ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як ветеран АТО заснував в Україні лікарняну клоунаду

Life story Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Квітня 2020, 15:47

1 квітня у світі відзначають День сміху. Тож про те, як воно бути «клоуном», про гумор як такий в українському війську, зокрема на фронті, кореспонденту АрміяInform розповів ветеран АТО молодший сержант ЗСУ в запасі – засновник лікарняної клоунади в Рівному Тарас Обоїста.

− Гумор – це можливість змінити світ, зробити ситуацію приємною для себе в будь-який момент. Поготів на війні, − розповідає Тарас. – Завдяки гумору можна встановлювати комунікативні зв’язки. Це перевірений на практиці факт, що люди легше сходяться під час жартів.

…Свою службу в армійських лавах Тарас розпочав за мобілізацією 2015-го в навчальному центрі підготовки Ракетних військ і артилерії в Дівічках. Пізніше потрапив до 40-ї окремої артилерійської бригади.

Усі дорослі в душі – діти, і приводів для сміху мільйон, головне – дати поштовх емоції

− Я прибув у свій підрозділ як розвідник, був командиром відділення топогеодезистів, потім командиром взводу забезпечення, нетривалий час виконував обов’язки на посаді офіцера по роботі з особовим складом, − говорить Тарас. – На Донбасі досвід клоуна допомагав встановлювати контакти з місцевим населенням. Куди б не прибув мій підрозділ, уже через два дні я знав усіх місцевих, натомість вони, окрім того, що я клоун, не знали про мене нічого. Ми стояли за 20 кілометрів від Маріуполя в районі відведення, тож більшість часу витрачали на тренування дій обслуги гармат, перевірки озброєння 152-мм «Гіацинтів» та наведення на навчальні цілі.

На Сході України чоловік контактував як з дорослими, так і дітьми. У кишені розвідника постійно були гумові кульки й насос. Він демонстрував фокуси з монеткою. Усі дорослі – в душі діти, і приводів для сміху мільйон, головне − дати поштовх емоції.

− Ми показували, що люди із Західної України цивілізовані, щирі й відкриті, − каже чоловік.

У 2016-му Тарас Обоїста повертався із завдання поблизу лінії розмежування й зачепив розтяжку. І дістав декілька поранень м’яких частин тіла – по одному в руці, плечі й нозі. Каже, йому пощастило, бо нічого важливого не зачепило, тож відновився швидко.

У театральній студії Тарас почав займатися ще в шкільні роки, а згодом і в «Студентському театрі естрадних мініатюр» Рівненського державного гуманітарного університету.

За фахом − він учитель історії та правознавства. Після випуску працював у школі, де вів театральний гурток. Водночас працював дитячим аніматором, а в 2012-му дізнався, що є такий напрямок волонтерської діяльності як лікарняна клоунада. Тоді в Україні професійно цим ніхто не займався, тож Тарас із однодумцями почали розвивати цей напрямок.

Основний інструмент клоуна – він сам

− На Рівненщині партнерська організація, з якою співпрацюємо, це благодійний фонд «Скарбниця Надії», у Львові – «Крила Надії», − продовжив Тарас. – Із Рівного їздимо по всій Україні: Київ, Харків, Миколаїв, Запоріжжя, Львів. На черзі – Луцьк, де планується запуск подібного проєкту.

У Києві одна команда працює в інституті раку за підтримки фонду «Краб», інша – в дитячій спеціалізованій лікарні Охматдит – Фонд «Таблеточки».

− Основний інструмент клоуна − він сам. Ми вчимо бути уважним, імпровізувати, швидко приймати рішення, як справжні розвідники, − говорить чоловік, який об’єднав дітей, які борються з хворобами, та воїнів. У кожного з них своя війна. – До проєкту не залучаємо людей молодше 20 років. Бо, щоб працювати в цій сфері, кожен має пройти певні стадії психологічної зрілості. У Рівному серед клоунів як чоловіки, так і жінки. Адже у них різні підходи.

12 квітня лікарняна клоунада святкуватиме 8-му річницю створення. Це день, коли Тарас із товаришем Артемом Алексєєвим уперше прийшли в дитячий будинок як лікарняні клоуни. Відтоді через школу пройшли понад дві сотні людей.

− На Рівненщині нас близько двох десятків – це ті, хто хоч зараз готовий зібратися, щоб відвідати хворих на лікуванні в обласній дитячій лікарні, міській лікарні, хоспісі в Дядьковичях, ветернів АТО (ООС) у Клеванському госпіталі, − говорить Тарас. – Плануємо взяти під крило ще й Чорнобильську лікарню.

Клоун-куратор постійно контактує з психологом шпиталя. І оцінка лікарняних клоунів у Рівному дуже висока. Це підтвердили і їхні колеги з Італії та Королівства Данія, які приїздили в Україну задля обміну досвідом. Нині в команді Рівненської лікарняної клоунади професійні актори та аніматори, вчителі, художники, менеджери і соцпрацівники.

Фото із особистого архіву Тараса Обоїста та сторінки в ФБ «Лікарняні Клоуни «Червоні Носи» м. Рівне

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік служби захисту інформації

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Стpілець, помічник гpанатометника, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кулеметник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Снайпер

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Головний сержант, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО