ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Коли складала іспит на штормовий берет, думки, що можу не впоратися, не було – помру, але доповзу!»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 29 Травня 2020, 14:02

Смуга морпіха та іспити на штормовий берет 37-річній Світлані Катишевій, санітару-стрільцю медичного пункту окремого батальйону морської піхоти, далися не легко. Втім жінка зібрала волю в кулак, вона наполегливо готувалася, падала з ніг і знову підводилася, бігала й стрибала, пливла й робила все, що мала зробити на смузі перешкод. Робила – й досягла своєї мети – отримала омріяний берет морського піхотинця.

– Я давно намагалася прийти до війська, але через те, що я – мати-одиначка, у військкоматі мені кілька років поспіль відмовляли, – знизує плечима старший матрос Світлана Катишева.

Світлана – уродженка Маріуполя. Тут вона народилася, закінчила школу та медичне училище, близько двадцяти років працювала у різних медичних установах. Була і постовою, і операційною сестрою, трудилася в неврологічному та ЛОР-відділеннях, на прийомі у лікаря-офтальмолога, у пологовому будинку – навіть пологи приймала у складі команди медиків. А коли почалася війна і Маріуполь після звільнення від російських найманців вдалося відстояти, пішла до військкомату. Але через дитину, яку вона виховувала самотужки, військком відмовив. Так продовжувалося кілька років, аж доки доньці Марії не виповнилося дванадцять, і жінці не вдалося запевнити військового комісара у тому, що вона житиме зі Світланиними батьками.

Після призову на військову службу за контрактом та навчання у Десні, жінка прийшла до військово-медичного госпіталю, що дислокується у її рідному місті. Протягом восьми місяців служила на посаді медичної сестри у госпітальному відділенні. Але все це було не те! Не того прагнула жінка, йдучи до війська – вона хотіла служити у бойовій частині, виконувати свою роботу – рятувати життя й здоров’я захисників України, але при цьому й самій захищати свою землю, бути у перших рядах оборонців рідного краю.

– Наразі, у батальйоні, це – моє, – говорить жінка. – Тут характер потрібен… У госпіталі було спокійніше – хоч і поранені, і хворі, але – спокійніше і… рутина. Я рвалася до бойової частини…

У вересні минулого року Світлані Катишевій вдалося перевестися до окремого батальйону морської піхоти. Зі старшого солдата вона стала старшим матросом та одразу ж поцікавилася у нових товаришів по службі:

– Як можна отримати берет?

– Його треба заслужити, – почула вона відповідь…

І жінка взялася за роботу – роботу над собою. Доки була зима, а в Маріуполі вона була сніжною та суворою, подекуди з морозами нижче 20 градусів,  займалася у тренажерному залі частини, потеплішало – перейшла на стадіон. Світлана щиро вдячна побратимам – вони допомагали їй порадами: як правильно зміцнювати м’язи ніг та рук, які вправи варто робити, аби згодом вона змогла пройти головний іспит – смугу морпіха.

– Я швидко влилася у колектив, – згадує старший матрос. – І товариші по службі допомогли, і мені було цікаво, все нове я сприймала з захопленням.

Коли ті у частині, хто не мав штормового берета, почали готуватися до головного іспиту морського піхотинця, і Світлана вперше вийшла на смугу перешкод, вона із усмішкою згадала так звану психосмугу в Десні – тоді вона здавалася чимось нереально складним, але, у порівнянні з цією – дитячий садочок, ясельна група…

Два тижні тому на полігоні в Олешківських пісках понад 70 військовослужбовців батальйону склали іспит на право носіння берета. Скажемо чесно: скласти вдалося не всім. Але дівчата, а їх на смугу морпіха вийшло вісім, зі складним завданням впоралися всі.

– Здала, не вмерла! – сміється морпіх Світлана Катишева. – Я перед смугою сміялася: здохну – але здам, доповзу! І знаєте, навіть у думках не було такого, щоб не здолати, – будь-що я мала це зробити. І зробила! Втома і радість – ось таким був для мене фінал смуги морпіха.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Штурман БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Старший бойовий медик роти

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Водій-машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Львів

110 окремий батальйон 111 ОБр Сил ТрО

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Снайпер

від 51000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Військова служба у Військово-Морських Силах України

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область