вікіпедія». За одиницю вертольота РФ править 17,5 мільйони доларів, а сербам два віддала всього за 25 мільйонів євро…

Цьогоріч Сербія отримає від «Роствертола» ще три одиниці вертольотів Мі-17-В5. Про їхню ціну інформація теж відсутня.

Сербське міністерство оборони повідомляло раніше, що після воєнного зіткнення з НАТО в 1999 році в країни залишилося всього шість вертольотів Мі-8 радянського виробництва і чотири винищувачі МіГ-29, придбаних ще у 1987 році в Радянського Союзу – з терміном використання 30 років. Але останнім часом Сербія почала активно озброюватись. Військовий бюджет країни на 2019 рік становив близько 800 мільйонів євро, і це майже на чверть більше, ніж 2018-го.

Торік навесні серби придбали в Білорусі (за сприяння Росії, звісно ж, і за дуже «вигідною» ціною) ще чотири Міг-29. Про навіть приблизну суму угоди теж ніде не розповідають, але літаки пройшли модернізацію на авіазаводі в Барановичах і теж відповідають стандартам НАТО і ІКАО.

Скандальні БРДМи і єдиний танк

До речі, цей «подарунок» бронетехніки від Росії торік супроводжував гучний міжнародний скандал. Частина цього подарунка наприкінці липня 2019 року прибула в місто Ніш на півдні Сербії. Бронетехніку зупинили в Румунії. 26 липня МЗС Румунії заявило про блокаду транзиту 60 російських військових машин через Дунай.

Таке рішення, повідомляє Радіо Свобода, ухвалене відповідно до санкцій, які, згідно з рішенням 2014/512 Ради ЄС, введені проти Росії у 2014 році у відповідь на анексію Криму. Зі свого боку російське Міноборони заявило (традиційно відповіло «нас-там-нєт»), що Москва не відряджала жодних судів для перевезення військової техніки Дунаєм до Сербії. «Всі заяви про подібні постачання і нібито «затримання» румунською стороною російського транспорту з бронетранспортерами – абсолютна брехня», – повідомило Міноборони РФ, а БРДМи вирішило доставити іншим шляхом – цивільними вантажними літаками через Угорщину.

Цим російським літакам, що перевозили броньовані машини, дозволили перетнути повітряний простір Угорщини, оскільки вантаж доправляли «не військовими, а цивільними літаками, для яких не потрібно спеціального дозволу». До речі, поставка не була б можливою без погодження з Польщею і Словаччиною, бо вантаж мав пролетіти і через ці країни…

Щодо БРДМ-2МС, які отримала Сербія, на них встановлено додатковий захист і дизельний двигун потужністю 150 кінських сил, а також оптоелектронну систему. Однак, перевезення 10 БРДМів російськими літаками, за яке заплатила Сербія, коштувало дорожче ніж отриманий подарунок (!). Політ туди і назад двох транспортних літаків (на одному літаку перевезено 5 БРДМів), у кращому випадку коштував 180 тисяч євро, у той час як десять броньованих машин не могли коштувати більше ніж 150 тисяч. Ось такі «дорогі» подарунки зробила Сербії Москва.

Щодо танків Т-72БЗ, які Кремль теж «подарував» балканським партнерам, то наразі лише один із тридцяти прибув у Сербію. Його Росія передала торік «з нагоди 9 травня» (Сербія чекала майже 4 роки). Іншу «першу партію» (з одинадцяти машин) росіяни мають передати до кінця 2020 року, заявив посол Сербії в Москві Мирослав Лазанський.

Торік наприкінці липня, коли прибули перші російські БРДМи на Балкани, сербський президент Вучич не приховував радості від отримання бронетехніки, проте місцеві військові експерти були дещо обережніші в оцінках. Як повідомляє Радіо Свобода, сербський аналітик Давор Лукач взагалі ці «російські подарунки» вважає «пропагандистською акцією» для народу, якому потрібні «видовища». На його думку, Сербія має власні бронетранспортери, які не гірші і теж плавають.

Крім того, на думку Лукача: «Збройні сили Сербії не знають, що робити з 220 танками М-84 (танки югославського виробництва, побудовані за радянською ліцензією) і ще близько тридцятьма Т-72, придбаними наприкінці 1970-х у СРСР. У сербській армії просто немає екіпажів для цих танків».

Проте, вважає Лукач, якщо російська техніка ціла і боєздатна, то краще використовувати її, адже аналогічна сербська пройшла балканські війни і її ніхто не ремонтував, зберігалась вона теж дуже погано: «Що стосується БРДМ-2, десятки їх вже довгі роки стоять на території ремонтного заводу в місті Чачак. У нас їх достатньо, але ми не знаємо, що з ними робити. Отримана від Росії техніка має одну перевагу – оптоелектронну систему. А все інше у нас вже є».

Крім того, на думку сербського експерта, російська техніка модернізована, а в них немає ні підприємств, ні фахівців для її обслуговування і ремонту. Скільки Росія отримає від Сербії за такі послуги – також таємниця, але кошти чималі. Тож «подарунок» виходить дуже «дорогим». І головне, чи потрібний він сербам? Експерти вважають, що ніхто навіть не проводив аналізу застосування бронетехніки в балканських війнах. Тож необхідність її поки що не підтверджена і досить сумнівна, але Сербія радо приймає таке озброєння, адже це «безкоштовна допомога від Росії»…

«Балканський» форпост Кремля

Активно озброюватись Сербія розпочала у 2014 році. Це призвело до зростання напруги в балканському регіоні. Серби з усіма сусідами мають чимало невирішених конфліктів, а Косово – взагалі «гаряча точка» на мапі Європи. Переозброєння ЗС Сербії стало недвозначним сигналом іншим балканським країнам: Белград прагне домінувати і здатний дестабілізувати військово-політичну ситуацію в регіоні. Почали збільшувати свої збройні сили Хорватія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія і Північна Македонія.

Росія, яка завжди вважала Сербію «братською» й допомагала їй у конфліктах із сусідами, і тепер почала озброювати партнерів. Активно стало розвиватись двостороннє російсько-сербське військове і військово-технічне співробітництво. Прикладом такої військової кооперації є створення в Сербії самохідної 155-мм гаубиці Nora B-52К1 на модифікованому російському шасі «КамАЗ-63501».

Як і скрізь, куди Москва поставляє озброєння, вона, надаючи «благодійні допомоги», як наркодилер «підсаджує на збройову голку» такі держави. Так, зокрема, відбулось і в Сербії. Крім літаків, вертольотів і бронетехніки, Белград проявляє велике зацікавлення щодо російських систем ППО, насамперед «Бук-М1» і «Панцир-С2». Росія вже готується рахувати гроші, які отримає від поставок на Балкани нового озброєння.

Ознайомитись із системами «Панцир-С2» і С-400 сербські офіцери могли під час перших російсько-сербських навчань з ППО «Слов’янський щит – 2019», які відбулися поблизу Астрахані. Росіяни вже навіть і визначили потенційну потребу сербів у такому озброєнні: якщо сусідня Хорватія дійсно придбає у США оперативно-тактичні ракети середнього радіусу M-270 і військові літаки Ф-16, то Сербія буде змушена, щоб нейтралізувати загрозу з повітря, придбати російські системи ППО С-300. Крім того, у перспективі Белград планує купити в РФ вертольоти Мі-35М, Мі-17, танки Т-72Б3. А в найближчі 10 років є ймовірність, що ВПС Сербії поповнять і літаки Су-30СМ.

Маючи таких партнерів, Росія вважає Сербію «балканським форпостом» у протистоянні із західною спільнотою. Через Белград Москва здійснює чимало операцій гібридної війни, яку веде зі світом. Сербія завжди виступає в підтримку Росії на будь-яких форумах і засіданнях, сербські найманці активно беруть участь у війнах, які веде Кремль, у лавах різних ПВК і гібридних угрупованнях. Зокрема, чимало сербів воювали й воюють на українському Донбасі у складі російських окупаційних військ, є балканці й серед «вагнерівців» у Сирії та інших гарячих точках. Деякі медіа повідомляють і про пілотів-сербів на літаках-«їхтамнєтах», які воюють за Хафтара в Лівії. Скрізь, куди Росія втручається із застосуванням «брудних» військових методів, разом з танкістами-бурятами є сербські «братУшки».

Підтримку Кремлю яскраво продемонстрував Белград в особі президента Александара Вучича і парадного розрахунку ЗС Сербії, які одні з небагатьох іноземних лідерів та армій відгукнулись на запрошення Путіна та взяли участь у параді на Красній площі 24 червня.

Через сербські ЗМІ та місцевих політиків Росія активно розповсюджує свою пропаганду, зокрема антиукраїнського спрямування. 25 червня міністр інновацій і технологічного розвитку Сербії Ненад Попович, розповідаючи про роль Росії і Сербії в перемозі над нацизмом, дозволив собі висловлювання, які часто транслюють російські пропагандистські медіа. Ці висловлювання, зокрема, стосувались участі в Другій світовій війні українців.

Попович заявив, що Сербія ніколи не визнає ганебних спроб переписати історію, мета яких – представити сербський і російський народи, які є жертвами нацистської агресії, як агресорів, а нацистських злочинців і завойовників – як жертв. «У цій хвилі фальсифікації історії ті, хто встав на бік нацистів у Другій світовій війні – хорватські усташі, українські бандерівці і албанські балісти, тепер представляють себе жертвами і стають союзниками тих, хто хоче бачити Сербію і Росію, як це було 75 років тому, пригніченими, ослабленими і розірваними на частини», – сказав Попович.

Його заява обурила не лише українських дипломатів, які перебувають у Сербії, вона є грубим втручанням у внутрішні справи України, а також знущання над пам’яттю понад 8 мільйонів громадян, яких Україна втратила під час Другої світової. Подібні заяви активно продукує російська пропагандистська машина, маючи за мету дискредитувати в очах світової спільноти нашу державу.

Недаремно Росія вважає Сербію своїм «балканським форпостом», адже для такої порівняно невеликої країни вона фактично озброїла її армію і навчає їхніх військових. За останні роки вони беруть участь у майже всіх міжнародних навчаннях, які проводить РФ, зокрема і в рамках ОДКБ.

Також Росія активно підтримує антинатівські рухи в Сербії, розвиваючи виключно двосторонні стосунки. 2007-го парламент Сербії ухвалив Декларацію про військовий нейтралітет країни, яка знайшла відображення в новій Стратегії національної безпеки та оборони. Проте наразі цей «нейтралітет» є проросійським, і саме підтримка Москви (дипломатична і військова) роблять Сербію джерелом нестабільності в балканському регіоні.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет».

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Щоб приймати бійців із південного напрямку, планують реконструювати Криворізьку лікарню №2, найбільшу в місті.

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

від 22000 до 22000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Номер обслуги, артилерист

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Автоелектрик, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область