ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Яку зарплату отримають ті, хто під час карантину працювали дистанційно?

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 2 хв. 13 Травня 2020, 16:17

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України роз’яснили, як оплачувати працю працівників під час карантину, повідомляє АрміяInform. 

На період встановлення обмежувальних заходів у зв’язку з COVID-2019 роботодавець може доручити працівникові виконувати роботу вдома протягом певного періоду, визначену трудовим договором, а також надати за його згодою відпустку.  Для тих, хто не може працювати  на дистанційному режимі, а також не виявив бажання піти на відпочинок, зарплату виплачуватимуть в меншому розмірі – за простій.

Довідково. Відповідно до статті 34 Кодексу законів про працю України (КЗпП) простій – це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Чинним законодавством не регламентовано порядку та умов запровадження простою. У колдоговорі установи встановлюють взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання трудових відносин, соціально-економічних відносин, зокрема, питання оплати праці, режиму  роботи, тривалості робочого часу та відпочинку. Тому питання щодо порядку оформлення та обліку простою можуть визначатися правилами внутрішнього контролю розпорядку або в колективному договорі.

Зміни до статті 113 КЗпП  були внесені  Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку із поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)». Відтак час простою не з вини працівника, зокрема на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки, встановленого працівникові окладу.

У Міністерстві зауважили, що на час простою роботодавцем  має бути забезпечено збереження мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Тож відповідно трудовим договором, колективним договором, угодами можуть бути визначені вищі рівні оплати. Крім того, неявку (запізнення) на роботу працівників у період карантину внаслідок жорстких обмежувальних заходів (обмеженого руху громадського транспорту, міжміського сполучення, пересування містом, комунікацій тощо)  пропонують не розглядати як підставу для притягнення  їх до дисциплінарної відповідальності, зокрема, звільнення.

Читайте нас у Facebook
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фахівець зв’язку

від 21000 до 25000 грн

Подільськ

Державна прикордонна служба України

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Офіцер, лікар медичного пункту

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Старший бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ