ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Історик Назар Розлуцький: «Нотатник мобілізованого» — це такий собі публіцистичний репортаж про власний військовий досвід»

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Травня 2020, 8:39

Наш літературний інтернет-марафон, присвячений Дню піхоти, триває. Автор, про твори якого сьогодні йтиме мова, родом з Прикарпаття. Івано-Франківець Назар Розлуцький – вчений-історик, дослідник українського визвольного руху. До початку подій гібридної російсько-української війни на Донбасі працював у Музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери, був науковим співробітником цієї установи та автором багатьох ґрунтовних досліджень, що стосуються різних етапів українського повстанського руху. Про це повідомляє АрміяInform.

Втім, окрім наукових праць, у його авторському портфоліо є дві книги, присвячені військовим подіям на сході України: «Нотатник мобілізованого» і збірка віршів «Прочани».

Зі слів автора, «Нотатник мобілізованого» — це не зовсім традиційна книга про війну. Це розповідь про те, як цивільна людина внаслідок обставин та власних переконань стала бійцем на війні. Коли у 2014 розпочалась мобілізація до лав ЗС України, Назар Розлуцький звертався до військкомату за місцем проживання, втім – не взяли, не мав досвіду строкової служби. Він переключився на волонтерську діяльність. Але за рік, коли вже й не сподівався потрапити до військових лав, отримав повістку. Далі – підготовка на полігоні та служба в лавах артилерійської бригади в районі проведення АТО з липня 2015 року по червень 2016-го.

–  Книгу «Нотатник мобілізованого» написав невдовзі після повернення з АТО. Стати письменником я не збирався, воно само так вийшло. Спочатку я навіть не мав наміру писати повноцінну книгу. Хотів написати низку статей, пов’язаних із волонтерською справою. Я мав написати й відправити їх у різні видання та отримати гонорари на подальшу діяльність. Але коли сів писати, зрозумів, що вийде книга, – говорить Назар Розлуцький. – Я був на фронті з липня 2015-го по червень 2016 року. У липні 2016-го демобілізувався у званні молодшого сержанта, а у вересні уже почав писати. Фактично написав її за три тижні. Це такий собі публіцистичний репортаж про власний військовий досвід, про досвід ведення бойових дій, співіснування з незнайомими до того часу людьми. Про наш побут, про наші особливі взаємини. Там є кумедні випадки, є серйозні. Тобто, це такий собі повноцінний літопис року мого життя. Труднощів при написанні не виникало, тому що все це писалося по свіжих слідах, все було ще в голові. Був найкращий час – два місяці після фронту. Це той час, коли ти вже починаєш сприймати речі більш відсторонено, але ще не встигаєш забути. Тому це найоптимальніший час для написання такої книги.

І хоча текст був готовий практично «з коліс», у світ книга вийшла лише за два роки після написання – у 2018-му.

За словами автора, він не хотів видавати книгу власним коштом, як це роблять більшість авторів. Переслідував логічну мету:  якщо його праця комусь дійсно цікава і актуальна, то видавництво її саме надрукує. Він розіслав текст  у різні видавництва. Безкоштовно погодилося надрукувати київське видання «Темпора».  Автор та видавці домовились,  що 47 гривень від вартості книги забиратиме друкарня, а решту – 53 гривні буде перераховувати на потреби благодійників, що опікуються учасниками АТО. Назар Розлуцький обрав  фонд «Сестри перемоги».  Адже ця волонтерська спільнота  неодноразово допомагала воїнам його артбригади.  До того ж  вони якраз займалися проєктом з безпілотниками. А це, зі слів колишнього артилериста, дуже потрібна гармашам річ.

«Нотатник мобілізованого» вже мав декілька перевидань. Книга ж бо користується популярністю, хоча в ній і немає розлогого опису військових дій, багатосторінкових роздумів про війну чи філософствувань над нелегкою солдатською долею. Автор пише про свої приватні відчуття, враження і переживання від служби в армії і війни на Донбасі. Це робить його книгу правдивою і відвертою. А присутній у книзі гумор дозволяє читачам зрозуміти, як саме українські солдати могли витримати складні та інколи екстремальні умови війни. Текст хронологічний, укомплектований, тому його справді можна вважати нотатником.

Про свій літературний дебют як поета – збірку віршів «Прочани» – Назар Розлуцький говорить, що він намагався крізь призму абсолютно різних за змістом і тематикою віршів розкрити образ людини-прочанина, людини-подорожнього, який мандрує світом і носить весь світ у собі.

За словами Назара, до збірки увійшли його фронтові вірші та проза, епічні балади, філософська притча, трохи любовної лірики, а також цілий жмут урбаністичних і пейзажних замальовок. Відгомін минулих епох, нинішня гібридна війна, ліричні переживання, часова плинність пір року, міст і місць – усе це переплітається на сторінках поетичної збірки і витворює парадигму постійної змінності, неможливості зафіксувати щось одразу і надовго. Саме такими вихідними даними оперує автор, відображаючи світ у рядках своїх поезій. Саме така фіксація буде близькою багатьом людям – тим, хто, як і автор, відчуває себе пілігримами, прочанами в цьому світі.

Фото з мережі Інтернет

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (1 кат.), фельдшер

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Пиляр

від 20500 до 22000 грн

Дубно

Військова частина А0451

Розвідник-навідник, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бухгалтер фінансово-економічної служби

від 20100 до 50000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Командир бойової машини, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Технік служби захисту інформації в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область