ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Морська піхота різних країн світу

Армії світу
Прочитаєте за: 8 хв. 23 Травня 2020, 15:54

Морська піхота – це еліта військ, це завжди хоробрість, мужність, відданість та ефективність. І варто зазначити, що не лише в Україні.  Представники цього роду військ у різних країнах світу мають свою унікальну історію та традиції. Крім того, у різних державах морська піхота має і різний статус. Десь вона, як, наприклад, у США, формально підпорядковуючись ВМС, фактично є самостійним видом збройних сил. У Великій Британії морська піхота є родом військ ВМС, у Греції – сухопутних військ, а в Італії свої формування морської піхоти є як на флоті, так і в сухопутних військах. Цікаво, що існують країни, які не мають виходу до моря, але це не заважає мати їм свій флот і морську піхоту в його складі.

Морська піхота США

Це, мабуть, один із найвідоміших військових підрозділів у світі (на першому фото). Не в останню чергу це пов’язано з демонстрацією їх підготовки та бойових можливостей у кінематографі та книгах.

Морська піхота у США була організована резолюцією Конгресу 10 листопада 1775 року, але фактично вона була створена 11 липня 1798 року. Нині вона носить офіційну назву United States Marine Corps (USMC) – Корпус морської піхоти Сполучених Штатів Америки. Уперше американські морпіхи взяли участь у бойових діях під час Першої берберійської війни.

Цікаво, що це єдиний вид збройних сил, який може бути залучений до дій  за межами країни без необхідності узгодження з Конгресом, і єдиний із видів ЗС, який не має свого власного міністерства (департаменту) у структурі Міністерства оборони США. Корпус перебуває в безпосередньому підпорядкуванні президента США. Морські піхотинці традиційно навчені, організовані й екіпіровані спеціально для дій за межами своєї території, організаційно зведені в експедиційні формування, постійно підтримують високу боєготовність, тому КМП США традиційно виконує функцію сил швидкого реагування.

До слова, серед американських військових підрозділів корпус морської піхоти США є найчисленнішим і становить приблизно 200 тисяч осіб, плюс 40 тисяч нараховує оперативний резерв.

Королівська морська піхота Великої Британії

Ще один військовий підрозділ зі своєю багатовіковою історією. Між іншим, саме у Великій Британії вперше з’явився сам термін «морська піхота».  Це й не дивно, адже вони воювали на території всієї земної кулі, освоювали найрізноманітніші території. Це сталося у 1664 році, коли король Карл II Стюарт наказав сформувати «полк морської служби». Новий рід сил отримав у подальшому назву «легка морська піхота» («червона морська піхота»). Пізніше виник ще один її вид — артилерія морської піхоти («блакитна морська піхота»), яку становили артилеристи-інструктори, спрямовані на флот за вказівкою адмірала Нельсона для навчання корабельних гарматних розрахунків. У 1923 ці два роди сил були зведені в один, який отримав назву Британська королівська морська піхота. У Другу світову війну з неї формували частини «командос», які діяли як ударні загони під час висадки десантів на берег. Королівські морпіхи розхитували оборону фашистів для того, щоб основні сили не зазнавали великих  втрат під час десантування на берег. Зрозуміло, не завжди це в них виходило, але вже якщо виходило, то висадка десантників була швидкою і безболісною, як, скажімо, на ділянці «Юта» в Нормандії.

Як і в США, морська піхота Великої Британії є найбільшим елітним родом військ своєї країни. І це єдиний європейський підрозділ морської піхоти, який може діяти амфібійними силами рівня бригади.

Морська піхота і «Лагунний» полк Італії

У 1713 році король Сицилії Вітторіо Амедео II засновує Морський полк, до складу якого увійшли моряки Морської ескадри. У наступні роки цей підрозділ називатиметься «Морська бригада» і візьме участь у першій війні за незалежність Італії.

На сьогодні у збройних силах Італії існують два підрозділи, які можна назвати «морською піхотою».  Це, насамперед, власне Морська піхота, яка є частиною ВМС Італії та виконує в їх складі всі властиві морській піхоті функції (морський десант, захоплення і утримання узбережжя противника, охорона власних військово-морських баз). Поряд із «Морськими фузилерами», італійські збройні сили мають у розпорядженні «Лагунний» полк. Він має ту ж техніку і озброєння, що і морська піхота Італії, використовує ту ж тактику і (за підтримки авіації і корабельної артилерії) може вирішувати ті ж завдання, що і морська піхота Італії, хоча і є частиною сухопутних військ.

Морські фузилери Франції

У Франції спеціальні війська, призначені для зарубіжних операцій, традиційно називають морськими. Створені вони були в 1622 році як класична морська піхоти за наказом кардинала Рішельє. Саме він і створив регулярний французький флот. Ну, а який флот без морпіхів?

З 1831 року корпус морської піхоти припинив служити на кораблях і отримав зброю з обмундируванням за зразком сухопутних військ. Тоді роль морпіхів французи спочатку поклали на флотські екіпажі, а в 1856 році створили морських фузилерів. Так до цього дня і називаються справжні французькі морські піхотинці. Школа морських фузилерів і сьогодні забезпечує відбір і підготовку всіх морських піхотинців і військово-морських командос Франції.

Морська піхота Китайської Народної Республіки

Вона була створена в 1953 році з метою захоплення островів, де все ще перебували війська Гоміньдану. До кінця Корейської війни китайська морська піхота налічувала 110 тисяч людей, об’єднаних у вісім дивізій. Однак у 1957 році всі вони були розформовані, коли керівництво КНР відмовилося від своїх планів щодо захоплення острова Тайвань. Незважаючи на розформування Корпусу, у складі Військово-морських сил КНР залишилися декілька полків морської піхоти і плаваючих танків. У 1979 році китайська морська піхота була відновлена як рід військ і приступила до операцій в Південно-Kитайському морі.

На відміну від морської піхоти США, морська піхота КНР не має у своєму розпорядженні власних авіаційних підрозділів та цілком покладається на підтримку авіації ВПС і ВМС, а амфібійні розвідувальні підрозділи морської піхоти КНР щодо тактики і доктрини можна порівняти зі спецназом ВМС.

Еліта морської піхоти ВМС Китаю – військовослужбовці роти спеціального призначення (бойові плавці). Чисельність загону бойових плавців може досягати 250 осіб. На основі цього формування створюють розвідувально-диверсійні групи, які ведуть розвідку в прибережних і морських районах, контрольованих противником, розчищають район висадки морського десанту від мін і протидесантних загороджень, знищують важливі берегові об’єкти противника, його кораблі і судна у базах і на стоянках. Тож зрозуміло, що під час навчання військовослужбовців роти спеціального призначення особливу увагу приділяють тактиці проведення спеціальних операцій, бойовим мистецтвам, виживанню в польових умовах, виконанню стрибків з парашутом, а також штурмовому десантуванню, тренуванням висадки з підводного човна через торпедні апарати з підводного положення, а також плаванню на далекі відстані з повною викладкою. Також передбачені заняття з кліматичної адаптації морських піхотинців в умовах тропічного лісу, високогір’я і пустелі (їх, наприклад, перекидали в пустелю Гобі, де вони тренувалися в нових для себе умовах).

Японські морпіхи – агресивний рід військ

Японські морські піхотинці відігравали провідну роль в окупації значних територій у Східній Азії і на Тихому океані під час Другої світової війни. З ухваленням нової пацифістської конституції 1947 року, у якій міститься відмова від ведення війни як суверенного права нації, підрозділи морської піхоти у складі сухопутних військ і флоту були розформовані. Хоча в 1954 році в Японії були створені сили самооборони, морська піхота довго вважалася надто агресивним родом військ і її підрозділи не відновлювали аж до недавнього часу. Так,  на японському острові Кюсю лише у 2018 році представили перший з часів Другої світової війни підрозділ морської піхоти чисельністю близько 1,5 тис. осіб. Рішення про створення бригади швидкого реагування було ухвалено на тлі побоювань Токіо щодо погроз з боку Китаю.

Що відомо про морську піхоту Казахстану та Німеччини

Здавалося, звідки у степовій країні взятися підрозділам морських піхотинців? Проте вони там є. Розташований далеко від океанських просторів Казахстан тривалий час залишався без власного флоту. Однак природні ресурси Каспію стали для Астани головним стимулом для створення власних військово-морських сил, до складу яких і входить підрозділ морської піхоти Казахстану. Він базується в місті Актау, де морпіхи охороняють державний кордон у складі морських десантів на узбережжі Каспійського моря.

А ось у військово-морських силах Німеччини існує лише один батальйон морської піхоти (Seebataillon), створений у квітні 2014 року.

Військово-морська піхота Німеччини – це  гібрид двох гілок: флоту та сухопутних військ.  У складі ВМС вона відповідала за всі види служб безпеки. Спочатку це означало забезпечення кораблів та їхніх портів. Згодом завдання були розширенні, а сьогодні – це дуже мобільна робоча група з широким спектром використання: як на суші, так у морі та в повітрі.

Підготувала Наталія Задверняк

Читайте нас в Telegram
Сили оборони дронами та артилерією вполювали групу росіян

Сили оборони дронами та артилерією вполювали групу росіян

Знищення ворога забезпечили спільними діями оператори FPV-дронів та артилеристи 71-ї окремої єгерської бригади.

Ще один рекрутинговий центр до ЗСУ запрацював в Україні: де його відкрили

Ще один рекрутинговий центр до ЗСУ запрацював в Україні: де його відкрили

На Дніпропетровщині в місті Синельникове розпочав роботу новий центр рекрутингу української армії.

Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Україна отримала перше рішення про закупівлю української зброї для Сил оборони України за кошти іноземних партнерів — Данії. Гроші надійшли через нову фандрейзингову платформу «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». 

На Закарпатті затримали ухилянта з купленими документами, який прикидався волонтером

На Закарпатті затримали ухилянта з купленими документами, який прикидався волонтером

На Закарпатті прикордонники Чопського загону викрили 26-річного жителя Тернопільщини на спробі виїхати за межі України за підробленими документами.

Генштаб ЗСУ показав ракетний удар по аеродрому в тимчасово окупованому Криму

Генштаб ЗСУ показав ракетний удар по аеродрому в тимчасово окупованому Криму

У ніч з 16 на 17 квітня Сили оборони України завдали ракетного удару та уразили визначені російські воєнні цілі на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного фігуранта у справі народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні росгвардії у тимчасово захопленому Криму.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Луцьк

Старобільський РТЦК та СП

Помічник начальника автомобільної та електрогазової служби

від 28000 до 32000 грн

Васильків, Київська область

Навідник ЗУ 23-2

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Медична сестpа-анестезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кінолог, інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Лікар невідкладної допомоги

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП