ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Бути медиком в саперній групі – все одно, що ходити по лезу ножа

Свята та річниці
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Червня 2020, 16:48

Говорять, що бойовими медиками в підрозділах мають бути не юні дівчата після коледжу, які, коли бачать кров, втрачають свідомість, а досвідчені медики, які пройшли швидку, реанімацію та взагалі медицину катастроф. Але старший бойовий медик групи інженерного забезпечення 36-ї  бригади морської піхоти Олена Турас ламає подібний стереотип.

Коли 19-річна Олена в 2015 році закінчила Херсонське медичне училище, одразу ж  була готова їхати на передову надавати медичну допомогу. Тож рішення підписати контракт на військову службу прийняла не задумуючись. Зізнається, якби відмовили, то пішла б в добробат, їй було байдуже, де і в складі якого підрозділу служитиме, головне – допомагати бійцям.

Короткі курси, ознайомлення зі статутом та наказами ЗСУ – і Олена відбула в свою першу ротацію на посаді операційної сестри медичного відділення. Молода дівчина одразу призвичаїлася до військової дисципліни та завдань, які повинні виконувати медпрацівники в різних екстрених ситуаціях. Єдине до чого не могла звикнути – руїни. Їй важко було уявити, що ще зовсім недавно тут вирувало життя, а тепер суцільна пустка, зруйновані будівлі, покинуті тварини…

− Насправді нам доводилося виконувати різну роботу, не лише за призначенням, адже все лише налагоджувалося. Дівчат тоді таких, як я, було небагато, тому нас намагалися оберігати, старші бійці з батьківською турботою ставилися до нас, жаліли,  − пригадує Олена. – Моя перша ротація тривала більше року, і то було ціле маленьке життя, за яке встигла звикнути до постійного потоку поранених, обстрілів і остаточно зрозуміла – я там, де маю бути.

Тепер дівчина має за спиною 4 ротації і є справжнім професіоналом своєї справи. В Олени, як і в бійців її підрозділу, завжди готовність номер один. Працює без вихідних і без свят.

− Я в складі саперної групи, разом із хлопцями виходжу на розмінування і завжди диву даюся, які ж круті в нас бійці. Вони постійно, день за днем, обстежують кілометри доріг і стежок. Саме сапери йдуть попереду й прокладають безпечні стежки для «спеців», десантників, піхоти. А я завжди поруч. І тоді таке відчуття, що ти постійно ходиш по лезу ножа, − говорить бойовий медик.

Зізнається, що хоча бувають моменти втоми, все ж вона мусить рухатись далі, адже в бойових медиків взагалі вся робота відбувається в русі.

Олена надзвичайно тішиться, що за 5 років ротацій у неї не було жодного «двохсотого», хоча були випадки, коли здавалося, уникнути втрат неможливо.

− Пригадую, як о 8-й вечора почався обстріл. Тоді одному з бійців на нашій позиції «прилетіло» в стегно. Він не міг пересуватися, але був у свідомості. Вколола йому знеболювальне, зробила перев’язку, аж раптом чую несамовитий крик по рації: «Медика сюди! Терміново медика!» Там панікують, а тут я не можу залишити пораненого. Адреналін зашкалював, треба було приймати рішення і діяти надзвичайно швидко, та я взяла себе в руки і після надання першої допомоги одному пораненому, кинулася допомагати іншому. На щастя, двох військовослужбовців вдалось стабілізувати, − пригадує бойовий медик.

Між ротаціями в ООС і службою в ППД Олена пройшла курс із тактичної медицини, адже  умови сьогодення, продиктовані війною, вимагають особливої підготовки не лише бійців, а й медиків. Сучасна війна вимагає від них бути універсальними та мати належну і медичну, і бойову підготовку.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. D1, D, C1E, CE 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Номер обслуги

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Снайпер, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ