ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як швидко заснути й виспатись у бойових умовах

Лайфхак
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Квітня 2020, 17:54

Помилково вважати, начебто наші бійці на передовій, украй виснажені бойовими чергуваннями, сплять міцно. Немало професійних психологів, з якими спілкувався, переконують, що їхній сон тривожний, неглибокий, переривчастий. У підсумку він не приносить справжнього відпочинку. Але вихід є…

Сон у бойових умовах дійсно має свою виняткову специфіку. Наведу дуже цікавий приклад із власного досвіду.

Узимку 1989 року тактична група моєї повітряно-десантної дивізії протягом місяця вела активні бойові дії у Нагірному Карабаху. Ми полювали за майже півтисячним загоном бойовиків, які геть чисто «вирізали» мирне село ворогуючої з ним національної сторони. Жертвами стало понад триста беззбройних чоловіків, жінок, старих і дітей, серед яких були й немовлята! Зрештою наша група загнала той нелюд у гірську тіснину й протягом двох тижнів безперервних боїв його знищила.

Наш командир в очікуванні наступного бойового наказу організував базовий табір групи, бойову охорону, налагодив стосунки з місцевими. І все було начебто гаразд… Утім, уже на третю добу він зрозумів, що має абсолютно неочікувану серйозну проблему: жоден з десантників увесь цей час не спав! Бійці скидалися на поснулих риб, були в’ялими й загальмованими, хоча службу несли справно.

Полковник не розумів, що відбувається, поки в табір не прибув заступник командира дивізії, який провоював в Афганістані чотири роки. Ветеран ухвалив, на перший погляд, дивне рішення. Він наказав бойовій охороні кожні п’ять-десять хвилин вистрілювати в повітря по магазину патронів. І що ви гадаєте? Крім охорони та командування, увесь табір спав більше ніж дванадцять годин!

Потім заступник командира зібрав усіх офіцерів та пояснив, що причина масового безсоння насправді дуже проста. Дев’яносто відсотків тактичної групи становили не обстріляні до того строковики, які під час тривалих боїв зазнали неабиякого бойового стресу. А в цьому разі їх треба було виводити з травмованого психологічного стану поступово.

Затим він під запис дав присутнім інструкції щодо подальшого розв’язання цієї проблеми. При цьому офіцер між іншим сказав, що, добре володіючи англійською, дещо зі своїх порад вичитав в якійсь трофейній американській книзі.

Через багато років мені вдалося знайти витяги з цієї книги в українському перекладі. Секрети, як швидко розслабитися та заснути в стресових умовах, було описано у виданні Relax and Win: Championship Performance ще 1981 року. Згодом вони були доповнені й нині їх широко застосовують в американській, британській, ізраїльській та інших арміях світу.

Автор видання стверджує, що техніка розслаблення була винайдена американськими воєначальниками, які у в’єтнамських кампаніях були стурбовані проблемами, пов’язаними з браком сну у підлеглих.

   Вони вивели й певну статистику:

Тривалість сну Стан боєздатності
0 годин на добу Зберігається здатність до виконання бойових завдань протягом трьох днів. На четвертий день увесь особовий склад стає небоєздатним
1,5 годин на добу 50 % боєздатності військовослужбовців зберігається протягом шести днів. На сьомий день половина особового складу – небоєздатна
3 години на добу 91 % боєздатності особового складу зберігається не більше ніж дев’ять днів

Разом зі втомою безсоння приводило більшість вояків до помилок, які досвідчений солдат не мав права здійснювати. Їм просто не вистачало уважності, швидкої й адекватної реакції на зміну бойової обстановки тощо. А винайдений метод, пройшовши безліч тестувань, показав свою 96-відсоткову ефективність.

Він, як і все геніальне, вкрай нескладний. Утім, діятиме тільки за певних умов. Організовуючи систему оборони на опорних пунктах підрозділів, у районах і смугах оборони бойових частин, командири повинні не тільки віднайти найзахищеніші місця для відпочинку особового складу.

Окрім цього, їм потрібно зробити ще три речі. Перша: залежно від інтенсивності боїв, погодних та кліматичних умов визначити тривалість бойового чергування та відповідно відпочинку підлеглих. Друга: переконати весь особовий склад, що під час сну їм не загрожуватиме жодна небезпека. Третя: якомога частіше ротувати людей на «нульових» позиціях.

Ну, а тепер покроково – як саме швидко засинати й після цього гарно висипатись.

Крок № 1

Постаратися розслабити всі м’язи обличчя, зокрема язик, щелепи та м’язи навколо очей.

Крок № 2

Максимально опустити плечі. Потім повністю розслабити по черзі праву й ліву руки.

Крок № 3

Розслабити грудні м’язи, а потім ноги, починаючи від стегон і закінчуючи пальцями ніг.

Крок № 4

Постаратися повністю позбутися будь-яких думок і спогадів. Для цього можна повторювати для себе: «Не думай, не думай, не думай» протягом часу, доки не відчуєте, що засинаєте.

Подана техніка запрацює вже за перший тиждень практики.

Важливо. Спати бажано в позі ембріона на боці. Шульгам краще спати на правому боці, а правшам – на лівому.

 

 

Читайте нас в Telegram
Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Моторист-механік катера, судна, військовослужбовець

від 22000 до 52000 грн

Одеса, Одеська область

Головний сержант взводу

від 25000 до 25800 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Бойовий медик взводу

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Старший механік, водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Служба у Збройних Силах України, снайпер

від 20100 до 50000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор БпЛА, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область