ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Перша жінка-офіцер ЗСУ

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Травня 2020, 17:44

– Я Вас прошу, зачекайте хвильку – термінові документи, – і керівник потужної  клініки лабораторної діагностики ВМКЦ Західного регіону полковник медичної служби Ольга Думченко переводить погляд спочатку на накладні, які стосуються ПЛР-тестів на COVID-19, а далі – на монітор комп’ютера.

Так, нелегко бути жінкою-полковником, військовим лікарем, фахівцем із діагностики, та ще й у розпал пандемії. Під час розмови медиків, що рясніла специфічною термінологією і статистикою щодо виконання тестів, я розглядаю чорно-білу світлину, яку мені Ольга Ігорівна показала за хвилину до того, як її знову захопила робота. На пожовклій від часу фотографії усміхнене дівча з величезним бантом (предметом заздрощів тодішніх сусідок) і з бешкетними, але вольовими очима. Цей знімок подорожує з нею, куди б не закинула військова доля полковника медичної служби Ольгу Думченко.

АрміяInform уже повідомляла, що ПЛР-лабораторія ВМКЦ Західного регіону, яка є одним із підрозділів клініки Ольги Ігорівни, робить тести на коронавірус не лише для військовослужбовців, але й для цивільного населення. Роботи чимало. Все потрібно виконувати оперативно, не порушуючи графіків, бо за кожним тестом – не лише життя людини, але й робота лікарських колективів та установ. Проте, незважаючи на такий шалений темп, усе в клініці працює, як точний годинник. Бо, як кажуть самі військові діагности, «не лише на коронавірус хворіють люди». Клініка щодня робить близько кількох сотень інших тестів і досліджень, що стають дороговказом у лікуванні захисників України.

До речі, Ольга Думченко, свого часу стала однією з перших дівчат, яка отримала лейтенантські погони. Через роки нелегкої служби, ця жінка стала однією з перших, якій присвоїли у Збройних Силах України звання «полковник». Чи легко було дівчині пробиватись у військові офіцерські лави, просуватись кар’єрними щаблями? Питання риторичне. Та для неї не характерно складати зброю перед труднощами.

Щоб стати лікарем, довелося подолати перепони через відсутність фахової практики й належного досвіду роботи. Саме тому Ольга Ігорівна пішла працювати звичайною санітаркою у вінницьку лікарню. Але робота не повинна перешкоджати вступу, тому вдень вона працювала, а ввечері вчилась, аби успішно скласти іспити. І за рік стала студенткою Вінницького медичного інституту імені М. І. Пирогова. Після четвертого курсу написала заяву на вступ до військової кафедри і з притаманною їй наполегливістю здобула можливість студіювати військову медицину. Відтак вона стала першою жінкою, якій було дозволено отримати офіцерське звання після закінчення вишу. Ніяких потурань у навчанні вона не мала: такі ж юхтові чоботи й онучі, як у всіх, заняття не лише з медицини, але й із бойової і тактичної підготовки.

Свою службу Ольга Ігорівна мріяла розпочати з Далекого Сходу, там, де завжди холодно і непросто. Та Радянський Союз припинив існування, і вона вирішила повернутись в Україну. Перше місце служби було неподалік населеного пункту Ічня Чернігівської області. Далеко в лісі була розгорнута артилерійська база. Саме туди і потрапила молода лейтенант Ольга Думченко, яка мала очолити медичну службу. Коли командир побачив у своєму кабінеті дівчину з лейтенантськими погонами, то мало не скрикнув:

– Що ж я буду робити з тобою? –зміг лише вимовити він.

– Служити, – відповіла Ольга.

І вже за кілька місяців командирові стало зрозуміло, що йому таки пощастило з новим медиком. Адже Ольга Ігорівна, незважаючи на всі труднощі, яких під час свого становлення зазнавали Збройні Сили, змогла навести лад і в медичному забезпеченні, і в контролі за харчуванням та дотриманні умов праці людей. Звичайно, часто доводилось проявляти характер і долати невиправдану зверхність з боку скептиків, але з часом таких ставало все менше. Цей гарт в Ольги Ігорівни залишився на все її військове життя.

Розповісти про кар’єру нашої героїні в одній публікації, на жаль, просто неможливо. Яскравих і повчальних історій із життя жінки-воїна і військового лікаря вистачило б на цілий епос: вона ніколи не була осторонь, ніколи не пасла задніх, їй довелося долати стереотипи у чоловічому колективі й демонструвати силу характеру й фаховість медика. Адже першопрохідцем бути завжди важко, це завжди сфера поза зоною власного комфорту.

Сьогодні полковник Ольга Думченко – керівник із бездоганним у військових лікарських колах реноме, водночас вона турботлива мати, берегиня домашнього затишку і невтомна прихильниця захисту живої природи. Зокрема, у великій родині  Думченків живе чотири собаки і три коти, які є розрадою для Ольги Ігорівни після складних робочих днів.

До речі, саме сьогодні, 2 травня, полковник медичної служби Ольга Думченко святкує свій день народження. Тож АрміяInform приєднується до всіх теплих привітань, що лунатимуть на адресу нашої героїні. Миру, добра і злагоди Вам, Ольго Ігорівно!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Системний адміністратор

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

служба в Збройних Силах України

від 20100 до 125000 грн

Лозова, Харківська область

Водій-військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Начальник групи секретно-документального забезпечення, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)

Фельдшер

Чернівці

Державна прикордонна служба України

Механік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 24000 до 54000 грн

Львів, Львівська область