ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

79 років  донька чекала на відомості про батька …

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 1 Червня 2020, 18:24

Активісти громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук», що діє на Житомирщині, працюють навіть за таких погодних умов, які є в Україні протягом останнього тижня. Та й обирати не доводиться: здебільшого пошуковці виїжджають на розкопки у вихідні дні, адже це не є їхньою роботою, тож між робочими буднями залишаються або ж вихідні, або відпустка. Як розповідають ентузіасти польового пошуку, прогноз погоди на останній день весни не віщував нічого доброго, втім вони прийняли рішення їхати працювати до Пулинського району – місць запеклих боїв сорок першого року, де підняли з надр землі та перепоховали вже багато невідомих солдатів Другої світової війни.

Поїхали, і не прогадали! Вже за кілька годин пошуку слідопитам вдалося піймати слабкий та нечіткий сигнал – під дерном явно було щось металеве! Пошуковий досвід вказував на те, що сигнал варто перевірити. І інтуїція пошуковців не підвела! На глибині всього лише 35 см вони знайшли останки загиблого солдата. При ньому були підсумок, ложка та залишки протигазного бака, але найголовніше – медальйон! Тож тепер пошуковці передали його на експертизу й чекають на встановлення імені полеглого воїна.

Варто зазначити, що лише протягом травня ними повернуто з небуття імена кількох загиблих влітку 1941 року на Житомирщині червоноармійців. Так, 1 травня також у Пулинському районі було знайдено рештки 4-х радянських солдатів. Від початку пошукового сезону (читай – від початку року, адже зими як такої не було, і розкопки не припинялися навіть у зимові місяці) це – відповідно, 37-й, 38-й, 39-й та 40-й невідомі солдати, знайдені учасниками ГО «ІПО «Пошук». Серед знайдених особистих речей загиблих були знак ГТО 1-го ступеня, монети, зубна щітка, велика зірка для головного убору, компас, протигаз, підсумок, складний ніж та чорнильна ручка. Також вдалося виявити 3 медальйони, проте один був розкручений ще тоді. Кому саме належать медальйони зі 100% точністю сказати неможливо, тому солдати будуть поховані разом.

І ось нещодавно стали відомі результати експертизи медальйонів. Родичів першого з двох полеглих героїв знайдено – ним виявився вчитель німецької мови з Білої Церкви Тимофій Платонович Пасіка, призваний до лав РСЧА в 1939 році. Нині у Києві мешкає його донька Галина того ж, 1939 року народження. Від мами вона знала, що наприкінці червня – на початку липня батько приїжджав додому, після чого поїхав на Ковель і більше від нього звісток не було. Шукали після війни – тільки відписки: у списках загиблих не значиться… Так 79 років і чекала донька на відомості про батька, і дочекалася їх у 2020 році…

Ще один загиблий воїн, нащадків якого ще потрібно знайти, це – політрук Афанасій Васильович Денисов 1916 року народження, призваний з села Карайдубина Большелепетихського району Запорізької області (нині – село Бережанка Верхньорогачицького району Херсонської області). Останнє місце служби офіцера – 35-та танкова дивізія 9-го механізованого корпусу Південно-Західного фронту, відповідальний секретар партійного бюро. Пошуковці розраховують на допомогу мешканців села Бережанка, які зможуть знайти родичів загиблого воїна.

Ну і, нарешті, тиждень тому, 23 травня, все в тому ж самому Пулинському районі на глибині лишень 25 см, завдяки, як вони самі кажуть, пошуковій «чуйці», вдалося знайти ще одного невідомого солдата, а при ньому – смертний медальйон. Тож є всі підстави сподіватися на те, що він перестане бути невідомим, говорять у ГО «ІПО «Пошук». Тоді за християнськими традиціями та з обов’язковими військовими почестями загиблих за рідний край героїв буде перепоховано.

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Одесса та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Кок “військовослужбовець”

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Слов'янськ

Військова частина 2240 НГУ

Снайпер

від 21000 до 121000 грн

Біла Церква

1 відділ Сватівського РТЦК та СП