ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Наземні міни проти гелікоптерів

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Квітня 2020, 17:46

Екіпажі гелікоптерів зазвичай остерігаються авіації противника, вогню систем протиповітряної оборони та різної стрілецької зброї, але загроза йде і від мін. Протягом ХХ століття ці системи набули неабиякого поширення у світі. Протиповітряні почали розробляти наприкінці 70-х. У Росії були створені міни, основне призначення яких – знищувати гелікоптери. Їхнє використання росіянами становить пряму загрозу для аеродромів та авіації. Тому про таку зброю необхідно знати якнайбільше.

Міна Темп-20 кумулятивної дії, спрямованого ураження

Міна призначена для захисту військових об’єктів від атак гелікоптерів, ділянок морського узбережжя, захисту мінних полів, розмінування з допомогою авіації, блокування злітних смуг аеродромів противника. За допомогою встановлених мін пілоти гелікоптерів змушені працювати на значних висотах. Міна також здатна вражати літаки, які заходять на посадку або злітають. Темп-20 встановлюють на ґрунт тільки вручну й стабілізують з допомогою чотирьох підпружинених лапок. Існує варіант з можливістю дистанційної установки за допомогою гелікоптера, яка має назву ВТМ-105. Зовні відрізняється від Темп-20 дещо зміненою конфігурацією та має шість підпружинених лапок. Бойові характеристики мін однакові.

Міни спрацьовують проти повітряних цілей, що рухаються зі швидкістю 100 м/с (360 км/год) на відстані до 150 метрів. Обладнуються датчиком цілі з чутливістю, яка дає змогу впевнено виявляти та ідентифікувати шум двигуна мотодельтаплана на відстані 0,6 км, гелікоптера – до 3,2 км.

Система селекції шумів дає можливість виділяти звук двигуна літака або гелікоптера на тлі шумів від наземної техніки, вибухів, пострілів. Після розпізнавання цілі та наближення на відстань близько одного кілометра відбувається розворот бойової частини в бік майбутньої жертви. Вмикаються інфрачервоні (ІЧ) датчики, які визначають точний напрям на ціль і відстань. Комбінація роботи акустичного та інфрачервоних датчиків виключають реагування міни на теплові протиракетні пастки, що відстрілюються з гелікоптера або літака. Під час наближення цілі в зону враження відбувається спрацювання міни. Бойовий елемент у момент вибуху направляє зі швидкістю 2500 км/год ударне ядро в ціль. Прицілювання заряду відбувається у верхню напівсферу гелікоптера (двигун, лопать гвинта). Якщо ціль не ввійшла в зону враження та віддаляється, автоматично вимикаються ІЧ датчики, міна знову переходить в режим очікування. Час бойової роботи міни обмежений місткістю джерела живлення та кількістю включень ІЧ систем наведення. Важливе значення для терміну боєздатності має температура навколишнього середовища.

Максимальний час роботи до 3 місяців. Система самоліквідації передбачає самопідрив міни після закінчення заданого терміну роботи або за зниження напруги джерела живлення нижче робочої норми. Обидві міни мають вагу 12 кг, вага вибухової речовини 6,4 кг. Нейтралізація можлива тільки дистанційно, оскільки міни оснащені системою протидії розмінуванню.

Міна ПВМ «Бумеранг»

Міну виготовляють у двох варіантах: прямокутному та дископодібному. Дископодібну міну, яка має габарити широко відомої протитанкової міни ТМ-62, встановлюють не тільки вручну, а й використовуючи причіпні та самохідні гусеничні мінні загороджувачі, а також з допомогою гелікоптерної системи мінування ВСМ-1. Після того, як повітряна ціль опиняється в зоні враження, електроніка видає команду на підрив і відбувається одночасне спрацювання дванадцяти зарядів самоформувальних бойових елементів. Після вибуху міни утворюються вражальні елементи, які на висотах до 100 метрів здатні пробити сталевий лист металу товщиною 12 мм. Виявлення та розпізнавання цілей здійснюється акустичними датчиками та оптичним детонатором «388М». Команда на підрив видається в разі відповідності «звуковому портрету» гелікоптерів противника. Міна в автономному режимі працює до шести діб. Максимальна дальність виявлення цілі становить 400 метрів. Здатна знищувати літальні апарати, які мають швидкість польоту до 80 м/с (280 км/год).

Роботи зі створення нових протиповітряних мін тривають, оскільки додатковим стимулом для них стала поява над полем бою нових видів озброєнь: безпілотників, мультикоптерів, квадрокоптерів. Про це повідомляє АрміяInform.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

російські окупанти вдень 18 квітня атакували Дніпропетровщину.

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Міноборони завершує оновлення переліку потреб України в нелетальній допомозі та передасть його НАТО

Міноборони завершує оновлення переліку потреб України в нелетальній допомозі та передасть його НАТО

Про це повідомив заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер під час зустрічі із директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

У Німеччині затримали двох агентів спецслужб рф, які планували зірвати військову допомогу Україні

У Німеччині затримали двох агентів спецслужб рф, які планували зірвати військову допомогу Україні

Німеччина затримала двох російських агентів німецько-російського походження, які готували диверсійні атаки проти військової інфраструктури, щоб підірвати підтримку України.

Сили оборони вразили черговий ворожий плавзасіб

Сили оборони вразили черговий ворожий плавзасіб

Човен ворога було знайдено і знищено за допомогою скидання боєприпасу з дрона на півдні України.

В Україні створять мережу реабілітаційних центрів для поранених військових

В Україні створять мережу реабілітаційних центрів для поранених військових

Україна у співпраці із західними партнерами створить мережу реабілітаційних центрів для поранених.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Павлоград, Дніпропетровська область

Водій-електрик, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Стрілець (до штурмового підрозділу)

від 51000 до 121000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Бойовий медик

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Бойовий медик

від 23000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО