ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«У серці захисника більше любові та доброти» – ветеран АТО Борис Кутовий

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Квітня 2020, 15:14

Авторське кредо цього учасника нашого літературного Інтернет-марафону до Дня Піхоти є доброта й людяність мужньої людини.

Дніпрянин капітан Борис Кутовий вважає: доброта дає нам змогу боротися, тримати стрій у складних умовах. Доброта в серці людини допомагає нашим хлопцям стояти на передовій, стримувати натиск чисельного й добре озброєного ворога. Протиставити силам країни-агресора потрібно не тільки фізичні зусилля, навички, вишкіл, хоробрість, а ще й мужність свого серця. А мужнього серця без доброти не буває.

Письменником офіцер цивільно-військового співробітництва Борис Кутовий ставати не планував. Дві книги, що вийшли з-під його пера, – «Листи здалеку» та «Повість про срібну флейту», – почалися з написаного СМС-повідомлення.

– Книжка почалася з простої есемески моїм рідним, яку я набрав, коли було важко. Не було змоги говорити, але я хотів передати частку свого серця. А найкраще це можна зробити листуванням, тому ця книжка написана як листування солдата до свого маленького сина. Книжка про те, що нам допомагає на війні бути сильними. Вона світла – у ній багато жартів і пригод – бо з війни не треба писати додому про війну, адже це означає, що війна тебе перемогла… А у пам’яті хочеться залишитися світлим, добрим, веселим, – розповідає автор.

«Листи здалеку» та їхнє продовження «Повість про срібну флейту» містять відповідь на запитання: чому нам вдається перемагати, витримувати труднощі, що допомагає вижити? Чого більше у серці нашого солдата — подоланого страху, ненависті до ворога чи чогось іншого? Так, у серці захисника більше любові та доброти. Саме це допомагає нам вистояти, свідомо йти на війну — навіть на смерть. Любов до країни – особисті чесноти людини – це любов до рідної землі, батьків, які привели тебе в цей світ, любов до дитини, любов до жінки, любов до справи, яку робиш. З усього цього складається велика та сильна Любов до Батьківщини, яка дає сили та мужність навіть загинути заради цієї любові.

Сталося так, що з Борисом Кутовим ми познайомилися в Авдіївці. Місті, розташованому впритул до лінії фронту. Він тоді працював над практичним утіленням гуманітарного проєкту «Допомога. Схід»: масове постачання до місцевих лікарень та ФАПів уздовж лінії зіткнення медичних і гуманітарних вантажів з-за кордону. Зокрема з Франції. Про книгу він тоді лише мріяв – сідати за написання не було часу. А найчастішим питанням від людей до нього було: «Борю, ти взагалі колись спиш і щось їси?» На що енергійний тоді ще старлей віджартовувався, що виспиться та поїсть колись згодом.

Армійським CIMICом (офіцером ЦВС) Борис Кутовий також став не відразу – з моменту мобілізації в 2014 році, майже півтора року прослужив у ССО. До війни працював у МВС, був оперативником, тож уміння вираховувати та ловити злочинців знадобилися знову.

Літературний фронт, вважає він, є не менш важливим у сучасних реаліях. Тому після презентації свого першого твору, він ініціював ще один проєкт з популяризації української літератури, масового читання серед підлітків на Донбасі та Луганщині. Небайдужі збирають книги, а військові з груп цивільно-військового співробітництва доправляють їх у бібліотеки прифронтових населених пунктів.

– На Донбасі зростає покоління дітей, які не вміють ще добре писати, але відрізняють калібр мінометів по звуках пострілів та по вибухах. Яке майбутнє чекає на них, що понесуть у життя? Щоб вони зробили Україну кращою, потрібно багато. І книжки українською теж, – говорить він. – Ті, що ми постійно передаємо, летять немов птахи від Мар’їнки до Тошківки. Війна ввірвалася у дитинство через невігластво, короткозорість, внутрішню несвободу дорослих, через їхні життєві принципи типу «моя хата з краю». Чи виправили нас ці роки війни, смертей, страждань? Чи змінилися ми? Кожен має відповісти сам!

А все ж книги будуть однаково цікаві й дорослим читачам, і дитячій аудиторії. Обидва твори вийшли друком у видавництві «Арт Прес».

Фото з мережі Інтернет

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Програмі розвитку ООН в Україні (UNDP) передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань, а також для транспортування та збору твердих побутових відходів.

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Новий закон про мобілізацію містить норму, яка передбачає, що звільнені з ворожого полону українські Захисники та Захисниці мають право на демобілізацію.

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер юридичної служби

від 25000 до 75000 грн

Ужгород

33 ОМБр

Командир взводу, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Електрик відділення зв’язку

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734