ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Долучитися до конкурсу та дослідити, як вояки Армії УНР та Війська Польського боролися проти більшовиків, пропонують у Вінниці

MilitaryArt
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Травня 2020, 14:32

Вінницькі історики та громадські діячі ініціювали проведення творчого конкурсу «Союзники 1920», присвяченого 100-й річниці військово-дипломатичного союзу Польщі та України, який отримав назву «Пакт Пілсудський – Петлюра». Вони закликають молодь долучитися до пошуку цікавих і невідомих фактів про боротьбу вояків Армії УНР і Війська Польського з більшовиками на теренах України 1920 року.

– Не дивно, що саме Вінниця ініціювала такий захід. Адже наше місто двічі ставало столицею Української Народної Республіки та є місцем концентрації всіх визначних постатей і подій часів визвольних змагань 1917-1921 років, – говорить Юрій Войціцький, громадський діяч та організатор конкурсу. – П’ять років тому ми вже проводили заходи, присвячені «Пакту Пілсудський – Петлюра». Тоді провели реконструкції за участю українців і поляків, науково-практичну конференцію тощо. Цього року, на жаль, немає змоги проводити масові видовищні заходи, тому вирішили, що творчий конкурс є найкращим форматом.

Варшавський договір, або «Пакт Пілсудський – Петлюра» – політичні й військові конвенції, підписані представниками Польщі та Української Народної Республіки. За ними Польща визнавала незалежність УНР і надавала військову допомогу  українській армії. Натомість Симон Петлюра погоджувався визнати українсько-польський кордон по річці Збруч і далі по Припяті до її гирла. До Польщі мала відійти Східна Галичина та 5 повітів Волині, тобто територія, що належала Австро-Угорщині та Росії.

Договір має неоднозначні оцінки з боку істориків. З одного боку, Україна отримала визнання як суверенна держава та можливість заявити про себе на міжнародній арені. Але, як зазначив Юрій Войціцький, були для України й негативні моменти. Передусім Україна втратила на той час частину земель, а Польща скористалася її ресурсами. По-друге, Українська Народна Республіка згодом все-таки втратила союзника та підтримку, адже в 1921 році Польща уклала мирний договір з більшовиками. Проте багато українців навіть і не чули про існування цього Договору.

– Можна сказати, що Петлюра через безвихідь зрікся територій Західної України задля порятунку частини українських земель. Із плюсів можна виділити те, що Україна отримала від Польщі мілітарну допомогу. Окрім того, Україна виграла час, аби усвідомити себе як незалежна держава, отримала шанс на розвиток українського духу. І дуже важливо, що було відтерміновано прихід більшовиків до Західної України аж до 1939 року, це дало змогу зберегти людей на цих землях.  І ми вважаємо, що проведення конкурсу «Союзники 1920»  допоможе поширити інформацію про значення Союзу та його наслідків для історії України та Польщі.

Організаторами заходу стали Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці та редакція газети «Слово Польське», партнерами – відділення Інституту національної пам’яті Польщі у Жешові та Центр історії Вінниці.

Конкурс буде проведено у трьох категоріях. Так, дошкільнята виготовлятимуть малюнок або пластичну композицію на тему «Україна і Польща: дружба заради майбутнього», а школярі – на тему «Армія УНР та Військо Польське у боротьбі проти більшовиків». Також діти шкільного віку можуть підготувати коротку розповідь про вояків Армії УНР та Війська Польського, які походять з їхньої місцевості.

Третя категорія, а це молодь і дорослі, можуть виконати такі творчі завдання: написати вірш про вояцтво Армії УНР та Війська Польського у 1920 році (до 1000 знаків), зробити світлину з описом місць пам’яті, пов’язаних з подіями та постатями доби польсько-українського союзу 1920 року в своїй місцевості, написати лист до очільників України та Польщі тієї доби – Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського (до 2000 знаків).

Кожен учасник може виконати одну або всі роботи зі своєї категорії як українською, так і польською мовами та надіслати їх до 16 травня на адресу: PL1920UA@gmail.com.

Переможців конкурсу відзначать пам’ятними дипломами про участь. Також вони будуть нагороджені цінними призами, зокрема електронними книжками, безпровідними акустичними системами та навушниками, книгами, настільними іграми тощо.

Більш детально ознайомитися зі всіма умовами конкурсу можна тут:  https://bit.ly/Soiuznyky-1920.

Читайте нас у Facebook
Очільник ГУР розповів, як російські військові нищать своїх же громадян на території рф

Очільник ГУР розповів, як російські військові нищать своїх же громадян на території рф

Начальник Головного управління розвідки Міністерства Оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов прокоментував військові удари на території російської федерації.

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу оголосив перші тендери на закупівлю зимового одягу для Збройних Сил України.

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Основою для реалізації гендерної політики у Збройних Силах України є використання західного досвіду та співпраця з країнами НАТО.

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Колишній український, а нині російській музикант, лідер відомого поп-рок-гурту, який є уродженцем України, має російське громадянство.

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

Щодня ворог скидає на східній ділянці фронту по 20-30 керованих авіаційних бомб.

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

Україні вдалося провести низку важливих змін у системі оборонних закупівель, які, зокрема, допомогли і в забезпеченні військ під час російської агресії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Вогнеметник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 121100 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Стрілець-помічник гранатометника

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область