ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Конституційний Суд України поновив право ветеранів на пільги. Потрібно ухвалити законопроєкт

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Березня 2020, 10:35

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який відновлює пільги у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 18 грудня 2018 року (№3222).

Пільговий проїзд ветеранам скасовано у грудні 2014 року ‑ після набуття чинності Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» для учасників війни, членів сімей загиблих та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. А пільги на житлово-комунальні послуги і право на безкоштовне одержання ліків та медичних послуг стали обмежуватися рівнем доходу ветеранів та членів їхніх родин, і збереглися лише за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

18 грудня 2018-го Конституційний Суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України (справа про соціальний захист ветеранів війни та членів їхніх сімей), яким визнав неконституційними низку положень законопроєкту, що суттєво обмежував чи скасовував пільги ветеранам.

Робочою групою при Тимчасовій спеціальній комісії Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни з раніше внесених депутатських законопроєктів вироблено один доопрацьований проєкт для відновлення раніше скасованих пільг.

Законопроєкт № 3222 поновлює право ветеранів на безоплатний проїзд і отримання пільг без врахування їхнього доходу. Він, зокрема, пропонує надати учасникам війни, членам сімей загиблих і особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, право на: безоплатний проїзд автобусами міських маршрутів (крім таксі) і міським електричним транспортом, а також залізничним, морським та річним транспортом приміського сполучення й автобусами приміських і міжміських маршрутів (за наявності посвідчення встановленого зразка), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду ‑ також електронного квитка, виданого на безоплатній основі. Раз на два роки ‑ безкоштовний проїзд (туди і назад) залізничним, морським, річковим (крім приміського сполучення), повітряним транспортом. Або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50% знижкою (для учасників війни та членів сімей загиблих). Для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, пропонують надати право на безкоштовний проїзд раз на рік (в обидва кінці) залізничним транспортом у двомісному купе спальних вагонів швидких і пасажирських поїздів, морським і річковим транспортом у каютах 1 класу, а також у літаках. Порядок організації перевезень має визначити Кабмін.

Проте реалізація законопроєкту потребуватиме додаткових фінансових витрат з державного і місцевого бюджетів. За підрахунками Мінсоцполітики, лише на надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг потрібно 674,3 млн грн на рік. А на покриття витрат на проїзд залізничним/повітряним транспортом – 288 млн/2,5 млрд грн на рік. І ці кошти мають віднайти місцеві бюджети. Приблизна загальна вартість становитиме близько 961,6 млн грн (із урахуванням залізничного транспорту) або 3609,2 млрд грн (з урахуванням повітряного транспорту).

Через потребу знайти додаткові кошти, автори законопроєкту пропонують доручити Уряду розробити і подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», необхідні для реалізації цього Закону.

Ухвалення законопроєкту та його реалізація дасть змогу забезпечити виконання рішення Конституційного суду № 12-р/2018 щодо соціальної підтримки учасників війни, членів сімей загиблих, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, шляхом відновлення їхнього права на безкоштовний проїзд і отримання пільг без врахування їхнього доходу. Це сприятиме відновленню конституційних прав учасників війни, осіб, на яких поширено чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, на належний соціальний захист, покращенню їхніх умов життя, а також зніме соціальну напругу серед населення, яка виникла з ухваленням Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Фельдшер

Чернівці

Державна прикордонна служба України

Військовий перекладач з англійської

від 25000 до 55000 грн

Житомир

Військова частина А1262

Інженер-електронік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ