ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Корюківські розстріли – найбільша за кількістю жертв трагедія в роки Другої світової війни

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 2 Березня 2020, 16:44

Упродовж 1-2 березня 1943 року у селі Корюківка Чернігівської області німецькими каральними загонами знищено близько 7 тисяч мирних жителів і спалені майже всі будівлі. За кількістю жертв Корюківська трагедія перевищує Хатинь, Лідіце і Орадур, які стали символами жорстокості в роки Другої світової війни.

Під час німецької окупації України село Корюківка (нині — місто в Чернігівській області) було одним з центрів партизанської війни. У ніч на 27 лютого 1943 року партизани Олексія Федорова, дізнавшись, що діти одного з командирів партизанського підрозділу були ув’язнені в корюківській в’язниці, напали на місцевий гарнізон, вбивши 78 солдатів і взявши в полон дев’ятьох. Діти патризанського командира та кілька людей були звільнені з в’язниці, деякі будівлі були підірвані. Партизани попередили жителів Корюківки про можливість помсти з боку німців, але наступного дня після атаки партизанів виїзд з села був перекритий.

Вранці 1 березня 1943 року до Корюківки прибув підрозділ СС та каральний загін поліції, силами яких жителів села почали зганяти в центр. Того ж дня більше 500 чоловік були розстріляні у великих будівлях. Одночасно до 10 машин із карателями прочісували всі хати й околиці населеного пункту і вбивали жителів у як помешканнях, так і на вулицях. Коли деякі жителі, передбачаючи майбутнє вбивство, спробували втекти, німці почали входити у всі будинки та розстрілювати їх мешканців на місці. Також був виданий наказ вбити всіх жителів Корюківки, які втекли в сусідні населені пункти. Великі групи людей розстріляли на подвір’ї церкви, на колгоспному дворі, у свинарнику, місцевому театрі.

2 березня забиті трупами будинки почали підпалювати. До кінця дня майже все село було спалене — згоріло 1390 дворів. Ті, хто вцілів у ці дні, повернулись в село через кілька днів і були схоплені та спалені живцем 9 березня. Партизанські загони Федорова налічували близько 5,5 тисяч бійців і більшість з них на момент трагедії розміщувались поблизу Корюківки у навколишніх селах, але жодної допомоги мирним жителям не надали, хоча загони СС і каральні з’єднання налічували не більше 600 чоловік.

За дев’ять днів березня у Корюківці загинуло 6700 людей, з них 1377 спалено заживо; 5612 жертв масового вбивства залишились невпізнаними. Каральну операцію здійснювали військовослужбовці угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командуючого групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана та за безпосереднього наказу начальника штабу 399-ї головної польової комендатури Байєра Бруно Франца. За роки Другої світової війни це найбільша за кількістю жерт трагедія в одному населеному пункті.

За матеріалами сайту: www.jnsm.com.ua

Читайте нас в Telegram
Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Дмитро Кулеба провів низку зустрічей з главами МЗС Британії, Німеччини та Франції: які питання обговорили

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час робочої поїздки до Італії провів зустрічі з главами МЗС Великої Британії, Німеччини та Франції.

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Президент України Володимир Зеленський після російського удару по Дніпру 19 квітня 2024 року вкотре закликав країни-партнерів захистити небо України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник інженерної служби

від 30000 до 60000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Луцьк

Старобільський РТЦК та СП

Водій-військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Миколаїв

38 Окрема Бригада Морської Піхоти

Сапер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 20500 до 120500 грн

Володимир, Волинська область

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Водій-військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки