ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Найбільша радість – це коли важкі хворі виходять із клініки після лікування на своїх ногах!» – переконана старша медична сестра Тетяна Надобних

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 28 Травня 2020, 12:10

Важко повірити, що ця молода гарна жінка є старожилом клініки нейрохірургії та неврології і до того ж працює і служить у цьому військово-медичному колективі довше, ніж існує сама клініка! Адже до тодішнього відділення неврології Тетяна Надобних прийшла до створення Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону – тоді, коли ще існував Вінницький гарнізонний військовий госпіталь, 22 роки тому.

Вінничанка, вже після 9 класу середньої школи вона обрала свій шлях у житті – рятувати життя та здоров’я людей. Так юна Таня стала студенткою Вінницького медичного училища імені Д.К.Заболотного, після закінчення якого у 1994 році отримала диплом медичної сестри.

Певний час дівчина жила у Харкові, де працювала постовою медсестрою в одній із міських лікарень. Повернувшись до рідного міста, у 1998 році пішла працювати на таку ж саму посаду до відділення неврології гарнізонного шпиталю.

На зламі тисячоліть госпіталь було об’єднано з військовим санаторієм – створювався Військово-медичний центр. Тож у складі відділення Таня змінила місце дислокації у межах міста і відтоді проходить службу у мальовничому масиві на березі Південного Бугу.

У 2004 році дівчину було призвано на військову службу. Після школи сержантів у Василькові молодший сержант Надобних повернулася медсестрою до рідного відділення, а вже через рік їй довірили посаду старшої медичної сестри. Відтоді ось уже 15 років поспіль Тетяна Володимирівна керує молодшим медичним персоналом спочатку відділення, а згодом – клініки неврології та нейрохірургії.

Бойовий досвід молода жінка-медик отримала у найважчий період, у червні-липні 2014-го. У складі групи з семи військових медиків ВМКЦ ЦР Тетяна була відряджена до окремої танкової бригади та опікувалася здоров’ям артилеристів бригади.

– Надавали допомогу травмованим військовослужбовцям та лікували хворих, коли стояли у Довгенькому, – згадує Тетяна. – Вже згодом, у Краматорську, було багато хлопців із мінно-вибуховими травмами. Там ми надавали невідкладну допомогу, стабілізували стан поранених і відправляли їх вертольотами далі, до Харкова й Дніпра.

Крім «своїх» артилеристів та танкістів, вінницькі медики надавали медичну допомогу також пораненим і травмованим десантникам із повітрянодесантної бригади.

Велика кількість мінно-вибухових травм в українських захисників у той період була обумовлена тим, що тоді Краматорськ був окупований російськими найманцями та сепаратистами. Це нині серед військових популярним є жарт про «краматорський котел» – мовляв, який ти вояка, якщо відсидівся свого часу в штабі АТО в Краматорську, а тоді наші оборонці насправді перебували в котлі, а точніше – в оточенні на краматорському аеродромі. Вся земля навколо летовища була нашпигована мінами й розтяжками, прорватися до нього було неможливо, хіба що – перекинути вантажі та особовий склад авіацією.

Якраз тоді, коли Тетяна перебувала в Краматорську, 17 червня поновилися бої за місто. І лише 5 липня воно було остаточно звільнене від російських найманців. А ще за два тижні вінницькі медики полетіли додому.

Ротація відбулась раптово й миттєво.

– Нам дали годину на збори, і невдовзі за нами прилетів літак, – розповідає жінка.

За словами Тетяни, пілотував Ан-26 особисто начальник авіації Повітряних Сил, на жаль, уже покійний лицар ордена Богдана Хмельницького, льотчик-снайпер генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. Те, що генерал сам сів за штурвал, пояснюється тим, що бойовики постійно обстрілювали наші літаки й вертольоти. Лише у Донецькій області за час перебування Тетяни Надобних у районі проведення Антитерористичної операції ними були збиті чи підбиті вертоліт Мі-8, літак-розвідник Су-24МР, транспортний Ан-26 та штурмовик Су-25, кілька льотчиків загинули або потрапили у полон. Тож, злітав Ан-26, пілотований генералом Нікіфоровим, у непростих умовах, а після злету набирав висоту, виконуючи протизенітні маневри.

– У район АТО нас із Вінниці прибуло дві бригади медиків, – розповідає старшина Тетяна Надобних, – а ось поверталися лише ми, семеро: друга група у Слов’янську потрапила в полон до бойовиків, і тижнів зо два наші колеги перебували у неволі…

З буремного Донбасу Тетяна привезла неоціненний досвід медичної роботи у бойових умовах, незабутні спогади й цуценя Патрона, який оселився в селі у родичів жінки. Ну, а досвід вона не забарилася впроваджувати у свою повсякденну медичну діяльність. Адже у ті роки до клініки надходила величезна кількість хворих та поранених із району проведення АТО – з тисячі пролікованих протягом року військовослужбовців понад 600 – учасники АТО, хлопці, які зазнали поранень чи навіть каліцтва унаслідок мінно-вибухових травм.

– Щороку у нашій клініці лікується близько тисячі тільки військовослужбовців, не рахуючи військових пенсіонерів, – говорить старша медична сестра. – Найбільше атовців було, звичайно, у перші роки війни: так, до прикладу, в чотирнадцятому – 842 військовослужбовці, 438 із яких – учасники АТО, у п’ятнадцятому – 1060 вояків, із яких 674 пройшли бої на Сході держави…

На той час, розповідає «старша», клініка була по-справжньому завантажена й доводилося багатьох хворих розміщувати по інших клініках Центру, адже при 32 ліжко-місцях у день на лікуванні в клініці перебувало 120 і більше пацієнтів.

То були важкі роки, але й – неоціненний професійний досвід, збагатитись яким Тетяна Володимирівна ніколи не втрачала можливості.

– Надзвичайний потік хворих та поранених, дні минають, а ти їх і не помічаєш, – знизує плечима жінка.

У колективі Тетяну Володимирівну цінують і поважають, а пацієнти – взагалі обожнюють. Вона виховала прекрасну доньку, яка пішла маминим шляхом, ставши військовою. Ось уже два роки старший солдат Олександра Лаврик проходить службу в районі проведення операції Об’єднаних сил, служить фінансистом у 59-му військово-медичному госпіталі.

Старша медична сестра клініки нейрохірургії та неврології старшина військової служби за контрактом Тетяна Надобних є професіоналом своєї справи та сумлінним військовослужбовцем. І підвищувати свій професійний рівень вона не забуває, ба більше – вбачає у цьому свій обов’язок. Тетяна по-справжньому любить свою роботу, говорить, що вона є цікавою та її ні з чим не порівняти.

– Та найбільша радість у нашій роботі – це коли до нас надходять хлопці після поранень на ношах чи у візках, або ж – військові пенсіонери після інсультів, а виходять від нас – на своїх ногах! – зізнається жінка.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, молодший інспектор прикордонної служби

до 51000 грн

Запоріжжя

8 прикордонний загін

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів

Чернігівський зональний відділ ВСП

Водій категорії С – військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

водії в Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Охоронець

від 20000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А4055