ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому не варто економити на індивідуальній медичній аптечці

Важливо Лайфхак
Прочитаєте за: 6 хв. 26 Червня 2020, 10:44

На передовій прийнято довіряти бойовим медикам. З цієї причини, сподіваючись на їхню гідну кваліфікацію й повноцінне спорядження тактичних медичних рюкзаків, деякі наші бійці комплектують індивідуальну аптечку абияк.

Утім, за статистикою, близько 90% фактів загибелі під час боєзіткнень або обстрілів стаються ще до того, як до поранених встигне дістатися санінструктор чи штатний санітар підрозділу. А побратими при цьому з собою всього необхідного для першої невідкладної допомоги теж не мають.

Так чи не радше бійцям самим потурбуватись про сучасне наповнення індивідуальної аптечки так званого першого рівня, яка зможе стати в нагоді для порятунку і бойовим медикам?

Про аптечку – згубницю

Є кілька речей, які вояки й досі кладуть до аптечок, оскільки або не мають їхньої якісної заміни, чи просто за звичкою. Дехто навіть не підозрює, що частина з них небезпечна. Приміром, «Бутерфанол» та «Налбуфін». Нині майже всі провідні армії світу відмовились від використання сильних знеболюючих без лікарського контролю. Користі від них небагато, а от шкоди достатньо. Передозування такими препаратами призводить до серйозних ускладнень. Навіть під час використання одного шприц-тюбика солдат не завжди здатен адекватно оцінювати навколишні події та вести бій.

Хірурги змушені вирізати значні ділянки живої тканини із кровоспинним порошком, який на ній запікся

Те ж стосується морально застарілих «радянських» джгутів. Вони з часом стають крихкими бодай і в герметичній упаковці та змазці. Можуть підвести в будь-який момент. Накладати їх непросто, послаблювати складно, а головне – він легко рветься. Багато хто лишається кінцівок саме через це.

Шкідливим є і кровоспинний порошковий гемостатик. Хірурги, які пізніше працюють із раною, змушені потім вирізати значні ділянки живої тканини із порошком, який на ній запікся. Тому не варто економити. Інтернет рясніє пропозиціями складових аптечок від найкращих світових виробників. Порадьтеся з бойовими лікарями, досвідченими парамедиками, й наповніть свій медичний арсенал реально ефективними засобами. Мова ж бо йде про ваше життя…

Що має бути в аптечці першого рівня

Насамперед слід подбати про засоби для лікування ваших хронічних захворювань. Страждаєте від серцевої недостатності – додайте в аптечку необхідні препарати. Скаржитесь на алергію – покладіть те, що можете використовувати безпечно. Ну і, подбайте про найпростіші ліки від застуди, головного болю тощо. Усе інше варто укомплектувати за рекомендаціями нижче.

Підсумок для аптечки. Головне, щоб він був містким, зручним і не пропускав воду. Чим більше кріплень усередині, тим більше порядку. До того ж менше часу витрачається на пошук потрібного медикаменту.

Турнікет (спеціальний універсальний джгут із вмонтованим стягувачом та фіксатором сили тиску на тканини й судини). Цей засіб гарно зарекомендував себе у «червоній зоні». Для його накладення витрачається мінімум часу, він регулюється й не псується від часу. Але не варто тримати для бою турнікет, із яким ви тренувалися, може підвести. Й не зберігайте його в заводській упаковці: під час блокування рани для зупинки кровотечі важлива кожна секунда. Так що підготуйте турнікет і підженіть його під себе заздалегідь.

Гемостатик – засіб для зупинення кровотечі у вигляді бинта. Цим засобом надійно тампонують відкриті рани під час капілярних кровотеч: порізах, травмах із розривами тканин, легких пораненнях кінцівок тощо.

Бандаж ‒ особлива фіксувально-стискувальна пов’язка колоподібної форми з фіксаторами. Поєднує властивості кровоспинного аплікатора, еластичного бинта і джгута-закрутки. Дуже ефективний водночас із блокадою кровотечі фіксації перебитих кулями чи уламками кінцівок.

Назофарингіальна трубка (назофарингіальний повітропровід). Призначений для відновлення прохідності дихальних шляхів. За формою це гнучка трубка, виготовлена з латексу. Його вводять у носовій прохід, коли під час втрати свідомості в пораненого розслаблений язик западає у горло, перекриваючи дихальні шляхи. Введений провід дозволяє бійцю дихати вільно. Важливо: один кінець трубки має зріз, який полегшує введення в назальну порожнину, а другий оснащений широким пласким кільцем, яке утримує повітропровід на поверхні тіла.

Лубрикант. Це гель-змазка для назофарингіальної трубки. Без нього ввести трубку значно складніше і довше.

Оклюзійна пов`язка – спеціальний пластир для блокування ран у грудній клітині. В одній упаковці є одразу два пластирі (на випадок, якщо грудна клітина пробита «навиліт»). Деякі зразки випускають із вмонтованим клапаном. Це важливо, якщо в бійця розвивається пневмоторакс (скупчення повітря або газу в плевральній порожнині, коли відмовляють легені). За наявності клапана відпадає потреба в декомпресійній голці.

Декомпресійна голка – система для випускання повітря з грудної клітини при пневмотораксі. Голку слід вводити в міжреберний проміжок між 2 і 3 ребром, по верхньому краю 3 ребра, провівши проєкцію вертикально від соска в напрямку до ключиці. Застосовувати її можуть тільки бійці, які пройшли спеціалізоване навчання, тактичні медики. Але мати її «під рукою» варто.

Комплект пігулок у окремій упаковці, який приймається одразу ж після поранення. Найбільш правильна їх комбінація: протизапальна, антибіотик, знеболююча. Дозування діючих речовин має бути максимально великим, щоби ліки подіяли напевне і швидко.

Протиопікова гідрогелева пов`язка. Є засобом першої допомоги при опіках. Не вимагає спеціальної підготовки для того, щоб надати швидку і ефективну першу допомогу за будь-якого типу опікової травми. Пов’язка захищає рану від інфікування та зменшує ризик появи гіпертрофічних рубців у процесі загоювання.

Гумові одноразові медичні рукавички.

Тактичні ножиці. На ножицях краще також не економити, оскільки дешеві аналоги не розріжуть швидко, приміром, зимовий одяг.

Пластир гіпоалергенний на нетканій основі. Застосовується для захисту пошкоджених шкіряних покривів різних ділянок тіла та фіксації пов`язок. Від такого матеріалу просто відірвати руками шматок потрібного розміру, а ткану основу можна тільки різати ножицями.

Перманентний маркер для нанесення записів про час накладання турнікета, введених препаратів і заповнення карти огляду пацієнта.

Активоване вугілля. Приймається при харчових отруєннях, можна використати для знезараження води за відсутності спеціального медикаментозного засобу. Найпростіший спосіб знезараження – розчинити одну пігулку в марлевому мішечку в літрі води та настояти її 6-8 годин.

Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Стрілець, військова служба

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

кравець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Ярмолинці, Хмельницька область