ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Рівненсько-Луцька операція

Свята та річниці
Прочитаєте за: 7 хв. 5 Травня 2020, 14:20

Рівненсько-Луцька операція (27 січня – 11 лютого 1944 р.) – наступальна операція військ правого крила 1-го Українського фронту з метою розгромлення лівого флангу 4-ї танкової армії Вермахту (до десяти дивізій), оволодіння районом Луцьк – Рівне – Шепетівка і зайняття вигідного положення для подальшого удару в фланг німецькій групі армій «Південь». Важливість операції полягала й в тому, що її успішне здійснення  надалі забезпечило радянським військам можливість утримати стратегічну ініціативу і розвинути наступ на захід, у напрямку державного кордону.

В умовах важкодоступної лісисто-болотистої місцевості найслабкішим місцем противника була ділянка західніше м. Сарни, де гітлерівці не мали суцільних рубежів оборони, вузли опору були обладнані в населених пунктах і окремими опорними пунктами перекривали лише основні дороги.

Задум операції полягав у завданні головного удару силами 13-ї армії з району західніше Сарн у напрямку на Рівне і Луцьк, допоміжного удару завдавала 60-та армія із завданням оволодіти важливим вузлом залізничних і шосейних шляхів – Шепетівкою і зайняти рубіж Острог – Славута – Шепетівка. Дощі й бездоріжжя зробили цю місцевість майже непрохідною, і німецьке командування вважало, що радянські війська не зможуть тут наступати. Враховуючи особливості обстановки й місцевості, головна роль в операції покладалася на кавалерію, яка була найбільш пристосована до маневрених дій в умовах, що склалися. Плануючи операцію, штаби 1-го Українського фронту і 13-ї армії погодили дії військ і партизан і з Українським штабом партизанського руху (УШПР), який визначив кожному партизанському з’єднанню і загону конкретні завдання.

Співвідношення сил

13-й та 60-й арміям протистояли головні сили 4-ї німецької танкової армії (13-й і 59-й армійські та 48-й танковий корпуси, до складу яких входили німецькі й угорські дивізії), крім того, в цьому районі діяли п’ять поліцейських і охоронних піхотних груп, загальна чисельність яких дорівнювала двом дивізіям. Бойовий чисельний склад радянських військ налічував: особового складу – 174 тис. осіб; 3 470 гармат і мінометів; танків і САУ – 141 одиницю. Склад німецького угруповання становив: особовий склад – 190 тис. осіб; 2 120 гармат і мінометів; 220 танків і САУ (при цьому некомплект артилерії і танків становив 20 %).

Хід бойових дій

Напередодні початку операції 1-й і 6-й гвардійські кавалерійські корпуси, що знаходилися у районах, віддалених на 20 км від лінії передових позицій військ, залишили місце свого розташування і до ранку зайняли позиції для виходу до р. Стир. Першого ж дня операції війська 13-ї прорвали оборону противника, частини 76-го стрілецького корпусу, долаючи опір противника, просунулися вперед на 5-7 км. 24-й стрілецький корпус, форсувавши р. Горинь, просунувся в глибину німецької оборони на 4-6 км, його 287-ма стрілецька дивізія під командуванням генерал-майора Й. М. Панкратова 27 січня звільнила м. Острог. Уведені в прорив Кавалерійські корпуси проникли в тил противника на глибину до 40-50 км. Перед радянським командуванням постала дилема: або продовжувати наступ кавалерійськими корпусами на захід, що при відкритих флангах було ризикованим, або вдарити ними з півночі по ворогові, який обороняв Луцьк і Рівне.

Командувач фронтом зупинився на другому варіанті й 28 січня командувач 13-ю армією наказав 6-му кавкорпусові різко повернути на Клевань і вийти в тил рівненському угрупованню противника, а 1-му корпусові – наступати на південь уздовж східного берега р. Стиря і до кінця дня 31 січня оволодіти Луцьком.

28 січня кавалерійські корпуси, долаючи шалений опір противника, переправилися на західний берег р. Стир і знову потрапили під вогонь піхоти й танків – зав’язалися жорстокі бої. Уранці 29 січня 1-й і 6-й кавалерійські корпуси повернули на південь, завдаючи дошкульних ударів по фашистському угрупованню в районі Луцька і Рівного. Невдовзі кавалерійські корпуси перерізали шосейні й залізничні шляхи, які зв’язували Рівне з Луцьком і Ковелем. Таким чином було розчленовано війська противника, що діяли в районі Луцька і Рівного. Над тилами луцько-рівненського угруповання Вермахту нависла загроза оточення. Щоб врятувати становище, гітлерівське командування кинуло майже всі наявні поліцейські, есесівські й тилові формування на зміцнення оборони Луцька, Рівного, Здолбунова, Шепетівки й інших міст.

1 лютого частини 1-го кавалерійського корпусу вели запеклі бої на околицях Луцька, на який з різних напрямків наступали радянські війська. 2 лютого м. Луцьк звільнили частини 7-ї гвардійської кавалерійської дивізії (командир – генерал-майор В. Д. Васильєв).

Із наближенням фронту до м. Рівне серед гітлерівців зчинилася паніка. Квапливо евакуйовувалися відділи рейхскомісаріату, представники різних фірм і контор. Гітлерівці намагалися повернути втрачені позиції і, вдаючись до контратак, відкинути радянські війська за р. Стир. 2 лютого в місто з боями вступили частини і з’єднання 6-го гвардійського кавалерійського, 76-го і 24-го стрілецьких корпусів і раптовими ударами оволоділи м. Рівне. 3 лютого війська 24-го стрілецького та 6-го гвардійського кавалерійського корпусів звільнили від окупантів залізничний вузол м. Здолбунов. Велику допомогу регулярним військам надавали місцеві партизани й підпільники. У звільненні міст брали участь З’єднання № 1 (командир – В. А. Бегма) і З’єднання № 2 (командир – І. П. Федоров) партизанських загонів Рівненської області. У боях за Рівне гітлерівці втратили лише вбитими понад 6 000 солдатів і офіцерів.

5 лютого частини 6-го гвардійського кавалерійського корпусу під час жорстоких боїв за м. Дубно знищили понад 2000 гітлерівців, 20 танків, захопили в полон 860 ворожих солдатів і офіцерів. Ворог чинив опір, вдаючись до контратак. Зважаючи на те, що фашисти кинули в бій нові сили, командувач 13-ю армією віддав наказ військам утриматися від штурму Дубно й, здійснивши пере-групування, посилив корпуси танками. Вранці 9 лютого війська 6-го гвардійського кавалерійського корпусу відновили наступ і 12 лютого, переправившись через р. Іква на північ від Дубно, закріпилися на західному березі. Завдання, поставлене 13-й армії по розгрому рівненсько-луцького угруповання ворога, було виконано. Війська 13-ї армії захопили 198 гармат і мінометів, 260 кулеметів, 300 автомашин, 76 складів з озброєнням, боєприпасами, продовольством тощо. Командування фронту вирішило припинити атаки на Дубно й закріпитися на досягнутому рубежі.

60-та армія мала задачу нанести головний удар силами 18-го гвардійського стрілецького корпусу із завданням оволодіти Шепетівкою. 23-й стрілецький корпус отримав завдання оволодіти рубежем Острог – Славута. Інші корпуси 60-ї армії (15-й і 30-й стрілецькі, 4-й гвардійський та 25-й танкові) повинні були сковувати сили противника, не допустити можливості удару танкового угруповання німців по лівому флангу армії.

Галунов Дмитро Павлович

Протягом 28 січня – 9 лютого війська правого флангу 60-ї армії вели бої місцевого значення й готувалися до відновлення наступу на Шепетівку. 25-й танковий корпус у полосі 13-ї армії змінив 4-й гвардійський танковий корпус. 10 лютого наступ відновився. З’єднання 23-го стрілецького корпусу уже до 17 години просунулися до 15–20 км і обійшли Шепетівку із заходу, що значною мірою сприяло успіху 18-го гвардійського стрілецького й 4-го гвардійського танкового корпусів, які з двох сторін охопили ворожий гарнізон Шепетівки, і після важких боїв, при ефективній підтримці й прикритті з повітря силами 5-го винищувального авіаційного корпусу (командир – генерал-майор авіації Д. П. Галунов) 2-ї повітряної армії, 11 лютого повністю оволоділи містом.

Про напруженість боїв за Шепетівку свідчать втрати німецьких військ: ворог втратив 3 200 солдат і офіцерів, було захоплено 67 гармат, 83 міномети, 140 кулеметів і великі склади з військовим майном.

Результати проведеної операції

У результаті Рівненсько-Луцької операції війська 13-ї та 60-ї армій 1-го Українського фронту вирішили важливу оперативно-стратегічну задачу – завдали поразки військам 4-ї танкової армії Вермахту, майже повністю звільнили Рівненську область, важливі вузли комунікації – Луцьк, Здолбунів, Шепетівка. Радянські війська зайняли вигідне положення на рубежі Луцьк – Млинів – Ізяслав із глибоким охопленням групи армій «Південь», що дозволило в подальшому нанести удари на ковельсько-люблінському й ковельсько-брестському напрямках.

У Рівненсько-Луцькій операції радянська сторона втратила 14 тис. червоноармійців і близько 300 партизанів і підпільників, Вермахт втратив до 20 тис. солдатів і офіцерів убитими й пораненими, було захоплено в полон 1 830 осіб. Радянські війська знищили 87 танків і штурмових гармат, 206 гармат і мінометів, 315 кулеметів, 800 автомашин, багато іншої військової техніки.

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер Полтавського ЗВ ВСП

від 20000 до 21000 грн

Полтава, Полтавська область

Запрошуємо у військові навчальні заклади ЗСУ

від 3000 до 3500 грн

Сосниця, Чернігівська область

Стрілець

від 8000 до 10000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Номер обслуги ЗУ 23-2 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО