ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Гаджети на передовій: іноземний досвід

Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Березня 2020, 12:11

АрміяInform вже писала про новітні технології в нашому війську. Тепер черга розповісти про теж саме, але в іноземних арміях. Україна прямує до Альянсу, тож маємо знати, які технології використовують партнери.

Короткий огляд трьох нижче згаданих гаджетів буде доволі суб’єктивним, адже спиратиметься тільки на моїх власних враженнях від дивних або просто корисних речей, про які я дізнався, пишучи цей текст.

Військова «кульбабка»: тиха і непомітна

Почнемо з такої військової «кульбабки». Подивившись на фото, думаю, зрозумієте моє порівняння. І нехай на мене не ображається виробник, але я не бачу схожості Black Hornet (так називається безпілотний мікролітальний апарат, у перекладі з англійської «чорний шершень». – Ред.) із шершнем.

Ця «манюня» – активний помічник солдата під час виконання бойового завдання. Тільки уявіть, він може зазирнути у вікно будівлі, за паркан, виявити засідку, розвідувати маршрути просування заздалегідь, дозволяючи обирати найбезпечніший шлях. В обороні здатен відстежувати просування противника. Технічні можливості дозволяють це робити як удень, так і вночі. А головне – збирати інформацію про сили противника «кульбабка» може тихо й непомітно.

Кожен комплект Black Hornet включає наземну систему управління, яка складається з базової станції з ручним контролером й дисплеєм та двох безпілотників.

«Вовкодав» із музичним слухом

Другий цікавий предмет, на який би хотів звернути увагу, – чарівний наплічник «Вовкодав» (англ. − TheWolfhound).

Це мобільний електронний пристрій для ведення бойових дій, що дозволяє прослуховувати противника. Оператор, який володіє його мовою, одразу передає командирам наміри ворога. Якщо ж мови не знає, то «наплічник» записує перемовини, які пізніше можна прослухати й проаналізувати.

Система Wolfhound містить портативний обчислювальний пристрій та ручну дисплейну голівку, прив’язану до нього. Голівка забезпечує РК-дисплей з сенсорним екраном (дивіться на другому фото).

Смартфон по військовому – без доступу до «павутини»,  але з тактичними додатками

Третій гаджет – не знаю, чи наймасовіший він, але точно має найбільший попит. Мова йде про військовий смартфон.

Армія не хоче витрачати час на відстежування, що ж пишуть військові у соцмережах та які сайти відвідують. Є проста задача – убезпечити військо від випадкового чи навмисного «зливу» інформації в інтернет. І вихід тут простий – позбавити воїнів доступу до мережі. Не позбавляючи телефону. Бо кожен солдат має право відправити смс дружині чи зателефонувати матері.

Наприклад, німецькі військові не довго думали – домовилися з одним зі світових виробників про виготовлення партії таких смартфонів – без доступу до інтернету. Коли вони поступили у війська, то захоплення у солдатів не викликали. Хоча командирам, гадаю, стало дещо спокійніше жити. Наразі той же виробник працює над оновленою версією смартфона для Бундесверу.

Але от у американських військових гаджети мають куди більше функцій. Серія Tactical Edition від світового виробника смартфонів підтримує радіопротоколи, може передавати зашифровані смс-повідомлення, дозволяє встановлювати тактичні додатки.

Так одним дотиком можна увімкнути АТАК – додаток, що дає змогу працювати з 3-D картами і лишається активним навіть під час стрибку з парашутом.

Для роботи з цим смартфоном можна не знімати тактичних печаток. Він працює на різних ділянках поля бою, попри складну місцевість, великі відстані між підрозділами й навіть втрату зв’язку з командуванням.

Але, як на мене, будь-який смартфон та навіть телефон – це все одно серйозна небезпека. Ми вже писали, що навіть у старих кнопкових телефонах є понад 50 «поліцейських функцій», за допомогою яких противник може визначити розташування власника. А історії, що траплялися з нашою армією влітку 2014 року, вкотре підтверджують – будь-яке скупчення гаджетів у одному місці «бачить» артилерія противника і їй треба зовсім небагато часу, аби нанести вогневе ураження у відповідну точку.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій

від 20500 до 23000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Бойовий медик

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Сапер (розмінування)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Кулеметник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область