ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Міноборони розпочало діалог з представниками будіндустрії щодо зведення нових військових баз

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Березня 2020, 20:08

3 березня в Міністерстві оборони України відбувся круглий стіл за участю керівництва відомства й близько 50 представників будівельної індустрії, на якому представлено найближчі плани спорудження об’єктів загальновійськового, спеціального й житлового призначення для військовослужбовців. Відбулося також обговорення новітніх підходів з виконання визначених завдань.

— Міністерство оборони цього року має більш ніж амбітні плани у цій сфері, — зазначив Міністр оборони України Андрій Загороднюк. — І вони вже реалізуються. Кожні три дні ми здаємо одну казарму та кожні шість годин купуємо чи будуємо квартиру. Однак такого темпу недостатньо для забезпечення потреб Збройних Сил.

Отже, військове відомство звернуло увагу на виробників інноваційних модульних конструкцій, які дають змогу будувати швидко, якісно, а в разі потреби — переносити цілі військові містечка в інші місця.

— Водночас ми не виписуємо тендерні умови під одного виробника чи забудовника, як це, на жаль, нерідко траплялося раніше, — зауважив Андрій Загороднюк. — Ми категорично проти корупційних схем. За будь-які спроби вжити неконкурентні заходи викреслюватимемо компанії зі списків наших потенційних партнерів.

А замовлення, що чекають на підрядників, справді масштабні. Зокрема керівник оборонного відомства заявив про плани будівництва військових баз під Сєвєродонецьком (75 об’єктів), Маріуполем (44), Береговому, що на Закарпатті (65).

Власне, сам факт проведення круглого столу — яскрава демонстрація того, що оборонне відомство готове дослухатися до учасників ринку, прийняти їхні пропозиції та вивчити. За західними стандартами — це звичайна процедура, що передує проведенню відкритих конкурсів. Директор новоствореного Центру оборонних закупівель МО України Тетяна Коба підтвердила, що за підсумками роботи круглого столу вона очікує отримати конкретні пропозиції щодо інновацій у будівництві, а також застосування нових матеріалів за кожним з представлених проєктів.

За словами заступника Міністра оборони Олексія Марценюка, військове відомство прагне не тільки покінчити з довгобудами й неякісним будівництвом, а й запровадити нові стандарти у цій сфері. Він підтвердив, що швидкозбірні конструкції будуть у пріоритеті, навіть попри те, що у певних параметрах вони дорожчі, однак забезпечують швидкі темпи будівництва та його високу якість.

Заступник Міністра оборони зауважив про недопустимість корупційних проявів: «Нічого нагору не носити! Корупція має бути знищена! — закликав він. — З метою мінімізації корупційних ризиків вводимо спрощену тендерну документацію та договори з чіткими та прозорими умовами. Окрім цього, запроваджуємо такий інструмент контролю, як on-line трансляція будівництва».

Учасникам круглого столу продемонстровано нові одноповерхові казарми, зведені за стандартами НАТО у Дівичках, що на Київщині. Це пілотний проєкт, де напрацьовують досвід і вивчають нові технології.

— Мені підказували, що варто надбудувати другий поверх, — прокоментував слайди Олексій Марценюк. — Однак ми не пішли на це, адже військовослужбовець має відчути турботу та певний комфорт.

Щодо плану зведення 184 казарм поліпшеного планування, розпочатого 2017 року, то нині з них уже здано 96. Як зазначалось під час круглого столу, три роки — недопустимо великий термін. Міноборони розглядатиме всі пропозиції, зокрема й іноземні, для розв’язання проблеми довгобудів. Зокрема один з уже наявних проєктів передбачає термін будівництва казарми за 3 місяці.

Докладно про проєкти з будівництва нових військових баз розповів директор Центрального проєктного інституту МО України Олег Приймачук. Зокрема він зупинився на містечку в районі ООС, що зводитимуть на аеродромі біля Сєвєродонецька. Воно розділене на житлову та адміністративно-казармову зону, матиме склади РАО, спортзалу, стадіон, госпіталь на 200 ліжок і навіть торговельно-розважальний комплекс поруч. Загалом 75 будівель. Загальна вартість проєкту — 1,5–1,8 млрд грн. З наявних 140 га забудівля становитиме 64. Мережі розміщуватимуть в інженерних коридорах, а не розкидатимуть по всій площі. Передбачаються модульні котельні на газу й з альтернативними сонячними колекторами. Згідно з новою Постановою Кабміну, навіть у двоповерхових будинках будуть ліфти. Казармові бокси передбачають розміщення окремо чотирьох військовиків, на яких розраховані душова кімната, туалет і місце для приготування їжі.

Представники будівельних підприємств активно долучилися до діалогу й отримали докладні відповіді на запитання. У них у запасі — три місяці, щоб подати до Міноборони власні пропозиції щодо участі у заявленому будівництві військових баз. До остаточного затвердження проєктів, як зазначив Олег Приймачук, ЦПІ готовий сприйняти цікаві типові конструкторські схеми, зокрема їдальні на 1,5–2 тис. осіб, центри дозвілля на 500–600 відвідувачів тощо.

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочої поїздки до Італії провів зустрічі з главами МЗС Великої Британії, Німеччини та Франції.

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Президент України Володимир Зеленський після російського удару по Дніпру 19 квітня 2024 року вкотре закликав країни-партнерів захистити небо України.

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 у ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби, 18 квітня, з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Медсестра/Медбрат

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Начальник складу, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Охоронець приміщення

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Вінниця

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )