ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Бій в окопі»: у «Десні» в систему підготовки воїнів запроваджують нову вправу

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 8 Травня 2020, 16:14

АрміяInform продовжує знайомити читачів з інноваціями в бойовій підготовці українського війська. Цього разу ми поцікавились, що ж нового сьогодні в програмах підготовки у 169-му навчальному центрі «Десна». Наш кореспондент спілкувався на цю тему із заступником командира однієї з частин 169-го навчального центру Богданом Микитченком. Офіцер розповів про нову вправу «Бій в окопі» для курсу підготовки стрілецьких спеціальностей, а також про те, для чого екіпажу БМД потрібно проходити 70-метровий тунель-лабіринт, у якому немає світла.

Врахували досвід АТО/ООС

– Це була пропозиція одного з військовослужбовців, який до нас приїхав на підготовку і вже мав бойовий досвід. Він сказав, що немає у нас вправ, які навчатимуть діям в окопі: бо стріляти на відкритій місцевості це одне, а як діяти у траншеї? Ми ухопилися за таку ідею і почали її реалізовувати. Допомагали нам колеги з циклу вогневої підготовки, – розповідає заступник командира.

За його словами, навички дій в окопі дають розуміння, що взагалі робити в обмеженому просторі, на коротких дистанціях. Вправа «Бій в окопі» базується тільки на українському досвіді участі в АТО/ООС:

– Бійці відпрацьовують вихід з-за кута, вчаться правильному вибору стінки, біля якої потрібно пересуватись. Дізнаються, у якому положенні тримати зброю. Коли змінювати  плече, прицільне око або робити оберт. І де потрібно спочатку кинути гранату, а потім йти вперед, – зазначає Богдан Микитченко.

Він додає, що апробацію вправи «Бій в окопі» у навчальному центрі розпочали два місяці тому. За цей час виявили деякі недоліки і вже врахували їх. Цю вправу в майбутньому  виконуватимуть усі військовослужбовці курсу підготовки стрілецьких спеціальностей.

– Тут  важлива як швидкість пересування, так і влучність. На таких заняттях головне швидко змінити обстановку на свою користь і завдати максимального ураження ймовірному противнику, – підкреслив Богдан Микитченко.

Бундесверівський тунель

– Якщо, наприклад, механік-водій у БМП боїться замкнутого простору, як він виконуватиме свої обов’язки, перебуваючи в бойовій машині? Для нас важливо розпізнати страхи військовослужбовців, тому ми запровадили психологічну смугу перешкод, де курсантів випробовують на витривалість. Мова йде про лабіринт тунельного виду завдовжки 70 метрів, де відсутнє світло і пересуватись можна лише навпомацки. Ширина та висота тунелю 70 на 80 сантиметрів, є підйоми та спуски. У таких умовах екіпажу машини – командиру, механіку, водієві – потрібно знайти вихід. Командир дає команди підлеглим, у якому напрямку вони мають провести розвідку. Якщо у когось виникне панічний настрій, то ми дивимося, наскільки швидко екіпаж заспокоїть колегу і коли нарешті знайде вихід з тунелю, – розповідає заступник командира частини.

Він зазначає, що їхнє завдання, коли група виконує вправу, спостерігати: наскільки військовослужбовці довіряють один одному.

– Потім ми можемо скласти психологічний портрет кожного бійця. Побачити, чи злагоджений підрозділ, чи ні. Командир на своєму місці чи ні. Якщо людина впадає в паніку в цьому лабіринті, виникає питання, чи може вона бути членом екіпажу? Наше завдання на цьому об’єкті – перевірити особовий склад. Ідею ми запозичили в Бундесверу. В Україні я поки що ніде не бачив такого лабіринту, –  розповів  Богдан Микитченко.

Фото – пресслужба 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ.

 

 

 

 

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Окупанти скинули 6 КАБів на Оріхів, понад 300 разів били по Запорізькій області

Окупанти скинули 6 КАБів на Оріхів, понад 300 разів били по Запорізькій області

Упродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7  населених пунктів.

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

На Донецькому напрямку під час розвідувальних дій оператори 3-го полку ССО виявили ворожий танк Т-90, який саме відпрацював по позиціях Сил оборони.

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.04.24 орієнтовно становлять:

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морі станом на ранок вівторка ворожі кораблі відсутні.

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби відбулося 104 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 16 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець, фельдшер

від 22000 до 23000 грн

Київ, Київська область

Водій (кат. D, DE), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Стрілець-оператор

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Начальник складу МТЗ, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Майстер-солдат, вибухотехнік

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ