ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Безславні… вірусологи», або Як Москва «виставляє рахунок» за «гумдопомогу»

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 6 Травня 2020, 19:39

На початку весни, коли світ лише вступив у протиборство з пандемією COVID-19, Росія активно підключилась до цієї боротьби і, зробивши «широкий жест», відрядила в кілька країн власну гуманітарну допомогу. Це були різні види «гуманітарки» і навіть медфахівці, які відбули в кілька країн. Про таку допомогу голосно наперебій кричали російські і проросійські медіа.

Кого насправді «рятує» Росія

Акція, яку умовно із часткою іронії можна назвати: «Росія рятує світ», для Москви розпочалася досить вдало. В Італію, яка на той час захлиналась від пандемії і щодня ховала понад пів тисячі громадян, росіяни відрядили медичне обладнання і своїх «вірусологів». Насправді, як потім з’ясувалось, вірусологи виявилися військовими, і вони краще знались на тому, як вірусами вбити людину, а не вилікувати її, а також були спеціалістами з розвідки і диверсійних операцій. Щодо обладнання, то це переважно були розприскувачі та пульверизатори, а також ємності і цистерни для дезінфекційних розчинів (такого «добра» в Італії вистачає і власного). Крім того, росіяни надіслали стерилізаційні бокси для інструментів (коли, як правило, застосовується все одноразове) і кілька апаратів штучної вентиляції легень, які абсолютно не підходять для італійських лікарень.
Але вся ця «операція» з російською допомогою італійцям була широко «розпіарена» в ЗМІ, які ілюстрували її яскравими кадрами руху російських військових вантажівок італійськими дорогами.
За кілька днів подібні «гуманітарні акції» Росія провела ще в декількох країнах, зокрема у Сербії та Боснії і Герцеговині. На Балкани Москва теж відрядила і «вантаж», і «військових вірусологів».
Про кожне таке «відрядження» російські медіа так само широко розповідали власній «вато-аудиторії», і тепер там лише повний скептик чи відвертий ворог не вірить, що Росія врятувала від COVID-19 усю Європу, а то й увесь світ. Нині пандемія дісталась і «за парєбрік» та, заражаючи щодня тисячі росіян, «викошує» їх сотнями, і до такого стану справ ні влада, ні медики просто не готові.

А російська влада свою «міжнародну допомогу», яку країни згодом назвали «насправді непотрібною», все ж вирішила використати з власною метою — добиватися скасування економічних санкцій за війну в Україні. Після передачі гумдопомоги Москва вдалася до прямого шантажу італійського уряду. Як повідомив президент Комісії у закордонних справах Сенату Італії Віто Петрочеллі, він отримав офіційний лист з російської Держдуми про те, що Італія повинна «натиснути» на Брюссель. Як повідомив Віто Петрочеллі, це був лист від Леоніда Слуцького, голови комітету Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації з міжнародних справ, у якому він закликає зняти антиросійські санкції у зв’язку з поставками так званої гуманітарної допомоги для боротьби з коронавірусом. Про це пише видання «НВ» з посиланням на італійське видання Linkiesta.

Сам лист датовано ще 27 квітня. У ньому депутат країни-окупанта просить італійський парламент «повідомити про цей документ сенаторам».
«Західні країни, які називають себе демократичними, наклали різні види санкцій на майже третину населення світу і не планують їх послаблювати навіть на час боротьби з коронавірусом… Я звертаюся до всіх політиків із закликом відмовитися від деструктивної політики санкцій», — пише Слуцький. «Нарешті Москва виставила рахунок», — коментує лист Слуцького президент Комісії у закордонних справах Сенату Італії Віто Петрочеллі.
«Сплата цього рахунку» для влади Італії може обійтись досить дорого. Росіяни з’явились на Апеннінському півострові на запрошення прем’єр-міністра Італії Джузеппе Конте, якого вважають «проросійськи налаштованим».
Італійське видання La Repubblica повідомляє, що «агресивна російська пропаганда, розгорнута Москвою, створила серйозні проблеми стосунків Риму та Брюсселя, чия допомога сьогодні так необхідна країні. Кремлівська пропаганда заповнила весь інформаційний простір світу повідомленнями про те, що Москва врятувала Італію в той час, як НАТО і ЄС усунулися. Це стало причиною незручних запитань до уряду Італії з боку низки країн».

Усе це призвело до завершення місії «російських військових вірусологів» в Італії, хоча вони намагались якнайдовше тут затриматись. «Італійці вдосталь наїлися такої російської „гуманітарною допомоги“ і відмовляються її продовжувати і поширювати на інші свої регіони.

Видання La Repubblica, не соромлячись, називає росіян — „пропагандистською експедицією“ Крім того, глави найпроблемніших областей Італії заявили, що не запрошували і не потребували допомоги російських військових, чим поставили прем’єр-міністра Італії Конте, „ініціатора російського десанту“, в досить незручне становище. „Результат російської допомоги“ — дезінфекція 90 будинків для людей поважного віку в Ломбардії… Безвідповідальна і нелогічна поведінка уряду Італії, який допустив російських шпигунів під виглядом вірусологів в район об’єктів НАТО, створила напругу між Італією і союзниками.

660 тисяч доларів — „допомога“ для США

На початку квітня Росія відрядила гуманітарну допомогу навіть своїм „геополітичним опонентам“ — Сполученим Штатам Америки. Але ця допомога виявилась дещо дивною, бо виявилась … „за гроші“.
Спочатку відправку медобладнання з РФ в США російські політики і ЗМІ представляли як „гуманітарну акцію“. Але днями Москва виставила Вашингтону остаточний рахунок за цю „гуманітарку“, і він становить 660 тисяч доларів США, повідомляє видання „ABC News“.

„Держдепартамент США отримав остаточний рахунок від уряду Росії на суму $ 659 283“, — заявили у Федеральному агентстві з управління в надзвичайних ситуаціях США (FEMA). За даними FEMA, Росія доставила 45 апаратів ШВЛ, 4000 протигазів М-95, 15 000 респіраторів, дезінфектори для рук, хірургічні рукавички і медичний одяг. Частина обладнання, за даними джерел ABC News, виявилася непотрібною і несумісною з американським обладнанням. Наприклад, апарати ШВЛ розраховані на напругу 220 вольт, а в США використовують 110 вольт. Протигази М-95 призначаються для військових і покривають все обличчя, вони непридатні для догляду за пацієнтами».

У Боснії «вірусологи» небажані

Слідом за італійцями своє небажання бачити на своїй території російських «військових вірусологів» висловив також уряд Боснії і Герцеговини. «Військовослужбовців російської армії, які повинні були першого травня прибути із Сербії в боснійське місто Мостар для дезінфекції Університетської клінічної лікарні, зупинили на прикордонному переході «Рача», адже їм був заборонений в’їзд на територію Боснії і Герцеговини, повідомляє видання «EADaily».

Із проханням здійснити обробку лікарні в Мостарі до російських вірусологів звернувся голова Палати народів Парламентської асамблеї Боснії і Герцеговини Драган Чович. Цей політик представляє інтереси боснійських хорватів, він є лідером партії «Хорватський демократичний союз» (проросійськи налаштований осередок в БіГ).
Як повідомляє «Радіо Сараєво», влади Боснії і Герцеговини визнали, що військовослужбовці Російської Федерації, як представники іноземної військової сили, не можуть в’їхати на територію країни без їхньої згоди. Хоча 30 квітня Управління з координації поліцейських органів надало прикордонній поліції БіГ план маршруту російського конвою. Однак наступного дня план був відкликаний у зв’язку з тим, що згоду на в’їзд не надало Міністерство безпеки Боснії і Герцеговини.
Свою згоду на в’їзд російських військових в країну не дало і Міністерство оборони БіГ. А командування Збройних сил БіГ вимагає пояснень, на якій підставі планувалось прибуття російської військової колони. Там наголошують, що між Росією і Боснією немає двостороннього договору про військове співробітництво і Збройні сили БіГ не поінформовані про деталі російської гуманітарної операції.

Посольство Росії в Сараєві днями зверталось до влади Боснії і Герцеговини щодо дозволу на в’їзд для 24 російських військових фахівців, вказавши, що вони і спецтехніка направляються для дезінфекції лікарні в місті Мостар. Але подібні рішення про в’їзд іноземних військових в Боснію і Герцеговину ухвалюють через відповідні процедури. Рішення про це має ухвалити «Президія країни».
«А вона не може ухвалити рішення в даному випадку, бо немає ні позиції Ради міністрів БіГ, ні узгоджень від компетентних міністерств і держагентств, які повинні бути включені в процес», — пояснив голова Президії Боснії і Герцеговини Шефік Джаферовіч. Він також додав, що збройні сили Боснії і Герцеговини «мають власний підрозділ, який навчений для проведення дезінфекції і має вже відповідний досвід таких дій». На його думку, в країні достатньо коштів для таких робіт і країні слід спиратися на свої внутрішні можливості, а не залучати для цього іноземних військових, тим більше з Росії.

«Поливалки» за сотні кілометрів?

Враховуючи те, скільки зусиль і часу світова спільнота доклала для встановлення миру в Боснії і Герцеговині, така модель управління державою, яка існує, на сьогодні є оптимальною. Зважаючи на те, що росіяни отримали «запрошення» для введення військ лише від представників однієї з етноменшин — хорватської, і то лише від невеликої проросійської партії, можна зробити певні висновки, що цей «російський вірусологічний мостарський десант» мав на меті розхитати політичну ситуацію в країні. Тому влада БіГ і не пустила їх на свою територію.
Російська колона повинна була 1 травня 2020 року вийти з Белграда (Сербія) де й сьогодні перебуває «російський військовий вірусологічний контингент». В її складі мали бути 5 одиниць спеціальної військової техніки (авторозливні станції АРС-14КМ і мобільний комплекс аерозольної дезінфекції), дві лікарсько-сестринські бригади і чотири розрахунки підрозділів військ РХБ захисту. Загальна чисельність військових — 25 осіб. «Авторозливна станція АРС-14КМ і мобільний комплекс аерозольної дезінфекції» — це армійський варіант звичайної машини-«поливалки», які працюють на прибиранні і митті міських вулиць. Цивільні «поливалки» є навіть набагато потужнішими ніж АРС-14, тому спеціально перекидати кілька таких машин — це відверта і неприкрита спецоперація Москви, яку чудово «прочитала» боснійська влада. Тому й не пустила в країну «російських вірусологів».
Про те, що російських військових фахівців не пустили в Боснію, першим повідомив «Хорватський медіа сервіс» (ХМС), близький до проросійської партії ХДС. Там рішення сараєвської влади назвали «ганебним». Деякі хорватські ЗМІ звинуватили мусульманських міністрів в тому, що вони «влаштували виставу, щоб перешкодити наданню російської гуманітарно-медичної допомоги мешканцям Мостара».

Навіть не потрапивши в країну, росіяни завдали потужного інформаційного удару по проєвропейській владі Боснії і Герцеговини. І взагалі, користуючись світовою пандемією COVID-19, Росія продовжує власну агресивну політику відносно Євросоюзу і НАТО, відправляючи за кордон непотрібну «гуманітарку» і «безславних військових вірусологів».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Водій-машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО