ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Революція у сфері публічних закупівель, або «Тендерна гра» за новими правилами

Важливо Інфографіка Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Квітня 2020, 13:40

19 квітня набуває чинності новий закон, який змінить систему публічних закупівель у країні. Про нововведення, які чекають замовників та учасників торгів,  читайте в АрміяInform.

Система ProZorro стала обов’язковою для використання ще 2016 року і майже одразу зіткнулась із різноманітними способами маніпуляцій. Недоброчесні учасники демпінгували ціни до рівня нижчого за собівартість, що призводило до зниження якості наданих послуг, товарів. Зі свого боку недоброчесні замовники дискваліфіковували  учасників тендеру для того, щоб просунути «своїх» постачальників. Законодавство в цій сфері закупівель неодмінно вимагало змін.

Саме тому для вищої ефективності, введення персональної  відповідальності, удосконалення механізму оскарження, а також гармонізації з міжнародними стандартами торік ухвалено закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» (від 19.09.2019 114-IX) , який набирає чинності 19 квітня.

Тож якою буде «тендерна гра» за новими правилами?

Спрощені закупівлі

Закон вводить поняття «спрощених» закупівель товарів, робіт і послуг на суму від 50 до 200 тис. грн, які відтепер обов’язково проводитимуть через Prozorro. Вони матимуть етап аукціону та будуть доступними до моніторингу громадськості. Як стверджують фахівці Prozorro, у такий спосіб майже 250 тисяч закупівель мають вийти з тіні, тож додаткова економія від такого нововведення може становити близько 9 млрд грн на рік.

Електронні каталоги

У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та може використовувати електронну систему закупівель. Для зручності здійснення закупівель на невеликі суми в закон вводять такий термін як «електронні каталоги». Технічно така закупівля нагадує онлайн-магазин.

Замовнику дозволять використовувати е-каталог (ProzorroMarket) як альтернативу проведенню спрощеним закупівлям.

Інструмент боротьби із демпінгом

У конкурентних торгах система автоматично визначатиме аномально низьку ціну пропозиції. Якщо не підтвердити спроможність надавати якісні послуги за такою низькою ціною, замовник має право відхилити пропозицію.

Недобросовісним постачальникам – бойкот на три роки!

За невиконання умов договору замовник зможе відмовити постачальнику у співпраці впродовж наступних трьох років. Якщо бізнес наведе переконливі докази надійності й відшкодує завдані збитки, то отримає другий шанс для участі у закупівлях в цього замовника.

Право на помилку

Учасник, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції, що дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовникові – зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію.

Фінансова звітність як кваліфікаційний критерій

Фінансова спроможність – кваліфікаційний критерій, який замовник може відтепер використати для відбору постачальників. Щоб підтвердити відповідність, учасникові необхідно надати замовнику фінансову звітність.

Передбачено відмову від тендерних комітетів

Відповідальною за організацію та проведення спрощеної закупівлі з  19 квітня 2020 року буде лише уповноважена особа. За проведення процедур закупівель з 19 квітня 2020 року відповідатимуть уповноважена особа або тендерний комітет. Відповідальною за організацію та проведення процедур закупівель/спрощеної закупівлі з 01 січня 2022 року буде виключно  уповноважена особа.

Уповановаженою особою може бути або окрема людина або ж ці функції можуть бути покладені на працівника як додаткові роботи. Жодних обмежень з цього приводу в Законі немає. При цьому їм провадиться доплата за суміщення професій (посад).

Досвід роботи не є необов’язковою умовою. Але до 1 січня 2022 року уповноважена особа має пройти тестування.

Обережно – штраф!

Посилюється відповідальність посадовців за порушення законодавства у сфері публічних закупівель шляхом внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, підставами для притягнення до відповідальності стануть безпідставне застосування переговорної процедури закупівлі, необґрунтована дискваліфікація, або визначення учасника переможцем; внесення змін до істотних умов договору про закупівлю в непередбачених законом випадках.

Наприклад, якщо замовник неправомірно застосував переговорну процедуру, безпідставно відхилив тендерну пропозицію, порушив строки оприлюднення тендерної пропозиції тощо — його очікує штраф від 25,5 тис. грн до 51 тис. грн. У разі повторного порушення впродовж року — від 51 тис. грн до 85 тис. грн.

Протидія тролінгу

Удосконалення механізму оскарження надасть бізнесу  ширші можливості для відстоювання своїх прав в Антимонопольному комітеті. Для протидії тролінгу і блокуванню тендеру до розгляду прийматимуть тільки проплачені скарги, відкликати які буде неможливо.

Бізнес також матиме можливість оскаржувати скасування процедури та відхилення всіх пропозицій. Замість фіксованої плати за оскарження процедури закупівлі (нині – 5 тис. грн для товарів і послуг та 15 тис. грн для робіт) встановлюватимуть її суму залежно від вартості предмета закупівлі.

На думку багатьох експертів, ці зміни у сфері публічних закупівель можуть стати революційними: робота за такими новими правилами позбавить від нечесної конкуренції, пришвидшить конкурентні процедури, полегшить участь у закупівлях та убезпечить замовників від недобросовісних постачальників.

Читайте нас в Telegram
Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби, кінолог

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП

Водій-номер обслуги(ППО) військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

C/C++ Embedded developer (STM32)

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Оператор-водій до військової частини А2800

від 20500 до 35000 грн

Радісне, Одеська область