ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Позивний «Бандерас» завершує літературний інтернет-марафон АрміяInform до Дня піхоти

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 6 Травня 2020, 18:11

Ви однозначно чули про Антона Саєнка! Ні?! А якщо переінакшити й запитати, чи чули ви про «Позивний «Бандерас»?! Звісно, це ж і є позивний військового контррозвідника, протагоніста першого сучасного українського військового детективу авторства Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова. Книга «Позивний «Бандерас» заснована на спогадах реальних учасників Антитерористичної операції на Донбасі і є справжнім літературним бестселером сучасного книжкового українського простору.

Одноіменна пригодницька кінострічка, що вийшла в національний прокат, також стала популярним хітом. Дехто переглядав її по декілька разів, раз у раз співпереживаючи пригоди команди головних героїв. Попри усю «художність» фільму, обожнюють його й учасники АТО/ООС. Адже режисер Заза Буадзе до зйомок стрічки активно залучав реальних ветеранів бойових дій на Донбасі. Виконавець головної ролі актор Олег Шульга, до слова, також є бійцем-добровольцем, учасником АТО.

Втім, чудове кіно не повністю відображає особистість, мотивації та події головного героя та його оточення. Але в книзі, написаній Сергієм Дзюбою та Артемієм Кірсановим, це є. Літературні батьки «Позивного «Бандерас» залюбки погодились взяти участь у нашому авторському інтернет-марафоні, присвяченому Дню піхоти.

Пропонуємо вашій увазі уривки з книги у виконанні авторів.

А ще Інформагентство АрміяInform поцікавилось у письменників щодо того, як писався перший український військовий детектив, та чи буде продовження історії «Позивний «Бандерас».

Автори Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов працюють разом уже близько 11 років. Пишуть сценарії фільмів та книги. Окрім «Позивного «Бандерас», у їхньому творчому активі відома книга та фільм «Заборонений» про українського поета-дисидента Василя Стуса. Нині триває робота над автобіографічним мюзиклом про американську співачку українського походження Квітку Цісик.

Роботу над «Позивний Бандерас» автори розпочали після початку бойових дій на Cході України та анексії Криму. Тоді вони познайомилися із учасником АТО Сергієм Башковим (боєць підрозділу НГУ із позивним «Індіанець». – Авт.). Аби сценаристи краще зрозуміли характер війни та психологію людей, що потраплять на територію протистоянь, Сергій надав їм для ознайомлення і вивчення свої особисті щоденники. Їх фактаж послужив основою для написання кіносценарію та книги.

Автори переконані, що сучасній художній українській літературі потрібен сильний військовий герой. І вони його створили! Як відповідь на постаті, змальовані в класичних творах. Антон Саєнко вийшов живим, дієвим, логічним та умотивованим. На відміну від певних постатей класичної літератури, що обтяжені комплексом віктимності, постійно вагаються, розпачують тощо.

– Створюючи фільм і книгу, ми намагались зробити свого супергероя. Лицаря і захисника. Бо фактично в кожної нації він є: Джон Рембо – в американців, Джеймс Бонд – в англійців. Ми сподівались, що в Україні ним стане наш «Бандерас», капітан Антон Саєнко,– говорить Артемій Кірсанов.

Натхнення для кожної сторінки черпали не лише в щоденникових записах «Індіанця». Допомагало безліч безпосередніх учасників гібридної російсько-української війни, волонтерів, мешканців Сходу України тощо. Напевно, найбільш виразною рисою військового детективу «Позивний «Бандерас» є пропрацьованість персонажів. Навіть антигероїв. Кожен із них зображений так, аби його можна було зрозуміти. Немає поділу героїв на «чорних» чи «білих». Саме ця живість героїв і підкупає. Бо розумієш, що це не вигаданий персонаж, а людина, яка може опинитися поруч із тобою як на війні, так і мирному житті.

До прикладу, автори показали сепаратиста, який розкаюється, людяним. Він оступився, заплутався, і йому дають шанс виправитись. Це не наївне співчуття чи загравання з проросійськи налаштованими особистостями. На думку авторів, українці та окупованих територіях, здебільшого, ментально наші люди.

– Хотіли показати, що людина має право на помилку. А головне – на її виправлення, – каже Сергій Дзюба. –  Але жодного співчуття сепаратистам бути не може! У нас та людина, яка викликає співчуття, – зрозуміла свою помилку. Вона вже не сепаратист і не на боці окупанта! Люди на окупованих територіях чому вагаються? Бо обирають сильнішого. І помилково вважають, що Росія сильніша і що вона захистить, а Україна не зможе захистити. Чим більше ми робитимемо таких героїв, які показуватимуть, що українська армія сильна, що є люди, які віддадуть своє життя за мирних жителів, місцеві розумітимуть, на чиєму боці правда!

На відміну від пригодницької кінострічки, книга «Позивний «Бандерас» детально розтлумачить незрозумілі глядачам епізоди. Фактично детальніше розповість про сцени, які не увійшли в стрічку через хронометраж. Відтак зрозумієте, чому і що змінило погляди коханої «Бандераса» Жені, який той мав військовий бекграунд тощо.

Під час прочитання книги невиправдані в фільмі речі стають зрозумілими, бо тут події подаються з точки зору кожного бійця групи «Бандераса» і його самого. Також у книзі чотири лінії кохання головного героя, включаючи і любов до Батьківщини, якої той не мав. У фільмі ж їх показано дві.

– Головний протагоніст – дуже неоднозначний, – каже Сергій Дзюба. – Він, народившись на Донеччині, зрозумів, що не має там майбутнього… Поїхав з малої Батьківщини і хотів ніколи не повертатись. Але згодом мав її захищати, хоч і не любив. Це теж треба подолати… І він знаходить свою Батьківщину заново, відкриває раніше чужих людей, які крізь перепони стають рідними. І тепер має відношення, відповідальний за майбутнє цієї землі.

Автори переконані, що подібні фільми й книги необхідно створювати й поширювати. Аби українці розуміли, що мають сильних героїв, могутнє  Військо, які можуть захистити народ і країну.

Й, зрештою, маємо ексклюзивну приємну новину для тих, хто перейнявся долею капітана Антона Саєнка: незабаром він повернеться! Спойлерів про те, коли це відбудеться, й про що саме буде друга частина пригод «Бандераса» не буде! Втім, автори зазначають, що офіцер української контррозвідки відіграє ключову роль в одній важливій історичній події.

То ж ми з нетерпінням чекатимемо продовження!

Крім того автори планують зробити серію коміксів про пригоди капітана Антона Саєнка. Робота над ними вже розпочалася.

На цьому наш літературний інтернет-марафон завершується. І ми, журналісти Інформагентства АрміяInform, разом з усіма авторами щиро вітаємо солдатів та офіцерів української піхоти зі святом! Дякуємо  кожному з вас за мужність та героїзм,  за віру в перемогу та захист нашої незалежності. Зичимо впевненості, заповзятості й наснаги у вашій гордій і потрібній службі народу України! Нехай усі шляхи, по яким йде піхота, не є легкими та рівними. Але ж ви – міць і гордість війська. У вас, як у Бога, вірять мирні люди! Хай стане сил здолати ворога! Хай в української піхоти усе завжди буде 4.5.0.! Слава Україні! Героям Слава!

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

США, Велика Британія та Канада запровадили санкції проти Ірану за поставки дронів росії

США, Велика Британія та Канада запровадили санкції проти Ірану за поставки дронів росії

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадило санкції проти понад десятка юридичних, фізичних та юридичних осіб.

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Другий самохідний артилерійський дивізіон 36-ї окремої бригади морської піхоти завдав влучних ударів по позиціях окупантів.

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги мінометної батареї

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Вогнеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Сапер (робота з БПЛА), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область