ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Живий фотомузей» Романа Метельського завжди гостинний до військових

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Березня 2020, 11:43

Львовознавець, колекціонер і фотограф Роман Метельський, який є творцем сайту «Фотографії старого Львова», відкрив унікальний фотомузей.

— Ідея його створення доволі імпульсивна. Власне кажучи, для нашого міста це не є чимось новим, адже в радянський час у Львові вже був музей фотомистецтва, що розміщувався у церкві Марії Сніжної, — розповідає Роман. — Все почалося досить банально. Знаний львівський колекціонер Олександр Коробов давно вмовляв мене зробити фотомузей, проте я не бачив, як це можна втілити концептуально. Пізніше, поїхавши в Хмельницький у відрядження, відвідав їхній музей, і зрозумів, що хочу зробити власний, зовсім не таким, як той.

Тоді Роман Метельський написав пост у Facebook , де попросив людей понишпорити в їхніх шафах і віддати непотрібну фототехніку на благе діло. Це і поклало початок створення музею, який нині налічує кілька тисяч експонатів. Особливість цього паноптикуму, що вирізняє його з-поміж інших, є те, що власник дозволяє потримати й роздивитись усі предмети. До речі, більша частина з них перебуває в робочому стані. Тобто можна не лише «доторкнутися» до історії, а й узяти її до рук у прямому сенсі.

— Нині експонатів достатньо, щоб зробити чудову експозицію, яка містила б екземпляри від дегеротипії (один зі способів проявлення фото) до сучасних фотоапаратів, на які знімають у районі ООС, — пояснює Роман.

Кількість експонатів справді вражає. Якби було місце для розміщення всіх екземплярів, можна було б побачити розлогу панораму еволюції фототехніки. Проте, на жаль, ні Львівська міська, ні обласна рада поки не погодилися надати гідне приміщення музею і багато фотоапаратів вкриваються пилом у ящиках.

— Є камера з Помаранчевої революції. Одне молоде подружжя за гроші з весілля купило газовий балончик, прапор і цю камеру та пішли на Майдан, — розповідає колекціонер.

Окрему частину експозиції посідають, так би мовити, військові експонати. Тобто, фотоапарати, якими користувались військкори в різні часи. Серед них два апарати, які приніс військкор АрміяInform полковник Володимир Скоростецький. Цю техніку він використовував, перебуваючи в районі проведення АТО у 2014-му.

– Із допомогою АрміяInform хочу звернутись до всіх військових кореспондентів, а також людей, які фотографували бойові дії, – каже Роман Метельський. – Можливо, ви маєте вдома світлини чи фотокамери, дотичні до війни. Це можуть бути як сучасні апарати, так і свідки минулих визвольних змагань нашого народу. Всі вони посядуть гідне місце у військовій експозиції музею.

Доречно зауважити: двері фотомузею завжди відкриті для військових. Огляд експозиції і авторські екскурсії Романа Метельського для воїнів абсолютно безкоштовні. Отже, ласкаво просимо відвідати «Живий фотомузей» і долучитись до створення історії українського фотомистецтва. Дізнатися, як можна потрапити в музей і куди принести раритетні фотоапарати, можна на сторінці Львівського фотомузею у Facebook.

Фото Тарас Грень

Лілія Траспетрихіна

Читайте нас в Telegram
Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували Таврійські десантники за півроку боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували Таврійські десантники за півроку боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за 6 місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Військова служба за контрактом

від 20000 до 120000 грн

Черкаси, Черкаська область

Розвідник-навідник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Військовослужбовець. Оператор БПЛА

від 20100 до 120100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Командир відділення

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України