ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: У США представили зразки нових легких танків. Армія Швейцарії замовила мінометні комплекси Mörser 16, а Військо Польське – 18 000 бойових гвинтівок Grot

Лонгрід
Прочитаєте за: 10 хв. 2 Травня 2020, 7:37

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про поповнення ВМС США есмінцем класу «Арлі Берк», початок експорту китайського ПТРК HJ-12 та розроблення гіперзвукової протикорабельної ракети для армії Японії.

У США вперше продемонстрували дослідні зразки легких танків

Минулого тижня міністр армії США Раян Маккарті відвідав підприємства General Dynamics Ground System і BAE Systems, що розташовані в Детройті. Під час його візиту вперше публічно були продемонстровані конкурентні дослідні зразки гусеничних бойових машин з гарматним озброєнням обох розробників.

До речі, зразки виконані в рамках реалізації програми Mobile Protected Firepower (MPF), розпочатої армією США у 2015 році. Загалом вона передбачає створення гусеничної бойової машини масою не більше ніж 32 тонни (за останніми даними, ліміт маси підвищений до 38 тонн), оснащеної гарматним озброєнням калібру 105 або 120 мм і комплексом активного захисту. За задумом машини MPF матимуть вищий рівень оперативної та тактичної рухливості, ніж танки Abrams.

За результатами порівняльних випробувань дослідних зразків, армія США має до кінця 2021 року зробити остаточний вибір машини для серійного виробництва. А вже у наступному – видати обраному підрядникові замовлення на першу передсерійну партію з 26 машин з опціоном на другу партію з 28 машин. Повномасштабне серійне виробництво, за попередніми даними, слід очікувати з 2025 року.

Натомість поточними планами армії США передбачено закупівлю 504 серійних машин MPF. Передусім вони повинні надійти на оснащення запланованих до формування окремих рот (штатна чисельність роти 14 машин) у піхотних бригадах. Очікується введення такої роти в кожну з 33 піхотних бригад регулярної армії та Національної гвардії.

Зокрема ВАЕ Systems пропонує за цією програмою нову версію відомого легкого танка М8 Armored Gun Systems (AGS) Buford з посиленим бронюванням корпусу й установки гармати. У 1995 році танк М8 був прийнятий на озброєння армії США, але 1997 року програма М8 була анульована до початку серійного виробництва внаслідок скорочення військових витрат. Через це було побудовано всього шість зразків М8. Легкий танк М8 мав бойову масу від 19 до 25 тонн залежно від варіанта змінного комплекту захисту та оснащений 105-мм гарматою М35 у винесеній установці з автоматом заряджання.

Зі свого боку General Dynamics пропонує за програмою MPF танк Griffin II повністю нового розроблення на основі представленого кілька років тому прототипу-демонстратора Griffin I. Він являє собою установку модифікованої полегшеної башти танка М1А2SEPv2 Abrams з новою 120-мм гарматою ХМ360 на шасі ASCOD 2, що використовують у новій британській гусеничній бойовій розвідувальній машині Ajax. Бойова маса Griffin II сягає 38 тонн.

 ВМС США поповнилися черговим есмінцем класу «Арлі Берк»

ВМС США передали 69-й ракетний есмінець «Дельберт Д. Блек» класу «Арлі Берк». Перед цим корабель успішно пройшов серію швартових випробувань і здійснив кілька контрольних виходів у море.

У порівнянні з кораблями попередніх поколінь корпус есмінця збільшено до 155,29 метра при збереженні колишньої максимальної ширини у 20 метрів. Під час його будівництва застосували нову технологію – секції оснащували обладнанням до інтеграції в основні модулі корпусу. Крім того, для зниження радіолокаційної помітності вертолітні ангари виготовили з композитних матеріалів. Також впроваджено низку вдосконалень для зручності екіпажу: супутниковий доступ до Інтернету, пральня самообслуговування тощо.

Есмінці класу «Арлі Берк» озброюють двома універсальними установками вертикального пуску Mk.41, розрахованими сумарно на 96 ракет (32+64). Це можуть бути крилаті «Томагавки», протичовнові RUM-139 VL-ASROC або зенітні SM-2. Крім того, в арсенал корабля включені 127-мм артустановка Mk.45, дві шестиствольні 20-мм зенітні артустановки «Фаланкс», чотири 12,7-мм кулемети, а також два 324-мм тритрубні торпедні апарати. На борту базуються два вертольоти SH-60 «Сі Хок».

Швейцарська армія замовила самохідні мінометні комплекси Mörser 16

Швейцарська компанія RUAG, відповідно до укладеного ще в січні 2016 року контракту, протягом 2018-2022 років мала поставити армії 32 самохідні мінометні комплекси Mörser 16, дванадцять транспортних машин, боєприпаси та супутнє устаткування. Проте випробування перших дослідних зразків виявили численні недоліки, на усунення яких витратили багато зусиль, часу та грошей. До речі, всі необхідні доопрацювання і випробування відбувалися коштом виробника. За попередніми підрахунками, компанія RUAG додатково витратила на це близько 10 млн швейцарських франків.

І лише нещодавно Міноборони Швейцарії оголосило про завершення випробувань вдосконаленої версії самохідного 120-мм міномета Mörser 16 і дало дозвіл на його поставлення до війська. Передбачається, що ці системи мають потрапити до швейцарської армії у 2024 році.

Загалом комплекс являє собою 120-мм автоматизовану мінометну систему Cobra на шасі бронетранспортера Piranha IV з колісною формулою 8х8. Основним елементом системи є гладкоствольний 120-мм міномет, що заряджається з дула. Стандартна довжина ствола – 2 м. Також існує модифікація з укороченим до 1,6 м стволом. Ствол підвішений на гідропневматичних противідкатних пристроях і з’єднаний з системами наведення.

Безпосередньо над стволом поміщається механізм заряджання. Боєприпас вручну укладається на верстат, після чого механізми самостійно відправляють його в напрямку дула й поміщають в трубчасту касету. Потім касета вирівнюється з дулом міномета, а міна спрямовується у ствол. Після прибирання касети від дула здійснюється постріл. Рухомі частини механізму заряджання, що працюють поблизу дула міномета, оснащені щитками.

За бажанням замовника, систему Cobra можна виготовляти без механізму заряджання. В такому разі міномет перетворюється в дульнозарядну гармату з ручним заряджанням, але зберігає всі інші бойові якості. Міномет може використовувати всі наявні 120-мм постріли. Дальність стрільби 7–9 км (довгий ствол), залежно від типу міни.

Наведення міномета здійснюється з допомогою електричних приводів, інтегрованих в опорно-поворотний пристрій. Горизонтальне наведення – кругове або з обмеженнями по конструкції машини-носія, вертикальне – до 75–80 град.

Китай почав експортувати вітчизняний ПТРК HJ-12

Китай здійснює експортні поставки вітчизняного протитанкового комплексу HJ-12 Red Arrow («Червона стріла»). Зокрема про виконання першого такого контракту оголосила місцева корпорація Norinco.

За своєю загальною будовою ПТРК HJ-12 схожий на деякі закордонні розробки. Передусім його порівнюють з американським ПТРК FGM-148 Javelin: захоплення цілі відбувається до запуску, а також реалізований принцип «вистрілив – забув».

Комплекс у бойовому положенні складається з транспортно-пускового контейнера з керованою ракетою та блока апаратури, що відповідає за пошук цілей і введення даних у ракету. Загальна довжина ПТРК – 1,2 м, маса – 22 кг. ПТРК виготовлений максимально компактним і легким, що дає змогу виконувати пуск із плеча.

Управління пуском здійснюється з допомогою прицільного пристрою, що закріплюється на ТПК (транспортно-пусковий контейнер). На передній стінці цього блока є великий об’єктив денної та нічної оптики, а позаду розташований окуляр. Передбачено й лазерний далекомір. Використовуючи такі прилади, оператор має можливість оглядати місцевість у будь-який час доби, шукати цілі, здійснювати їхнє захоплення та подальший пуск ракети.

Ракета комплексу HJ-12 має довжину 980 мм за діаметра 135 мм. Вона розміщується в циліндричному корпусі з прозорим напівсферичним головним обтічником. У центрі та хвості корпусу є розкладні крила та рулі. Стартова маса виробу – 17 кг.

Ракету поставляють в одноразовому композитному ТПК, що має роз’єми для підключення до прицільного пристрою. Для зручності перенесення передбачені ремінь і ручка. На торцях розташовані великі захисні шайби з м’якого матеріалу. Після пострілу контейнер знімається з блоку управління й на його місце встановлюється новий.

HJ-12 використовує інфрачервону ГСН (головка самонаведення). Перед пуском прицільна апаратура комплексу пересилає в ГСН і автопілот дані про ціль, після чого здійснюється її захоплення. Політ до цілі відбувається в повністю автономному режимі. На кінцевій ділянці траєкторії ракета виконує вертикальний маневр для враження цілі з верхньої півсфери, в найменш захищену проєкцію. Тандемна БЧ, за даними виробника, забезпечує пробиття до 1100 мм гомогенної броні. Наявність потужного заряду дає змогу вражати бронетехніку, оснащену динамічним захистом.

Ракета виходить з ТПК з допомогою легкого стартового заряду. Завдяки цьому ПТРК можна використовувати не тільки на відкритих місцевостях, а й з приміщень. На відстані кількох метрів від пускової установки ракета вмикає маршовий твердопаливний двигун. Максимальна дальність стрільби – 4 км. У темний час доби дальність стрільби обмежується характеристиками оптики та зменшується вдвічі.

Польща планує придбати 18 000 бойових гвинтівок Grot

Міністр оборони Польщі повідомив про наміри замовити для збройних сил 18 000 штурмових гвинтівок MSBS GROT, які виготовляє місцева компанія з виробництва вогнепальної зброї FB «Łucznik» Radom. До речі, цей зразок сучасної стрілецької зброї прийнятий на озброєння польської армії у 2017 році.

Під час його створення розробники приділили чималу увагу ергономіці та зручності поводження зі зброєю. Зокрема конструктори відмовилися від можливості ведення вогню з відсіченням по три патрони, що дозволило поєднати і перемикач запобіжника, і перевідник режимів вогню в одній деталі. Її розташували над пістолетною рукояткою під утримувальний великий палець руки та продублювали з іншого боку. Кнопка від’єднання магазина розташована перед запобіжною скобою, досить велика та зручна для натискання вказівним пальцем руки, яка утримує зброю.

Цікавим чином реалізовано відключення затримки затвора, яка також присутня в автомата GROT. Оскільки за будь-якого компонування зброї магазин потрібно змінювати вручну, то рука відповідно виявиться поруч із приймачем магазина. Тож конструктори вирішили винести кнопку відключення затримки затвора відразу за шахтою магазина, що є досить розумним рішенням. По обидва боки зброї винесені ручки для зведення затвора, які під час стрільби залишаються нерухомими.

Верхню частину ствольної коробки автомата виготовляють з алюмінієвого сплаву, в ній розташований ствол і затворна група. Ствольна коробка і для класичного компонування, і для компонування булпап (ударно-спусковий механізм та магазин розташовані позаду спускового гачка) однакова. При цьому остання відрізняється тільки додатковою планкою кріплення над стволом. А ось нижні частини ствольної коробки для різних компонувань відрізняються. У них розташований спусковий механізм. Нижня частина ствольної коробки, цівка та приклад виконані з пластику.

У класичному компонуванні автомат GROT важить 3,65 кг без патронів. У компонуванні булпап вага автомата становить 3,55 кг. Довжина автомата в класичному компонуванні з розкладеним прикладом становить 900 мм, зі складеним – 670 мм. Ті ж 670 мм є довжиною зброї в компонуванні булпап. При цьому в обох випадках довжина ствола – 406 мм.

Японські військові замовили розроблення гіперзвукової протикорабельної ракети

Японське агентство із закупівель, технологій і логістики (ATLA) розпочало реалізацію програми з розроблення гіперзвукової керованої ракети, призначеної для враження кораблів і наземних цілей. Боєприпас планують оснастити прямоточним повітряно-реактивним двигуном.

За даними військового відомства Японії, проєктування нової ракети почалося у 2019 році. Передбачається, що реалізація проєкту завершиться до 2030 року. ATLA уклала контракт з японською компанією Mitsubishi Heavy Industries на розроблення дворежимного прямоточного двигуна для боєприпаса.

Згідно з планами ATLA, керована ракета має виконувати польоти на великих висотах з гіперзвуковими швидкостями та маневрувати, щоб ускладнити перехоплення системами ППО противника.

Протикорабельну ракету планують оснастити комбінованою системою наведення з супутниковою та інерційною навігацією. Крім того, для наведення використовуватимуться радіолокаційні та оптичні датчики. Боєприпас повинен діяти в будь-яких погодних умовах. Для враження великих надводних цілей передбачається застосовувати боєголовки проникної дії, а для знищення сухопутних об’єктів – боєголовку з високою щільністю вибухової речовини.

Нову гіперзвукову керовану ракету створюють для запуску із сухопутних комплексів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.04.24 орієнтовно становлять:

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морі станом на ранок вівторка ворожі кораблі відсутні.

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби відбулося 104 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 16 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

У ніч на 16 квітня 2024 року противник атакував 9-ма ударними БПЛА типу Shahed-131/136 із мису Чауда (Крим).

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

2022-го року українці вразили світ єдністю і надзвичайним опором російським загарбникам.

Україна нищить російський флот завдяки бойовим роботизованим системам

Україна нищить російський флот завдяки бойовим роботизованим системам

Справжнім кошмаром для російських моряків стали українські морські дрони. Один з них — MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-типу; також «М́аґура»). 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик служба по контракту ЗСУ

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Бухгалтер із заробітної плати (військовий)

від 26000 до 26000 грн

Кременчук

Військова частина А1111

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Штурман БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ