ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Народити доньку й не спати всього добу було важче, ніж чотири безсонні дні допомагати рятувати поранених»

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 3 Квітня 2020, 15:29

Більшість сучасних дівчат її віку й досі живуть за принципом: «Війна десь далеко, мене це не стосується». Так ставилася до початку бойових дій на Донбасі й тоді ще 18-річна Ліда Кобилинська. До вересня 2014-го…

Пошуки друга привели на фронт

– Тоді випадково дізналася, що однокласник зник в Іловайську й зрозуміла: війна ближче, ніж здається. Вже за кілька місяців я була в навчальному центрі одного з добровольчих батальйонів, – розповідає Ліда. – Чомусь тоді свято вірила, що в добробаті буде простіше віднайти товариша. Весь 2015-й навчалася на різноманітних курсах з надання першої медичної допомоги в бойових умовах. І шукала Славка. Була інформація, що його бачили в полоні. Але більше даних немає. Коли бачиш людину в труні – розумієш, що її вже немає. А так – є надія, що він живий. Сподіваюся, віднайдемо його, і в нього ще буде багато дітей та онуків.

У червні 2016-го від осколкових поранень загинув близький друг дівчини Євген. Після поховання побратими хлопця запропонували Ліді йти на службу в їхній підрозділ.

– Я відразу погодилася. Отак автостопом з Вінниці, де поховали товариша, заїхали до мене на Кіровоградщину, зібрала речі, а за кілька днів уже були на базі «Правого сектору» поблизу Авдіївки, – пригадує Ліда. – Після інтенсивних навчань з тактичної медицини гадала, що знаю всі тонкощі. Та коли потрапила в першу окрему штурмову роту «Правого сектору», зрозуміла: не знаю нічого!

З того часу у дівчини стартував новий етап життя. Перші пів року в підрозділі стали найскладнішими, адже медиків – лише двоє, а позиції роти розташовувалися далеченько одна від одної.

– Вчасно допомогти, коли йде бій, а кількість поранених на різних ВОПах тільки зростає – завдання нелегке, – говорить дівчина. – Тож я поставила собі мету: навчити бійців надавати першу меддопомогу. Крім цього, кілька разів на місяць переглядала медикаменти в аптечці кожного, поновлювала запаси. Крім чергування на позиціях, періодично допомагала й медикам у 66-му військовому шпиталі. Там і зустріла тепер уже свою куму Марічку. Разом витримували три-чотири доби без сну, допомагали десяткам поранених, швидко реагували у разі ускладнень і підтримували одна одну, коли на порятунок бійця шансів уже не було…

«Засватані» війною

Саме на війні дівчина й познайомилася з майбутнім чоловіком, теж бійцем «Правого сектору». Проводячи 99 % життя на фронті, пара одностайно вирішила: весілля буде не на Житомирщині чи Кіровоградщині, а за кількадесят кілометрів від передової. Приїхала навіть найближча подруга Ліди з рідного містечка. Вона й була за дружку.

– Звісно, після весілля ще планувала бігати по передовій і витягувати поранених, але доля вирішила інакше. За кілька місяців зрозуміла, що на нас чекає поповнення. На четвертому місяці вагітності вже почувалася м’яко кажучи «не дуже», тож у квітні 2018-го повернулася додому, – згадує дівчина. – Щоправда, перед пологами ще поривалася на війну, але добре, що командир і чоловік відмовили. Виявилося, народити доньку й не спати всього лиш добу – важче, ніж чотири безсонні дні допомагати рятувати поранених!

Чоловік Ліди, командир взводу окремої штурмової роти «Правого сектору», і досі на передовій.

– Неймовірно пишаюся ним як воїном. Він приніс багато користі для України. Якби я не була на війні й не знала, що і як там облаштовано, то переживала б за нього, – зізнається дівчина. – Але знаю їхнє забезпечення, бачила його в бою, тому впевнена в тому, що він впорається з будь-якими труднощами. Тим паче, його командир – легендарний Народний Герой України «Да Вінчі». Йому лише 24 роки, але це та людина, за якою можна без вагань йти до перемоги. Тож не дивно, що саме він і моя бойова подруга-медсестра зі шпиталю стали хрещеними батьками нашої донечки.

Тут Ліда чарівно усміхається та продовжує:

– Ви можете здивуватися, але в мене три родини! Моя сім’я, «Правий сектор» і 66-й військовий шпиталь. Це люди, завдяки яким я вчилася допомагати іншим. Тримати себе в руках, хоч якою б складною була ситуація – важке поранення чи загибель товариша. І навіть тепер, коли одна вдома з малечею, підтримка товаришів відчутна.

Щоразу думаєш, що це остання втрата і більше загиблих не буде…

Розповідаючи про побратимів, дівчина щиро каже: найважче на війні – втрачати. До того ж, окрім надання медичної допомоги, вона займалася ще й організацією поховань полеглих.

– Коли людина йде на війну, має бути морально готова, що втрачатиме. На жаль, я об’їздила майже всю країну… Найскладніше змусити себе повідомити родину побратима, що він загинув. Рідні до останнього не вірять, що їхній син-брат-чоловік-батько не вернеться живим. Кілька хвилин людина не розуміє, про що йдеться, перепитує: «Ти впевнена, що це дійсно мій Сашко?» А ти: «Так, вибачте, нам дуже шкода»… Намагаєшся максимально донести інформацію, що витрати на поховання – труну, одяг, організацію – беремо на себе. Але чуєш тільки плач і почуваєшся так паскудно, бо приніс погану новину… А потім – похорон. Очі батьків, крик дружини, знімки Сашка. Але на них він не відчайдух, якого ти знаєш уже кілька років, а сім’янин. Він усміхається, обіймає вагітну дружину та щебетух-донечок. Донечок, які ще не скоро звикнуть, що тата немає, а народжений після похорону син взагалі його ніколи не побачить… Щоразу думаєш, що це остання втрата й більше загиблих не буде. Але війна триває…

Дівчина розповідає, що після поховань товариші намагаються підтримати родини загиблих. Телефонують, приїжджають, допомагають з побутом…

– Звісно, це не поверне їм сина чи чоловіка, але підтримка потрібна завжди. І ми, як ніхто інший, маємо її надавати. Без перебільшення – війна забрала з собою цвіт нації. Це ті люди, які могли змінити країну на краще, які могли досягти висот у цьому житті. Але війна безжальна. Вона зводить тебе з новими людьми, дає родину і водночас забирає близьких. Часто згадую друга Івана, якому у 2014-му, коли збиралася в добробат, прийшла повістка. Ми ще жартували, що в якійсь точці на війні воюватимемо разом. Він закохався, планував весілля, подальше життя… А 29 січня загинув під Дебальцевим… І всім планам настав кінець.

Виховуючи доньку Катрусю, спільно з ветеранами району дівчина займається ще й справами районної спілки учасників бойових дій.

– Поки голова спілки на війні, я його заміняю й допомагаю з побратимами іншим ветеранам у розв’язанні різноманітних побутових питань. Гадаю, це найменше, що можу зробити для них. Але не думайте, що я отак швидко забула про своїх, – усміхається Ліда. – Ось трішки підросте малеча, і знову чергуватиму на «промці», питиму найсмачнішу у світі каву та пояснюватиму новачкам, чому важливі на війні аптечка, пильність і здоровий глузд!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Навідник зенітного артилерійського відділення в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Юрисконсульт

від 25000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Механік-моторист

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Кулеметник стрілецької роти

від 51000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП