ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

З появою військових рекрутерів кількість відібраних контрактників зросла на 30-40%

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Березня 2020, 10:40

З початком реформи військкоматів уже чотири обласні та відповідно підпорядковані їм районні військові комісаріати у Чернігівський, Рівненській, Дніпропетровській і Одеській областях переформовані у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Відповідно, в кожному з них створені відділи й відділення рекрутингу. Основне завдання цих підрозділів – якісний відбір контрактників.

– Українська армія поступово переходить на військову службу за контрактом. Призов поступово відходитиме на другий план. Позитивна риса такої зміни – створення нового підрозділу, який має чіткі завдання – суто відбір контрактників. Рекрутери – це професіонали, які знають усі переваги військової служби, і можуть пояснити, розказати, провести різноманітні заняття і загалом популяризувати армійську службу, – розповів заступник військового комісара – начальник сектору комплектування Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Сергій Шатило.

Після проведених реформ кількість відібраних контрактників збільшилася на 30-40% – як юнаків, так і тих, кому за 30 років. Це передусім завдяки якісній роботі інструкторів із рекрутингу в навчальних закладах міста й області, на підприємствах, установах, у центрах зайнятості.

Кожен підрозділ рекрутингу налічує 2 – 4 військовослужбовці. Керівник – офіцер, інші – контрактники. Вони пройшли перепідготовку у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

– Передусім комплектуємо бойові частини і посади, які визначають боєздатність підрозділів. Наші кандидати – це випускники шкіл, призовна молодь та чоловіки і жінки, які перебувають на обліку у центрах зайнятості. Останнім часом побільшало кандидатів на контрактну службу віком 30 – 50 років. Серед них багато учасників АТО/ООС. Після звільнення зі служби вони таки повертаються до війська. Під час співбесіди з’ясовуємо багато речей – чи проходила людина військову службу, в якій частині хоче служити тощо. Насамперед пропонуємо військові частини ДШВ, морської піхоти, танкові й механізовані, – розповів інструктор відділу рекрутингу Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки прапорщик Костянтин Насінник.

Важливо, що якщо кандидат звільнився з військової служби в останні п’ять років, він потрапляє у частину за своєю військово-обліковою спеціальністю без перепідготовки у навчальному центрі. Основний стимул для майбутніх контрактників – грошове забезпечення, яке в середньому становить 12 тис. гривень, і соціальна захищеність. Це пільги і переваги, яких немає в цивільних.

– Постійно рекламуємо військову службу через засоби масової інформації, Інтернет-ресурси, – зазначив прапорщик Костянтин Насінник.

Для того, щоб стати інструктором з рекрутингу, військовослужбовець повинен мати військове звання сержантського складу, певний термін служби в бойових частинах, бути учасником бойових дій, пройти відповідні «Курси лідерства» та перепідготовку в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Ну, і звісно ж, мати бажання.

Деякі експерти вважають, що роботу цих інструкторів слід наблизити до закордонної, зокрема американської моделі, коли за кожного якісно відібраного контрактника рекрутер отримує грошову винагороду. Але у нас така система ще неможлива, бо потрібно повністю перейти на електронну базу даних.

Нині точаться розмови, якими мають бути підрозділи рекрутингу. Можливо, це окрема військова структура, що не входить до складу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, або підрозділ, сформований за міжнародними стандартами. Проте головним є одне – такі підрозділи потрібні й перші позитивні результати говорять за себе.

Наразі триває апробація різноманітних моделей існування підрозділів рекрутингу і остаточно це питання вирішиться з часом.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава норвезької дипломатії Еспен Барт Ейде під час візиту на Одещину ознайомився з наслідками російського тероризму. Зокрема, на власні очі побачив зруйнований російським дроном будинок, де 2 березня загинуло 12 цивільних людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення РЕБ, ВОС 538. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Водій-кранівник

від 21000 до 51000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Кухар

від 21000 до 51000 грн

Київ

Військова частина 3078 Національної гвардії України

Механік-моторист

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Стрілець роти охорони

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ