ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Травень 1945 року не приніс свободи для всієї Європи

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 8 Травня 2020, 13:53

Міністри закордонних справ Центральної Європи та США підписали спільну декларацію з нагоди 75-ї річниці перемоги над нацизмом. Під документом поставили підписи очільники МЗС Болгарії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Угорщини, Чехії, Естонії, Словаччини та США.

Як зазначено в документі, «у 2020 р. ми відзначаємо 75-ту річницю завершення Другої світової війни, віддаючи шану її жертвам та солдатам, котрі боролися проти нацистської Німеччини і поклали край Голокосту».

Центр та схід Європи залишились під керівництвом комуністичного режиму протягом майже 50 років, зазначили очільники дипломатичних відомств.

«У травні 1945 р. в Європі завершилася Друга світова війна, але це не означає, що уся Європа стала вільною, – йдеться в декларації. – Близько 50 років центральна та східна частини нашого континенту були під правліннями комуністичних режимів. Балтійські держави нелегально окуповано й анексовано, а інші поневолені народи опинилися в залізному зашморгу Радянського Союзу, котрий змушував до послуху, використовуючи військову силу, застосовуючи репресії та методи ідеологічного контролю».

Голови дипломатії нагадали, що «упродовж довгих десятиріч багато мешканців Центральної та Східної Європи віддали своє життя у боротьбі за свободу, а мільйони людей було позбавлено прав та основних свобод, їх піддавали тортурам і примусовим переселенням». «Суспільства, які опинилися за залізною завісою, розпачливо шукали шляху до демократії та незалежності», – написано в заяві.

Країни закликали будувати майбутнє «засноване на історичних фактах і справедливості до жертв тоталітарних режимів». Вони застерегли від маніпуляцій історією і фальсифікацій історичних фактів.

«Нині ми будуємо спільну і сильну Європу, в якій найважливішими є права людини, демократія і верховенство права. Майбутнє потрібно будувати на історичних фактах і справедливості, на яку заслуговують жертви тоталітарних режимів. Ми готові вести діалог з усіма, хто готовий дотримуватися цих принципів. Маніпуляція історичними подіями, які призвели до вибуху Другої світової війни, і як наслідок, до поділу Європи, – це сумна спроба фальшування історії», − йдеться у спільній декларації.

Підписанти нагадують «усім членам міжнародної спільноти, що стійка безпека, стабільність та мир у світі вимагають постійного дотримання міжнародних стандартів і прав, зокрема суверенності й територіальної цілісності усіх держав».

Зрозуміло, що таке формулювання викликало хвилю обурень в країні, яка вважає себе правонаступницею Радянського Союзу − Російській Федерації. Тут немає чому дивуватися, адже останнім часом ця «хвороба» особливо загострилася, адже всі заяви щодо СРСР російські можновладці сприймають на власний рахунок. І, звісно, ображаються (певно на всяк випадок).

І замайоріли на російських ресурсах заголовки на кшталт: «Це намагання дискредитувати Росію», «Росію не принизити», «Історію не переписати»… Дійсно, історію не переписати. Хто-хто, а росіяни мають добре зрозуміти цей факт, адже попри зусилля, які роками докладали господарі Кремля різних років щодо фальсифікування історичних фактів, правда все ж таки залишається Правдою.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

У Міністерстві оборони Литви заявили про передачу Україні чергової партії бронетранспортерів М577. Машини прибули 23 квітня.

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

Сьогодні вранці росіяни скинули на місто Костянтинівка Донецької області керовану авіабомбу, внаслідок удару поранено 5 людей.

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони у ніч 23 квітня.

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

22 квітня окупанти влучили ракетою по харківській телевежі. Внаслідок цього в Харкові та найближчих населених пунктах відсутній сигнал цифрового ефірного мовлення.

Це прояв рішучої підтримки: Президент подякував Британії за найбільший в історії пакет допомоги Україні

Це прояв рішучої підтримки: Президент подякував Британії за найбільший в історії пакет допомоги Україні

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Він подякував Британії за новий пакет військової допомоги.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ (служба за контрактом)

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Штурман-військовослужбовець

від 24000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-снайпеp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир відділення

від 23000 до 24500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область